BUCURIA DE A PLANTA UN AVOCADO
În mica ta grădină din balcon pot crește o mulțime de plante, dar dintre toate sâmburele de avocado are poate cel mai interesant mod de plantare. Este o bucurie să îl plantezi pentru că la început nu ai nevoie de pământ și poți vedea exact cum i se dezvoltă nu doar primele frunze, ci mai întâi rădăcinile.
Chiar dacă din plăntuța ta are un lung drum de parcurs de la sâmbure la arbore și în apartament este posibil să nu aibă toate condițiile pentru a rodi, te poți bucura de ea și ca plantă decorativă.
Primul pas este să cumperi un fruct de avocado, să îl lași să se coacă, iar apoi să îl tai pe jumătate pentru a-l folosi la prepararea sosului guacamole sau ca ingredient în salate sau chiar prăjituri. Consistența sa untoasă îl recomandă pentru tot soiul de rețete, iar organismului îi priește faptul că este bogat în potasiu și că este o sursă bună de grăsimi mononesaturate.
Pentru a planta un sâmbure de avocado vei avea nevoie de un pahar cu apă și 4 scobitori. Sâmburele trebuie poziționat cu partea ascuțită în sus și fixat cu scobitori astfel încât să stea cu vârful în exteriorul paharului. Paharul trebuie să fie suficient de plin pentru ca partea de jos a sâmburelui să fie mereu în apă. Pentru a-i da o mână de ajutor norocosului sâmbure care va deveni într-o zi un copăcel, ai putea să decojești, cel puțin în partea de jos, coaja subțire și maronie cu care este acoperit sâmburele.
Paharul trebui plasat într-un loc luminos și călduros, dar e mai bine să îl ferești de razele directe ale soarelui. Apa din pahar nu trebuie doar completată pe măsură ce se evaporă, ci și schimbată regulat pentru a nu căpăta un miros neplăcut.
În circa 2-6 săptămâni se vor dezvolta rădăcinile și tulpina, iar după ce apar primele frunze, planta poate fi mutată în pământ. Odată plantat într-un ghiveci, puietul de avocado trebuie udat cu regularitate, dar nu excesiv, pentru a crește armonios.