CUM SĂ PĂSTREZI FRUCTELE PE MAI TÂRZIU?

Cui nu i s-a întâmplat vreodată să găsească fructe atât de frumoase și de proaspete încât să cumpere mai mult decât ar putea mânca? Partea bună este că există întotdeauna soluții de reducere a risipei ce te vor ajuta să-ți faci provizii gustoase din fructele tale preferate.


Important este să nu aștepți până este prea târziu și să depozitezi fructele în mod corespunzător. Fructele de pădure, cireșele, vișinele, strugurii, citricele și pepenii se păstrează mai mult timp la frigider. Bananele, fructele de avocado și mango, prunele, piersicile, nectarinele continuă să se coacă și după ce au fost culese, așa că le poți păstra la temperatura camerei până când se coc complet, iar apoi le poți muta în frigider pentru a le păstra proaspete o perioadă mai lungă. Chiar și merele și perele pot fi puse la frigider dacă sunt bine coapte, dar ar trebui să nu intre în contact cu alte fructe sau legume.


Folosește congelatorul


Pentru fructele pe care nu vei apuca să le consumi cât sunt încă proaspete și bune, poți folosi congelatorul. Aceasta este cea mai rapidă metodă de conservare a fructelor și uneori este trecută cu vederea. Fructele de mici dimensiuni cum sunt strugurii sau fructele de pădure se pot pune cu apă în forme pentru cuburi de gheață pentru a pregăti mai târziu o limonadă delicioasă. Acestea pot fi puse și pur și simplu în pungi cu fermoar sau în recipiente de mici dimensiuni pentru a avea la dispoziție porții mici, numai bune de adăugat la iaurtul de dimineață.


Fructele cum ar fi prunele, caisele sau piersicile se pun la congelator fără sâmburi, în timp ce merele și perele pot fi curățate de cotor și congelate. O altă variantă ar fi să dai pe răzătoare merele sau perele, să le călești puțin și apoi să le pui la congelat. Dacă vrei să pregătești smoothie-uri din fructele mai voluminoase, e bine să le tai cubulețe și poți chiar să pui în pungi sau recipiente separate mixul tău preferat de fructe.


Prepară o dulceață sau un compot


Dulceață, gem, magiun, peltea, jeleu – ai o mulțime de posibilități, în funcție de fructele pe care le ai. Nu uita că poți combina fructele pentru a pregăti o dulceață delicioasă. Spre exemplu, poți prepara un gem de căpșuni cu rubarbă, caise și prune sau din căpșuni cu mure, afine și zmeură. Compotul se pregătește mai ușor decât dulceața sau gemul, deci s-ar putea să îl preferi. Și indiferent de modul în care ai ales să conservi fructele, acestea vor putea fi folosite și pentru pregătirea unor deserturi 100% preparate în casă.


Dulceață de căpșuni

Descoperă rețeta

Pune fructele la deshidratat

Cea mai ușoară metodă de a usca fructele este să folosești un deshidrator. Indiferent de metoda aleasă, e bine ca fructele pe care vrei să le deshidratezi să fie tăiate în felii sau în bucăți cât mai subțiri pentru ca rezultatul să fie cel dorit. Odată deshidratate, fructele se păstrează într-un loc ferit de umezeală și pot fi consumate ușor, fără alte pregătiri.