Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

POSTUL, O DIETĂ VEGETARIANĂ TEMPORARĂ

Hotărârea de a adopta o dietă vegetariană sau vegană este una importantă, iar alegerea alimentelor potrivite pentru o dietă echilibrată poate fi dificilă, cel puțin la început. Din punctul de vedere al deciziilor alimentare, și postul poate fi privit ca o dietă vegetariană (atunci când carnea este eliminată din alimentație) sau vegană (atunci când se renunță la toate alimentele de origine animală).


Perioada postului ar trebui să fie una de curățire, în care alimentele mai sănătoase sunt consumate cu precădere, însă nu întotdeauna rezultatul este cel dorit. Diversitatea ar trebui să fie cuvântul cheie, astfel încât organismul să poată primi toate resursele de care are nevoie, fără a acumula carențe de proteine, vitamine ori minerale.


Atunci când alegi să-ți schimbi alimentația, fie și pentru o perioadă limitată, este bine să iei în calcul două aspecte: care vor fi alimentele cu care vei înlocui categoriile de alimente pe care le elimini din dietă și ce categorii de alimente e bine să nu ignori, pentru a-ți asigura necesarul de nutrienți.


Atunci când vine vorba de înlocuitori pentru carne, ciupercile sunt de neîntrecut. Consistența lor este unul dintre factorii care le recomandă, dar nu și cel mai important. Ciupercile sunt o sursă bună de vitamina D, iar aceasta este foarte necesară organismului, mai ales în perioadele reci ale anului, atunci când expunerea la soare este limitată. Dacă elimini carnea din alimentație, este un moment bun să încerci cât mai multe soiuri de ciuperci. Ciupercile champignon albe sunt cele mai cunoscute, dar trebuie să le încerci și pe cele brune. În plus, poți alege și ciuperci pleurotus, ciuperci de pădure, cum ar fi gălbiorii sau hribii sau chiar ciuperci asiatice, spre exemplu, pak choi, shiitake sau nameko.

În căutarea de înlocuitori pentru produsele lactate, poți chiar să găsești produse care să rămână permanent pe lista ta de cumpărături. În locul laptelui, ai mai multe opțiuni vegetale, cum ar fi: băuturile din migdale, din soia și din cocos. Pentru a înlocui brânza, o alternativă ar putea fi tofu. Acesta este preparat folosind soia, fiind un aliment tradițional în Asia și mai ales în China. Dacă ai gustat tofu și nu este pe placul tău, poți să îl încerci și gătit pentru că gustul i se schimbă după preparare.

Pentru a avea o alimentație cât mai completă în perioada postului, este indicat să nu neglijezi anumite categorii de alimente. Asigură-te că ai o alimentație suficient de diversificată, cu alimente bogate în proteine vegetale (linte, năut, fasole, tofu, migdale, semințe de dovleac și floarea-soarelui), Omega 3 (alge marine, nuci, semințe de in, ulei de rapiță), fier (leguminoase, cereale, nuci, semințe, verdețuri, fructe) și vitamine (C, D, B12).