ROȘII BINE PĂSTRATE ȘI CONSERVATE

Ai găsit roșii frumoase și gustoase, dar ai cumpărat prea multe? Ai crescut roșii în mica ta grădină și după ce ai mâncat salată toată vara, te gândești ce ai mai putea să faci cu ele? Nu le lăsa să se strice și pregătește-le astfel încât să te poți bucura de ele chiar și pe timpul iernii. Există o mulțime de moduri în care poți prepara și conserva roșiile, indiferent de soiul și dimensiunea lor.


Bulion

Pentru bulion sau suc de roșii, cele mai potrivite sunt soiurile de roșii cărnoase. Mai întâi, roșiile trebuie tocate pentru a fi transformate în suc, iar acest pas se poate face folosind un robot de bucătărie, o mașină de tocat manuală, un blender sau chiar o sită. După ce sucul a fost obținut, acesta trebuie fiert împreună cu verdețuri și condimente, iar la final se toarnă în sticle ce au fost sterilizate înainte.


Roșii întregi păstrate la borcan

Roșiile pot fi păstrate pentru iarnă și întregi, astfel încât să fie folosite ușor la supe, ciorbe sau mâncăruri cu sos. Roșiile trebuie alese în funcție de dimensiunile borcanelor. În general, roșiile cu formă alungită sunt mai potrivite pentru păstrare în borcan. Pentru a le curăța ușor, coaja lor se crestează în formă de x și se pun doar câteva secunde în apă clocotită, apoi se scot în apă rece. Roșiile decojite se pun după aceea în borcane sterilizate, iar peste ele se toarnă apă clocotită. Borcanele se lasă să fiarbă o oră în bain marie, iar apoi se lasă la răcit învelite cu o bucată de material textil gros, astfel încât să ajungă cât mai lent la temperatura camerei.


Roșii murate

Nu doar gogonelele, ci și roșiile coapte pot fi puse la murat în saramură. Singura diferență este că pentru roșii se folosește mai puțină sare decât pentru gogonele. Acestea pot fi puse în borcan și cu alte legume cum ar fi morcovii, ardeii, țelina sau conopida. Totul depinde de preferințele culinare ale fiecăruia.


Roșii uscate

Roșiile pot fi deshidratate și acasă folosind diferite modalități. Un deshidrator de fructe și legume îți va ușura munca foarte mult, însă poți usca roșii acasă și folosind cuptorul sau pur și simplu lăsându-le la soare. În acest caz, cele mai potrivite sunt roșiile cărnoase, care nu au foarte multă zeamă, la uscat putându-se pune și roșii cherry. Roșiile se taie în felii groase sau în sferturi, se condimentează și se pun fie în cuptor cu ventilația pornită, fie în deshidrator timp de câteva ore. Pentru a le usca la soare, este nevoie de o suprafață ventilată de tipul unei site pe care să fie așezate roșiile și lăsate timp de câteva zile, până se deshidratează.