EXPUNEREA LA SOARE A PLANTELOR DIN BALCON

EXPUNEREA LA SOARE A PLANTELOR DIN BALCON

Toate plantele au nevoie de lumină, dar trăinicia cu care cresc și bogăția roadelor lor depinde foarte mult de locul în care sunt plantate. Cantitatea de lumină pe care o primesc, dar și momentul zilei în care razele soarelui ajung să le lumineze influențează modul de dezvoltare al plantelor.




Într-un balcon orientat spre nord, soarele nu va ajunge să bată direct, așa că va trebui să alegi plante care se dezvoltă bine la umbră. Nu îți face griji, există o mulțime de plante care trebuie păzite de razele directe ale soarelui, iar acestea vor fi bucuroase să crească în balconul tău.




Există plante care preferă soarele de dimineață pentru că acesta nu este atât de puternic ca la amiază. Astfel, unele plante mai delicate se bucură să fie poziționate într-un balcon estic, acolo unde soarele bate dimineața, iar după amiază, când temperatura din termometre crește, ele sunt în siguranță, la umbră, iar căldura excesivă nu le poate usca frunzele.




Dacă balconul tău are orientare vestică, atunci îți poți proteja plantele de razele puternice ale soarelui, folosind o perdea. În cazul în care nu locuiești într-o zonă în care temperaturile ridicate sunt o problemă, plantele tale se vor bucura cu siguranță de soarele amiezii.




Într-un balcon poziționat spre sud, soarele bate tot timpul zilei, iar acesta lucru poate fi transformat într-un avantaj. Plantele au nevoie de lumină, iar aici se vor simți ca în grădină. Ai grijă să le uzi mai frecvent în zilele toride de vară și nu uita că plantele pe care soarele bate direct nu trebuie udate decât dimineața foarte devreme sau seara după ce soarele a apus. Mai mult decât atât, într-un balcon sudic poți crea umbră parțială folosind o umbrelă de soare sau un paravan, iar plantele care preferă orientarea estică sau vestică vor putea fi plantate și aici.






Spune-mi ce plante-ți dorești, ca să-ți spun unde să le sădești:


  • Balcon nordic: rucola, varză, sfeclă roșie, sfeclă elvețiană, măcriș, valeriană, creson, ridichi, praz
  • Balcon estic / vestic: verdețuri (condimente) de toate felurile, gulii, ridichi, fasole, salate de toate felurile, broccoli
  • Balcon sudic: fructe de pădure, roșii, castraveți, ierburi mediteraneene, ardei, ardei iuți, morcovi, vinete, flori comestibile

Sfaturi pentru florile din blaconul tău