CULTURILE MIXTE DIN GRĂDINA TA
Grădinăritul poate fi treabă ușoară dacă vrei doar să plantezi câteva semințe într-un vas sau în grădină, dar atunci când plantele trebuie să „conviețuiască”, e bine să iei în calcul unele aspecte. Ai putea chiar să-ți faci o schiță de plantare sau un plan. Plantele care cresc împreună sunt ca o comunitate: ele se pot ajuta reciproc (pot chiar să țină dăunătorii departe), dar unele nu se tolerează la fel de bine.
Mai jos, am pregătit un tabel în care vei remarca destul de ușor ce plante pot fi plantate împreună și ce plante este indicat să nu se învecineze. Am folosit pătrate verzi pentru plantele care se înțeleg bine, pătrate roșii pentru plantele care nu se înțeleg foarte bine și dacă nu este niciun pătrat în tabel, atunci plantele sunt neutre una față de cealaltă.
Ia în calcul și forma în care vor crește plantele partenere
Legumele nu ar trebui să concureze pentru spațiu, lumină și apă. Ține cont de modul de creștere al rădăcinilor (mai la suprafață sau în profunzime) și asociază-le inteligent pentru a valorifica eficient solul. Nu lăsa niciodată plante din aceeași familie pe aceeași parcelă doi ani la rând pentru că solul își va pierde din fertilitate de la an la an. În plus, dăunătorii specifici plantelor cultivate vor rămâne în parcelă pe timpul iernii, iar în anul următor vor ataca din nou și mai puternic.
Dacă vrei să plantezi cartofi, leguminoase și vărzoase, împarte terenul în mai multe parcele și alternează parcelele în fiecare an. După ce ai scos cartofii, pământul va fi afânat și este numai bun pentru fasole sau mazăre. Acestea din urmă fixează azotul din aer în sol și îl pun la dispoziția salatei, verzei sau prazului care au nevoie de azot.
De ce au nevoie plantele?
În afară de lumină, apă, aer și căldură, plantele au nevoie și de substanțe nutritive. Mai jos am enumerat cei mai importanți nutrienți și funcțiile acestora:
Azotul este responsabil de creșterea plantelor.
Fosforul ajută la formarea rădăcinilor, florilor și frunzelor.
Potasiul crește rezistența plantelor și îmbunătățește gustul fructelor și legumelor.
Magneziul se află în interiorul moleculelor de clorofilă și este necesar în procesul de fotosinteză.
Calciul ajută la păstrarea fermității țesuturilor și crește rezistența plantelor la factorii de stres.