POT VEGETARIENII SĂ CONSUME ICRE SAU CAVIAR?

POT VEGETARIENII SĂ CONSUME ICRE SAU CAVIAR?

Răspunsul la această întrebare nu este atât de simplu, întrucât depinde de motivele pentru care o persoană este vegetariană și de modul în care icrele au fost obținute.


Vegetarienii, numiți și lacto-ovo-vegetarieni, pot consuma orice produs de origine vegetală (fructe, legume, leguminoase, ciuperci, semințe sau nuci), dar și lactate (lapte, brânză, iaurt, smântână etc.) sau chiar ouă. Icrele reprezintă ovulele, sau în termeni mai generici ouăle peștilor, deci din acest punct de vedere pot fi considerate hrană vegetariană.


Pentru a obține icrele, peștele trebuie sacrificat și astfel, persoanele care adoptă o dietă vegetariană pentru a nu răni niciun animal, nu ar putea să consume icre sau caviar. Cu toate acestea, există și metode sustenabile de obținere a icrelor, iar atunci când acestea sunt folosite, peștii își pot continua viața și după ce icrele au fost prelevate.


Icrele nu pot fi incluse în niciun caz în dieta vegană, însă pot fi consumate fără probleme de pescatarieni. Aceștia din urmă au o dietă similară cu cea vegetariană, însă pot consuma și fructe de mare sau pește și implicit și icrele acestora.


Astfel, dacă pentru un vegetarian această dietă presupune doar eliminarea din alimentație a cărnii, atunci icrele pot fi consumate. În schimb, dacă motivul pentru care dieta vegetariană este adoptată este de a nu sacrifica niciun animal, atunci icrele și caviarul nu pot fi incluse în dietă decât dacă sunt obținute sustenabil.


Pentru vegetarieni, dar nu numai, icrele sunt benefice datorită conținutului de acizi grași polinesaturați Omega 3, fier și vitamina A. Gustul, dimensiunea, culoarea și proprietățile icrelor variază în funcție de tipul peștelui de la care provin, iar mai jos ți-am pregătit câteva rețete cu icre de păstrăv, sturion și somon.