De ce, când și cum să încerci fructul pasiunii?
Cunoscut atât cu numele de fructul pasiunii, cât și cu cel de maracuja, acesta este fructul plantei cățărătoare Passiflora edulis – Floarea pasiunii. Passiflora poate fi crescută în România ca plantă de apartament, dar poate fi admirată și în grădinile din țara noastră, însă trebuie păstrată în ghiveci și mutată în interior pe timpul iernii.
Există mai multe timpuri de maracuja, dar cel mai cunoscut este fructul cu coajă violet. Acest fruct tropical are coaja dură și fină, însă se poate încreți pe perioada depozitării. Cele mai bune fructe sunt cele care par grele pentru dimensiunea lor.
De ce să încerci fructul pasiunii – Proprietăți
Maracuja este un fruct cu puține calorii, ce conține vitaminele A și C, fier și potasiu. Pulpa fructului este o bună sursă de antioxidanți și de fibre. Conținutul scăzut de calorii permite acestui fruct să fie introdus cu ușurință în dietele de slăbire. Fierul din compoziția fructului pasiunii este ușor de absorbit de organism datorită prezenței simultane a vitaminei C.
Când este copt
La fel ca multe alte fructe exotice, fructul pasiunii nu este copt complet în momentul în care îl cumperi, dar acesta continuă să se coacă dacă îl păstrezi la temperatura camerei. Pentru a păstra fructele mai multe timp, acestea pot fi depozitate în frigider, într-o pungă de plastic pentru a nu se deshidrata. Pe măsură ce se coace, coaja de maracuja se încrețește, semn că pulpa din interior devine din ce în ce mai dulce. Odată ce fructul s-a copt, acesta mai poate fi păstrat timp de câteva zile în frigider.
Cum se consumă
Coaja fructului nu este comestibilă, așa că fructul poate fi tăiat în jumătate și iar pulpa cu tot cu semințe poate fi mâncată cu lingurița direct din fruct. Maracuja este un fruct dulce-acrișor care poate fi adăugat în salate de fructe sau de legume. Mai mult decât atât, este foarte gustos atunci când este consumat împreună cu iaurt, poate fi folosit pentru a prepara acasă smoothie-uri, limonade, sorbet, gem sau creme ori topping-uri pentru prăjituri.