CE SĂ FACI CU COJILE FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR
Utilizarea cojilor de fructe și legume este într-adevăr o metodă de combatere a risipei alimentare. Bineînțeles că anumite alimente nu se consumă cu tot cu coajă, dar poate că le poți găsi și acestora o întrebuințare.
Merele, spre exemplu, se pot mânca întotdeauna cu tot cu coajă. Aceasta nu este doar comestibilă, ci și plină de fibre, atioxidanți și vitamine. În cazul multor fructe și legume, în coajă se află depozite importante de nutrienți și fibre, iar dacă le arunci, nu vei profita la maximum de tot ce are acel fruct sau acea legumă de oferit. Dacă totuși, preferi merele fără coajă sau le folosești pentru o prăjitură și trebuie să le cureți, atunci tot ai putea să păstrezi cojile pentru o infuzie de coji de mere. Ceaiul de coji de mere este benefic pentru detoxifierea organismului și poate ajuta imunitatea.
Cu toții știm că nu trebuie să mâncăm coaja de banană, dar de ce să o aruncăm. Are și aceasta o mulțime de utilizări alternative, iar unele dintre ele s-ar putea să te surprindă. Dacă îți place să grădinărești, poți folosi coaja de banană pentru compost, o poți lăsa în apă pentru a obține un fertilizant sau o poți îngropa în pământ, în apropierea plantelor. În plus, coaja de banană îndepărtează afidele și poate fi folosită pentru a proteja trandafirii sau pomii fructiferi. În acest caz, surpriza va fi că va atrage fluturii, iar aceștia au rol de polenizatori. Mai mult decât atât, coaja de banană poate fi folosită și pentru a pregăti acasă măști de față sau de păr.
Cojile citricelor bio pot și ele să fie consumate, dar nu crude, ci preparate. Coaja de lămâie bio rasă este un ingredient obișnuit pentru prăjituri, iar din coaja de portocale bio se poate pregăti dulceață sau se poate confia pentru a obține un desert gustos. O altă întrebuințate pentru coaja portocalelor sau mandarinelor, fie ele bio sau nu, este una creativă: poți folosi coaja pentru a crea decorațiuni de Crăciun sau poți lăsa cojile pe o farfurie pentru a lăsa mirosul citricelor să rămână mai mult timp în încăpere.
Ceapa trebuie curățată înainte de a fi consumată, dar poți păstra cojile pentru a vopsi ouăle de Paște. Iar dacă ai frunze de spanac care s-au ofilit, le poți folosi și pe ele tot pentru a vopsi ouă.
Dovleceii, zucchini sau castraveții nu trebuie curățați de coajă pentru a fi consumați, iar lista legumelor ce se mănâncă fără a îndepărta coaja este foarte lungă.
Deși nu sunt fructe sau legume, este important să menționăm și ouăle. Cu siguranță că oul se curăță înainte de consum, dar coaja poate fi păstrată. Aceasta este bogată în calciu și poate fi fiartă și pisată și adăugată în pământul plantelor sau poate fi folosită pentru compost. Mai mult decât atât, jumătățile de coji de ou pot fi folosite în loc de răsadnițe.