Cafeaua depozitată în frigider e un mit
- Temperaturile prea scăzute pot distruge gustul cafelei.
- Păstreaz-o în recipiente opace și etanșe, la temperatura camerei.
Ciupercile nu iubesc umezeala
- Pune-le în frigider într-o pungă de hârtie parțial închisă, pentru a asigura circulația aerului.
- Nu le depozita în sertarul pentru legume și fructe al frigiderului, fiind un mediu prea umed pentru ele.
Păstrează ciocolata mai mult timp
- Ca să nu irosești nicio bucățică, cel mai bine o păstrezi congelată.
Ține cartoful departe de ceapă
- Când depozitezi cartoful alături de ceapă, acesta se înmoaie mai repede.
Cum păstrezi usturoiul
- Usturoiul rezistă mai bine într-un coș deschis sau într-o pungă de hârtie.
- Verifică ca usturoiul să nu fie depozitat în recipiente închise.
Câștigă timp pentru rădăcinoase
- Legumele rădăcinoase precum țelina, morcovul sau sfecla pot fi păstrate proaspete mai mult timp.
- Taie-le felii și păstrează-le în frigider, într-un recipient cu apă.
Fructele și frigiderul
- Anumite fructe își strică textura la rece, dacă nu sunt bine coapte.
- Nu păstra în frigider avocado, portocale, banane, lămâi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, piersici, prune sau ananas.
Salvează avocadoul
Avocado poate fi păstrat mai bine, dacă urmezi pașii de mai jos:
- curăță câțiva avocado perfect copți și taie-i în jumătate;
- ia o hârtie de copt, stropește-o bine cu suc de lămâie și pune fructele de avocado pe ea, cu partea tăiată în jos;
- stropește cu lămâie și peste jumătățile de avocado;
- pune fiecare jumătate într-o pungă și depozitează-le în congelator.
Resturi la vedere
- Când depozitezi resturi de mâncare în frigider, folosește recipiente transparente.
- Astfel, te asiguri că nu uiți de ele și nu risipești nimic.
Organizează congelatorul
Folosește congelatorul în mod optim, urmând pașii de mai jos:
- depozitează alimentele în recipiente reutilizabile;
- scoate aerul din recipiente;
- scrie data pe recipiente;
- consumă alimentele din congelator în 2-3 luni;
- consumă alimentele decongelate în maximum 24 de ore;
- nu recongela alimentele.
Combate risipa cu mâna ta
Măsoară cantitatea potrivită a porțiilor cu mâna:
- pentru legume, mâinile împreunate și făcute căuș;
- o porție de cereale ar trebui să fie de mărimea pumnului închis;
- o porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini;
- grosimea cărnii de pui, porc sau a cărnii roșii ar trebui să fie aceeași cu cea a mâinii;
- o porție de gustări (fructe, nuci) ar trebui să încapă în mână.
Depozitează corect ardeiul gras
- Ardeiul gras este sensibil la frig.
- Acesta rezistă mai bine în cămară decât în frigider
Păstrează dovlecii buni, chiar și câteva luni
Păstrează dovleacul întreg, chiar și pentru câteva luni, urmând pașii de mai jos:
- acoperă-l cu un strat subțire de ulei vegetal;
- depozitează-l în cămară.
Fructe de pădure proaspete
Fructele de pădure rezistă mai bine dacă urmezi pașii de mai jos:
- combină o cană de oțet alb și trei de apă, într-un bol mai mare;
- scaldă fructele în acest amestec;
- usucă-le bine și le păstrează-le în frigider.
Fructe care nu stau bine împreună
- Multe fructe produc etilenă, un hormon care se elimină sub formă de gaz, ce poate face ca fructele din jur să se strice mai repede.
- Depozitează aceste fructe separat: mere, caise, piersici, papaya, avocado, banane, pepene.
Depozitează legumele la temperaturi potrivite
Temperaturile prea scăzute pot dăuna legumelor:
- temperatură mai mică de 10℃ dăunează dovleceilor și roșiilor;
- temperatură mai mică de 7℃ dăunează vinetelor și castraveților;
- temperatură mai mică de 0℃ dăunează cartofilor și sparanghelului.
Alimentele care expiră mai repede
- Înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire în frigider și rezervă un raft special alimentelor care expiră mai repede.
- Astfel, nu uiți de ele și combați risipa alimentară.
Păstrează verdețurile proaspete
- Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le pui într-un pahar cu apă.
Nu recongela alimentele
- Odată decongelate, ține cont că alimentele nu se mai congelează din nou, sub nicio formă, mai ales carnea.
- Alimentele congelate de mai multe ori îți pot pune în pericol sănătatea.
Ia măsuri în bucătărie
- Măsoară și cântărește cu precizie ingredientele, pentru a ști de la început câte porții pregătești.
- Dotează-ți bucătăria cu instrumentele necesare combaterii risipei alimentare: cântar, pahar, cană, cupă sau linguri gradate.
Aplică reguli la cumpărături
Ține cont de câteva reguli când mergi la cumpărături:
plănuiește meniul săptămânal;
- verifică ce ai prin frigider;
- fă o listă cu ce și cât vrei să cumperi;
- nu pleca la cumpărături cu stomacul gol!
Află cât rezistă alimentele în frigider și congelator
- Fructele: 3-5 zile în frigider și 10-12 luni în congelator;
- Carnea: 3-5 zile în frigider și 4-12 luni în congelator;
- Cârnații proaspeți: 1-2 zile în frigider și 1-2 luni în congelator;
- Legumele: 3-5 zile în frigider și 12-18 luni în congelator;
- Peștele: 1-2 zile în frigider și 1-6 luni în congelator.
Păstrează mai mult timp nucile și alunele
Nucile și alunele se păstrează mai bine:
- Într-un recipient închis ermetic, depozitat într-un loc rece, uscat și întunecos;
- Prin congelare.
Fără exces de umezeală în frigider
- Alimentele, mai ales fructele și legumele, rezistă mai bine în frigider dacă nu există exces de umezeală.
- Controlează excesul de umezeală punând prosoape de hârtie în sertarele de jos ale frigiderului.
Păstrează bananele într-un cârlig
Bananele se numără printre fructele care emană etilenă, de aceea:
- e bine să le ții departe de alte fructe și legume;
- ca să nu se formeze pete maro în punctele de presiune, atârnă-le într-un cârlig.
Păstrează ceapa verde mai mult timp
- Ceapa verde nu se păstrează foarte bine în frigider.
- Pune-o într-un borcan cu apă, cu frunzele în sus, și păstreaz-o pe blatul din bucătărie.
Păstrează ridichile pentru 2-3 săptămâni
Ca să reziste chiar și 2-3 săptămâni și să combați risipa alimentară, depozitează ridichile astfel:
- taie-le frunzele și pune-le într-o pungă resigilabilă;
- pune un prosop de hârtie în pungă;
- depozitează-le în frigider.
Depozitează corect boabele de porumb
Depozitează corect boabele de porumb și păstrează-le mai mult timp:
- curăță porumbul de frunze și fibre;
- pune porumbul într-un recipient cu gheață, sare și puțină zeamă de lămâie;
- scoate boabele, usucă-le și pune-le într-o pungă resigilabilă;
- depozitează-le în frigider sau un congelator.
Păstrează piersicile mai mult timp
Păstrează piersicile bune mai mult timp și nu irosi niciuna:
- învelește fiecare piersică în hârtie moale, lăsând codițele la vedere;
- pune-le într-o cămară rece sau în cel mai răcoros loc din casă;
- verifică-le la 2-3 zile și consumă-le imediat pe cele care s-au înmuiat.
Depozitează corect fructele și legumele
Ține cont de cele trei reguli de bază atunci când depozitezi fructele și legumele:
- stochează fructele și legumele separat;
- nu spăla fructele și legumele până când nu le consumi;
- evită umezeala.
Depozitează corect ceapa
- Ceapa rezistă cel mai bine la temperatura de 5-6°C.
- Păstreaz-o într-un loc uscat și ventilat, fără a o înveli într-o pungă de plastic, deoarece poate mucegăi.
Ghimbirul și frigiderul
- În frigider, ghimbirul se deshidratează.
- Depozitează-l într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.
Atmosferă anti-risipă în frigider
- În sezonul cald, e bine să setezi în frigider o temperatură mai scăzută decât iarna, de 3°C.
- Dacă ai un frigider care nu îți indică temperatura, pune înăuntru un termometru obișnuit, într-un pahar cu apă. Verifică-l peste 3 ore și vei afla temperatura!