Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CÂND E BINE SĂ MUȚI O PLANTĂ ÎNTR-UN GHIVECI MAI MARE?

CÂND E BINE SĂ MUȚI O PLANTĂ ÎNTR-UN GHIVECI MAI MARE?

Primăvara este cea mai bună perioadă pentru mutarea plantelor în ghivece noi. Odată cu creșterea temperaturii și cu mărirea zilelor, plantele încep un nou ciclu de creștere și e bine să aibă suficient spațiu și pentru rădăcini.


Atunci când formează noi ramuri, frunze și flori, plantele își dezvoltă și rădăcinile. De aceea, o dată pe an sau la doi ani, este posibil să trebuiască să le muți în ghivece mai încăpătoare. Fiecare plantă are ritmul ei de creștere, iată de ce cactușii sau plantele suculente care cresc încet nu vor avea nevoie de un nou ghiveci la fel de repede ca alte plante.



Cum îți dai seama că trebuie să muți o plantă într-un nou ghiveci


Plantele tale îți vor da semne că au nevoie de un nou spațiu de locuit și trebuie să ții seama de indiciile pe care ți le oferă. E timpul pentru replantare atunci când:


  • rădăcinile ies din ghiveci prin orificiile de scurgere a apei;
  • rădăcinile sunt vizibile la suprafața solului;
  • rădăcinile împing pământul în exterior, planta se ridică și spațiul între pământ și marginea vasului se micșorează;
  • planta nu mai crește sau pare să crească într-un ritm mai lent decât de obicei;
  • planta se usucă mai repede decât de obicei și trebuie udată mai frecvent (în cazul în care acest lucru nu este legat de temperaturile ridicate de afară).


Ce faci când planta nu mai are loc în ghiveciul ei?


Atunci când planta ta dă semne că are nevoie de mai mult spațiu, ai mai multe posibilități! În primul rând, poți muta planta într-un ghiveci mai încăpător. Astfel, îi vei da posibilitatea să se dezvolte armonios. Dacă ai mai multe plante într-un singur ghiveci și acestea nu mai pot conviețui, poate că e timpul să le muți în ghivece separate. Alege ghivece care să fie proporționale cu dimensiunea rădăcinilor lor. Dacă planta ta a crescut atât de mult încât un ghiveci mai mare ar fi mult prea mare sau pur și simplu nu mai ai loc în casă pentru o plantă de acele dimensiuni, există o soluție. Scoate cu grijă planta din ghiveciul său și îndepărtează rădăcinile uscate și pe cele din exteriorul mănunchiului de rădăcini. Astfel vei crea spațiu în ghiveciul vechi, iar pe acesta trebuie să îl umpli cu pământ nou, plin de substanțe nutritive pentru planta ta. Odată ce ai micșorat rădăcina, e indicat să tunzi și planta pentru a nu crea un dezechilibru între rădăcini și partea aeriană.


Ce ghiveci să alegi?


Dacă ai decis să muți planta într-un ghiveci mai mare, trebuie să te asiguri mai întâi că acesta nu este mult prea mare. Într-un ghiveci care este plin cu pământ la care rădăcinile plantei nu ajung, apa nu se va drena, iar acest lucru este dăunător pentru plantele tale. Atunci când decizi să folosești un ghiveci în care au mai fost alte plante, asigură-te că îl cureți foarte bine. În acesta ar putea rămâne paraziți, iar dacă îl speli temeinic, nu trebuie să îți faci griji că ai putea să-i faci rău plantei tale.

Indiferent de materialul din care este confecționat ghiveciul pe care îl alegi, asigură-te că are orificii de scurgere. Dacă acestea sunt prea mari și pământul iese prin ele, poți pune la baza ghiveciului câteva pietricele sau cioburi de vase de lut. Astfel te asiguri și că apa nu băltește la baza vasului. Nu uita nici de farfuria pe care ar trebui să o pui sub ghiveci. Ea îți protejează mobilierul de apa care se scurge, iar dacă farfuria se umple prea mult după ce uzi planta, e bine să verși această apă după puțin timp, altfel rădăcinile de pe fundul vasului ar putea chiar să putrezească.


Ce pământ să folosești?


Poate să pară o soluție la îndemână să iei pământ din grădină și să îl folosești pentru plante, dar există dezavantaje. Fără să știi, poți aduce dăunători în casă, de care mai apoi îți va fi greu să scapi. Atunci când alegi pământul, gândește-te la scopul pentru care va fi folosit. Plantele din ghivece vor avea nevoie de pământ pentru plante de interior. Chiar dacă găsești în magazine pământ de grădină, acesta nu este cel mai potrivit pentru plantele în ghiveci.

După ce schimbi pământul plantelor tale, nu va fi nevoie să adaugi îngrășământ suplimentar. Pământul din comerț este bogat în substanțe nutritive pentru plante, iar un exces de îngrășământ ar putea fi dăunător pentru plantele care vor să se acomodeze în noul lor ghiveci.


Cum replantezi?


Pentru a muta o plantă într-un nou ghiveci este util să ai o lopățică pentru noul pământ și o foarfecă de grădină pentru a îndepărta rădăcinile uscate. Pământul nu trebuie să fie nici foarte uscat, dar nu-ți va fi ușor să muți planta nici dacă abia ai udat-o. O poți uda cu o zi înainte sau cu câteva ore înainte să o muți. Oricât ar fi de mari, plantele sunt totuși delicate, așa că e bine să lucrezi cu răbdare. Așază ghiveciul în poziție orizontală și încearcă să scoți ușor planta. Atunci când iese din ghiveci, e posibil să remarci că rădăcinile au crescut în cerc pe marginea ghiveciului. Deși acest lucru nu este vizibil prin ghiveci, el reprezintă garanția că era deja timpul să replantezi.

Începe prin a pune un strat de pământ în noul ghiveci. Acesta nu trebuie să fie foarte gros, așa cum am menționat mai sus. Răsfiră rădăcinile plantei, pune-o în ghiveci și începe să adaugi pământ. Presează pământul ușor pentru a asigura stabilitate plantei, dar nu uita că apa trebuie totuși să treacă ușor prin el și să ajungă la rădăcini. Lasă un spațiu de cel puțin două degete între stratul superior de pământ și buza de sus a vasului. În cazul în care replantezi o plantă voluminoasă, poți lăsa un spațiu mai mare. Acesta se va ridica în timp, pe măsură ce rădăcinile plantei se dezvoltă, iar ție îți va fi mai ușor să uzi planta fără ca apa să se scurgă pe margini.