CUM CULTIVI ȘI CUM ÎNGRIJEȘTI PLANTELE CITRICE

CUM CULTIVI ȘI CUM ÎNGRIJEȘTI PLANTELE CITRICE

Să culegi portocale sau lămâi din grădina ta urbană – nu e un vis, ci poate fi o bucurie de care să ai parte în fiecare an. Pentru aceasta trebuie însă să te asiguri că plantele tale citrice au parte de cele mai bune condiții.




Cum plantezi semințele de citrice?

Dacă vrei să ai un lămâi, un portocal, un mandarin sau un kumquat roditor care să crească dintr-o sămânță plantată de tine, ai un drum lung de parcurs, dar la capătul lui te așteaptă fructe gustoase, așa că așteptarea merită.




Pentru început, alege fructul preferat și păstrează semințele. Acestea trebuie spălate și apoi plantate la un centimetru adâncime în pământ. Semințele de citrice încolțesc destul de ușor, dar pentru mai multă siguranță, plantează mai multe semințe și lasă-le într-un loc luminos, iar pe măsură ce se dezvoltă, separă-le pentru a-i oferi fiecărei plante suficient spațiu de dezvoltare.




Plantele care cresc din semințe înfloresc pentru prima dată după un timp destul de îndelungat. Pentru a scurta așteptarea, planta poate fi altoită și astfel va putea înflori după circa 3-4 ani.




Cum îngrijești un arbust: lumină, apă, pământ

Plantele citrice au nevoie de foarte multă lumină, însă nu pot fi plantate direct în grădină din cauza iernilor foarte friguroase de la noi. Indiferent dacă ai plantat o sămânță sau dacă ai cumpărat un arbust de citrice, va trebui să găsești locul potrivit pentru planta ta și chiar să îl schimbi pe parcursul anului. Plantele citrice păstrate exclusiv în casă trebuie așezate într-un loc luminos, în mod ideal cu expunere sudică, pentru a profita de soare pe tot parcursul zilei. Dacă este posibil, planta poate fi mutată pe balcon sau în grădină atunci când vremea de afară permite acest lucru. Trecerea de la condițiile din interior la cele din exterior poate reprezenta un factor de stres pentru plantele citrice. Atunci când planta este dusă afară, primăvara, aceasta trebuie așezată întâi într-un loc însorit, dar fără expunere directă la razele soarelui și trebuie lăsată treptat să aibă parte de lumină directă, astfel încât razele prea puternice să nu ardă frunzele. Toamna, atunci când planta este mutată în casă, ea trebuie adusă din nou pentru o perioadă în locul ferit de razele directe ale soarelui, astfel încât cantitatea scăzută de lumină din interior să nu ducă la căderea frunzelor.




Plantele din familia citricelor trebuie udate cu apă la temperatura camerei pentru a nu stresa planta udând-o cu apă prea rece, direct de la robinet. Apa poate fi lăsată timp de o zi într-un recipient descoperit, pentru a ajunge la o temperatură potrivită. Între două udări, substratul de la suprafață se poate usca, astfel încât planta să nu fie udată în mod excesiv. Mai mult decât atât, atunci când temperaturile sunt ridicate, frunzele plantei pot fi pulverizate cu apă. Plantele citrice reacționează la factorii de stres prin pierderea frunzelor, iar una dintre cauzele pentru care acest lucru se întâmplă este udarea excesivă. Alți factori de stres pentru plantele citrice pot fi udarea insuficientă, mutarea în locuri cu diferențe mari de temperatură sau de lumină ori anumiți dăunători.




Crescând doar în ghiveci, plantele citrice trebuie mutate într-un ghiveci mai mare o dată la doi ani. Transplantarea se face în ghivece de mărimi ce cresc treptat, și nu este recomandată mutarea într-un ghiveci mult mai mare decât cel anterior. Un strat prea gros de sol la baza ghiveciului la care rădăcinile nu ajung va păstra mai mult timp umiditatea, ceea ce nu este benefic pentru plantă. Atunci când pământul nu poate fi schimbat, este bine ca măcar stratul superior să fie completat cu sol nou. Atunci când rădăcinile ies prin orificiile vasului sau când acestea sunt vizibile la suprafața solului, înseamnă că planta are nevoie de un ghiveci mai mare.




În funcție de specie, unele plante citrice au flori care se polenizează singure, iar celelalte au nevoie de ajutorul insectelor sau chiar de mâna omului. Dacă ai un arbust ale cărui flori nu se polenizează singure și acesta este ținut la interior, ferit de albine, bondari sau fluturi, atunci poți să te ocupi chiar tu de polenizare. Folosește un bețișor de urechi sau o pensulă subțire și mângâie delicat polenul de pe stamine către pistil.