FĂRĂ RISIPĂ DE SĂRBĂTORI

De sărbători, frigiderele se umplu de bunătăți pe care nu le-am mai savurat de atâta vreme. Dar atunci când gătești de toate, sunt șanse mari să nu apuci să mănânci din toate și de multe ori te afli în situația de a arunca mâncarea pe care ai pregătit-o cu atâta drag. Dacă îți dorești ca anul acesta să fie diferit, ți-am pregătit câteva sfaturi și idei care să te ajute să eviți risipa de sărbători.








1. Pregătește de toate, dar în cantități mai mici


Atunci când vrei să eviți risipa alimentară, nu trebuie să sacrifici diversitatea mesei de sărbătoare, dar ai putea să pregătești totul în cantități mai mici. Pentru a găsi loc pentru toate în frigiderul tău, folosește caserole de sticlă sau borcane. După ce ai terminat de gătit, pune mâncarea caldă în ele, iar când se răcește, mută-le la frigider.




2. Micșorează porțiile


Pentru porțiile rămase în frigider s-ar putea să găsești o utilizare, dar resturile rămase în farfurii sunt mai mereu aruncate. Cea mai bună soluție ar fi să micșorezi porțiile servite. Astfel, va exista întotdeauna loc și pentru desert și nimeni nu îți va spune: nu mai pot și cozonac.




3. Folosește congelatorul


Încearcă să faci un plan, stabilind meniul pentru fiecare zi, iar porțiile care îți rămân, păstrează-le la congelator. Astfel, poți muta în congelator mâncarea proaspăt gătită și te poți bucura de ea când ți se face din nou poftă sau când nu ai timp ori chef de gătit.




4. Nu arunca albușurile rămase de la maioneză


Dacă pregătești maioneză din ouă fierte, atunci poți folosi albușurile pentru ouă umplute sau chiar pentru a decora salata de boeuf. Dacă, în schimb, obișnuiești să pregătești maioneza din ouă crude, poți folosi albușurile într-o multitudine de feluri. Important este să nu le lași prea mult timp la frigider și să le găsești o utilizare cât mai repede. Poți pregăti o omletă ușoară doar din albușuri sau le poți prăji, iar apoi adăuga la sendvișuri. O altă soluție ar fi să pregătești bezele, un chec din albușuri sau alte prăjituri gustoase.

5. Nu arunca feliile uscate de cozonac


Cozonacul pregătit acasă se poate usca destul de repede și cu siguranță nu îți dorești să îl arunci. Te poți bucura în continuare de el dacă îl transformi într-o budincă. Taie cozonacul felii și unge fiecare felie cu unt. Pune feliile într-o tavă de prăjituri și toarnă peste ele ou bătut cu lapte și esență de vanilie, rom sau migdale. Poți adăuga și stafide sau alte fructe uscate, apoi dă tava la cuptor până se rumenește conținutul.