Merele înmuiate pot deveni un sos delicios
Iată cum:
- le tai cubulețe și le gătești cu puțină apă, la foc mic, până se înmoaie foarte bine;
- le dai prin blender și adaugi scorțișoară și puțină zeamă de lămâie.
Mămăliga uscată poate fi salvată
Din mămăliga rece poți prepara:
- crochete prăjite;
- blat pentru quiche;
- găluște umplute cu brânză;
- foi pentru prăjituri.
Banane prea coapte
Transformă bananele prea coapte într-un desert responsabil:
- taie bananele în bucățele mici și congelează-le;
- mixează-le, apoi, într-un robot de bucătărie, alături de alte fructe;
- astfel, vei obține o înghețată delicioasă.
Paste salvate
Ca să nu arunci pastele care ți-au mai rămas poți să:
- le combini cu puțin cașcaval și ou și să prepari o frittata;
- le combini cu legume și carne și să prepari o salată.
Brânzeturile uscate pot fi salvate
Dacă parmezanul sau cașcavalul din frigider s-au uscat, prepară o supă cremă delicioasă:
- ierbe bucățile de parmezan și cașcaval timp de 15-20 de minute;
- apoi dă-le prin blender;
- adaugă crutoane și puțin mărar uscat.
Roșii deshidratate
Dacă roșiile s-au înmuiat prea tare, le poți transforma în roșii deshidratate, numai bune pentru paste.
Trebuie doar să le tai felii, să le deshidratezi și să le pui în ulei, la conservat.
Savurează mărul tot
Ca să nu arunci cotorul și coaja după ce savurezi merele, le poți transforma în compot.
Rețeta e aceeași ca la orice compot de mere, doar să nu uiți să scoți semințele.
Resturi de legume
Fă o bază lichidă de legume, numai bună pentru supe sau sosuri, din resturile de legume.
Adună toate capetele de la morcovi, rădăcinile de pătrunjel, ceapa, mijloacele verzi de la roșii, tulpinile de la ierburi sau verdețuri și fierbe-le împreună.
Ingrediente pentru mai multe rețete
- Cumpără ingrediente care merg în două, chiar trei rețete, ca să irosești nimic.
- De exemplu, poți folosi resturile vegetale în omlete, pastele rămase într-o salată, iar restul de pui prăjit, tăiat bucățele, într-o supă.
Prepară apă infuzată cu fructe
Salvează fructele prea coapte de la a fi aruncate:
- taie fructele coapte și moi în bucăți mici;
- pune-le în carafă sau borcan;
- acoperă-le cu apă;
- pune carafa sau borcanul în frigider pentru câteva ore.
Cuburi de gheață cu verdețuri
Păstrează verdețurile proaspete mai mult timp:
- taie-le mărunt;
- pune-le în tăvița pentru gheață și acoperă-le cu ulei de măsline;
- pune-le la congelat.
Pregătește corect murăturile
- Folosește oțet alb, de minimum 6 grade;
- Pune sare grunjoasă, neiodată;
- Asigură-te că toate instrumentele folosite sunt sterile;
- Folosește un burete nou;
- Pune bicarbonat în apa de spălat legumele, ca să elimini reziduurile.
Păstrează sucul de struguri nefermentat
Păstrează sucul de struguri nefermentat pentru timp îndelungat:
- fierbe-l până când nu mai face spumă;
- toarnă-l în sticle cât e încă fierbinte;
- închide sticlele ermetic și acoperă-le cu pături pentru o răcire lentă;
- depozitează-le în cămară sau în beci.
Fă bruschete din pâinea uscată
Salvează roșiile prea coapte și pâinea un pic uscată pregătind bruschete:
- unge cu ulei de măsline feliile de pâine;
- toacă roșiile și un pic de usturoi;
- asezonează cu alte ingrediente, după gust.
Oțet de mere făcut de tine
Prepară oțet de casă din resturile de mere:
- umple ¾ dintr-un borcan mare cu resturi de mere;
- adaugă apă filtrată, astfel încât merele să fie complet acoperite, și două linguri de zahăr;
- acoperă gura borcanului cu un filtru de cafea și prinde-l cu o bandă de cauciuc;
- păstrează borcanul la loc cald două săptămâni, ferit de razele soarelui;
- scoate resturile de mere și pune filtrul de cafea la loc pentru două-patru săptămâni, la temperatura camerei;
- gustă săptămânal, iar când îți place gustul, pune capacul și depozitează-l la frigider.
Blat delicios din biscuiții rămași
Salvează biscuiții rămași și transformă-i într-un blat:
- macină biscuiții în blender până devin pesmet;
- amestecă pesmetul cu unt topit până se formează un aluat;
- întinde-l într-o formă și las-o la rece până se întărește.
Poți folosi blatul rezultat la tarte cu fructe, cheesecake sau plăcinte.
Coaja cartofului e plină de nutrienți
- Când gătești cartofi copți, nu e necesar să îi curăți de coajă.
- Spală-i bine și prepară-i cu tot cu coaja plină de vitamine și minerale.