DELICIOS, BEBE!

O bună nutriție pentru bebeluși și copii mici presupune produse și rețete sănătoase, dar mai presus de toate, o bună dispoziție în timpul meselor. Aici este locul în care poți găsi nu numai o grămadă de sfaturi pentru prepararea unei mese sănătoase bebelușului tău, ci și idei grozave pentru a face ca mesele să fie distractive. Delectează-te!


VARIETATEA ESTE IMPORTANTĂ – DAR TOATE LA TIMPUL LOR!

În pântece, bebelușul este alimentat prin cordonul ombilical. Această formă de hrană ia, totuși, sfârșit, odată cu nașterea. Din acel moment, o nutriție adecvată și la timpul potrivit este foarte importantă.


De la 0 la 6 luni

În decursul primelor șase luni din viața bebelușului, hrănirea se realizează perfect prin alăptare (sau, în cazurile în care o astfel de practică nu este posibilă, spre exemplu din cauza absenței laptelui matern la mamă, hrănirea se realizează prin lapte praf pentru sugari); în plus, sugarul poate să bea apă. Este foarte important ca mamele care alăptează să acorde o atenție sporită alimentației lor.


De la 6 luni

După 6 luni, pot fi introduse complementar alimentele solide. Întrebarea este: hrană pentru bebeluși gata preparată sau mese gătite in casă? Răspunsul este acela că nu există o regulă de aur! Dacă decizi să pregătești mâncare gătită, este recomandat să începi cu legume pasate (câte un tip de legumă la aceeași masă, spre exemplu: morcovi, dovleac, dovlecei). Atunci când alegi ingredientele trebuie să ai mare grijă la sezonalitatea, producția și procesarea acestora pentru a asigura păstrarea vitaminelor și nutrienților. Pregătirea corespunzătoare a hranei este, de asemenea, foarte importantă, astfel încât bebelușul să o poată mânca și digera cu ușurință. Bebelușul trebuie să învețe să mănânce cu lingura; este important să începi cu porții mici în primele dăți.


Includerea tuturor cantităților necesare de nutrienți este un factor foarte important în pregătirea meselor. În acest fel, organismul poate absorbi toate substanțele nutritive necesare, cum ar fi, de exemplu, fierul din carne sau acizii grași din pește. Atunci când pregătirea hranei durează prea mult timp, ar fi mai practic să alegi alimente pentru bebeluși gata preparate. Doi factori importanți care trebuie luați în considerare la pregătirea meselor complementare sunt gustul și varietatea: inspiră-te din rețetele noastre ușoare, practice și gustoase, care sunt în primul rând adaptate nevoilor micuților voștri. Nu există nicio regulă, așa că atunci când ai timp și chef, testează-le chiar tu! Atunci când nu ești acasă și ai prea puțin timp la dispoziție, folosește-te de alimentele gata preparate pentru bebeluși.


De la 7 la 11 luni

Puțin câte puțin, poți începe să adaugi noi produse în dieta bebelușului tău: piureuri de legume (spre exemplu, conopidă, broccoli și cartofi), alimente pe bază de cereale (spre exemplu orez, mei și grâu spelta) și primele gustări (spre exemplu prăjituri de orez, bucăți de legume gătite și sticks-uri de grâu spelta). La aproximativ 8 luni, cel mic este posibil să poată digera fructe proaspete (mere, pere, banane) și să poată lua primele gurițe de pâine sau pește.


De la 1 ani

Cantitatea de lapte și produse lactate poate scădea de la 12 luni. Copilul va fi dezvoltat deja simțul gustului și va începe să ceară aceleași alimente pe care le mănâncă părinții. La un an, copilașul s-a dezvoltat îndeajuns pentru a putea digera aproape toate tipurile de alimente – ceea ce contează acum este să înțelegi ce alimente preferă copilașul tău și cel mai important, care sunt mai ușor de digerat și care nu. Felurile de mâncare gata preparate și aromele alimentare trebuie în continuare evitate; condimentele trebuie, de asemenea, folosite în doze foarte mici.