Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CUM ÎȚI ACOPERI NEVOIA DE FIER

CUM ÎȚI ACOPERI NEVOIA DE FIER

Fierul este un mineral foarte important pentru organismul nostru, fiind prezent în toate celulele corpului. Este o parte esențială a hemoglobinei, având ca sarcină transportul de oxigen în sânge. Deficiența de fier din organism este o problemă la nivel mondial, fiind principala carență nutrițională cu care se confruntă populația întregului glob.


Fierul găsit în alimente este de două feluri: heme (întâlnit în alimentele care conțin hemoglobină, cum ar fi carnea, peștele și fructele de mare) și non-heme (întâlnit în alimentele de origine animală, dar și în fructe, legume, leguminoase, cereale și nuci). Vegetarienii și veganii obțin din alimentele pe care le consumă doar fier non-heme, de aceea este bine să aibă o alimentație echilibrată ce ține cont de nevoia de fier a organismului.


Pentru a te asigura că ai suficient fier în organism, poți introduce în alimentația ta următoarele categorii de alimente:


  • Leguminoase: linte, tofu, diferite tipuri de fasole, soia
  • Cereale: quinoa, orez brun, ovăz, amarant, grâu spelta
  • Nuci și semințe: de dovleac, de pin, de cânepă decorticate, de chia, fistic, floarea-soarelui, caju, susan decorticat, migdale, nuci de Macadamia
  • Legume și verdețuri: spanac, kale, broccoli, pastă de roșii, cartofi copți, ciuperci pleurotus
  • Fructe: caise uscate, suc de prune, dude, măsline


Mai mult decât atât, pentru a favoriza absorbția de fier în organism, alimentele bogate în vitamina C sunt un real ajutor. Astfel, chiar dacă fructele sau legumele nu sunt în topul alimentelor bogate în fier, ele pot fi combinate cu leguminoase, nuci sau cereale pentru a spori absorbția acestui mineral.