Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CUM PREGĂTEȘTI GRĂDINA DE TOAMNĂ

CUM PREGĂTEȘTI GRĂDINA DE TOAMNĂ

Venirea frigului nu ar trebui să te țină departe de grădina ta, ci să te îmbie să o pregătești pentru perioadele și mai reci ce urmează. Toamna poate fi o perioadă plină de activitate pentru grădinari, fie ei amatori sau profesioniști.


În continuare, am pregătit câteva idei de activități ideale pentru lunile de toamnă. Iată ce poți să faci!


Plantezi flori de toamnă

Există multe flori rezistente la frig care se bucură de venirea toamnei și înfloresc exact când vremea începe să se răcească. Dacă a venit deja toamna și din grădina ta lipsește mireasma florilor, atunci poți planta direct din ghiveci crizanteme de diferite culori sau dimensiuni, calluna sau chiar trandafiri.


Cureți uneltele și ghivecele goale

În grădină, curățenia nu ține doar de estetică, ci te ajută să protejezi plantele de dăunători și să îți menții uneltele în cea mai bună stare. Înainte să îți pui ustensilele de grădinărit la iernat, curăță-le temeinic, unge-le dacă este nevoie și nu le lăsa direct pe sol, ci agățate sau depozitate într-un spațiu uscat. Dacă ai ghivece în care nu mai ai plante, nu le arunca și nu le lăsa murdare peste iarnă. Cu siguranță îți vor fi utile la primăvară și e bine să le cureți cu simț de răspundere, astfel încât orice dăunători s-ar ascunde în ele să fie îndepărtați.


Strângi frunzele

E frumos să pășești peste frunzele căzute și să le auzi foșnind, dar mai devreme sau mai târziu, va trebui să le strângi, dar să nu le arunci. Acestea îți vor fi utile în grădină pentru că pot fi transformate în compost sau în mulci. Ele ajută solurile nisipoase să rețină mai multă apă, contribuie la aerarea solurilor argiloase și grele și sunt o hrană potrivită pentru râme și bacterii benefice. În plus, le poți folosi pentru a proteja plantele sensibile la frig.

Cu toate acestea, dacă ai în casă plante în ghiveci, nu ar trebui în niciun caz să le acoperi cu un strat de frunze pentru că până se vor descompune, acestea vor crea un loc potrivit pentru musculițe și alți dăunători.


Plantezi sau scoți bulbi

Dacă nu ai flori de primăvară în grădină, toamna este o perioadă bună să îi plantezi. Aceștia pot trece ușor de iarnă și odată ce vremea se încălzește vor ști că e timpul să înverzească și să înflorească. Bulbii florilor de vară, în schimb, sunt sensibili la îngheț și trebuie scoși toamna și replantați primăvara, după ce pericolul de îngheț trece. Bulbii scoși din pământ trebuie depozitați în locuri întunecoase și uscate astfel încât să fie păziți și de frig și de umezeala excesivă ce favorizează formarea de mucegai.


Plantezi arbori sau pomi fructiferi

Toamna și primăvara sunt perioadele cele mai potrivite pentru plantarea puieților de arbori. Important este ca aceștia să fie într-o perioadă de repaus vegetativ, deci după ce a început căderea frunzelor și înainte să înceapă mugurii să se umfle. Toamna, pomii fructiferi pot fi plantați la finalul lunii septembrie, în luna octombrie, dar plantările pot continua și pe timpul iernilor călduroase când nu sunt temperaturi de îngheț, iar mercurul nu coboară sub 5 grade.


Fertilizezi sau plantezi gazonul

Gazonul trebuie curățat de mușchi, frunze și fire uscate tot timpul anului, inclusiv toamna. Pe porțiunile unde este nevoie, se poate planta gazon nou, iar cel deja existent se poate fertiliza până la finalul lunii octombrie. Îngrășământul se aplică toamna pe gazon pentru a-i da rezistență, pentru a-l ajuta să se regenereze, dar și pentru a-l proteja în perioadele reci în care sunt temperaturi de îngheț.