Tot ce trebuie să știi despre fructe și legume
Oferă fructelor și legumelor importanța cuvenită și integrează-le în alimentație în mod cât mai diversificat. Te poți aproviziona de la Piața Lidl unde sunt aduse zilnic fructe și legume proaspete. Fie că provin de la fermieri români sau sunt aduse de peste hotare, te poți bucura de cele mai variate soiuri de fructe și legume, pe tot parcursul anului.
Află cât mai multe despre fructele și legumele tale preferate, dar încearcă și gusturi sau arome noi ori redescoperă gustul îndrăgit al soiurilor românești.
Avocado
- E ingredientul principal pentru sosul guacamole.
- Fructul de avocado poate fi tăiat felii sau cubulețe și adăugat în salate.
- Conține mai mult potasiu decât banana și este bogat în grăsimi mononesaturate.
Salată Iceberg
- Are un conținut scăzut de calorii, dar gustul său este dulceag, iar textura sa este crocantă.
- Salata iceberg rezistă mai mult acasă dacă o împachetezi într-un prosop de hârtie și apoi într-o pungă de plastic înainte să o pui la frigider.
Salată Romană
- Salata romană sau romaine are frunze lungi și crocante, cu un gust mai pronunțat și ușor amărui.
- Este o sursă bună de vitamina K, vitamina A, folați, fibre și magneziu.
- Se folosește cel mai adesea pentru prepararea salatei Cezar, dar poate fi preparată și pe grill împreună cu parmezan și sos.
Castraveți Fabio
- Sunt o sursă bună de vitamine (A, C și K) și minerale, având puține calorii.
- Datorită conținutului ridicat de apă, castraveții contribuie la detoxifierea organismului.
- Salatele cu castraveți se păstreazã mai crocante dacă aceștia sunt tăiați pe lungime și li se elimină miezul folosind o linguriță.
Ridichi roșii
- Nelipsite din salatele de primăvară, ridichile nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase.
- Bogate în vitamine de tip B și în vitaminele A, C, E și K, ridichile sunt și o sursă bună de calciu, cupru și magneziu.
- Ridichile roșii au proprietăți diuretice și stimulează digestia datorită conținutului de fibre.
Sparanghel verde
- Este o legumă gustoasă care nu conține colesterol și poate fi integrată în dietele de slăbire.
- Este o sursă bună de vitamina K, vitamina C, folați, vitamina A și potasiu.
- Ajută la îmbunătățirea sănătății osoase și are însemnate proprietăți antioxidante și diuretice.
- Sparanghelul se servește crud sau preparat la tigaie, în abur, la cuptor ori pe grătar.
Sparanghel alb/violet
- Sparanghelul verde și cel alb sunt una și aceeași plantă, diferența fiind că cel alb crește doar în pământ și în absența luminii soarelui și a clorofilei nu capătă culoarea verde.
- Sparanghelul alb are gustul mai delicat și mai dulce decât cel verde. Este mai gros și mai fibros, de aceea, trebuie gătit înainte de a fi consumat.
- Fie că este fiert, copt sau pus pe grătar, sparanghelul alb va da un gust deosebit preparatelor tale.
Roșii cherry premium
- Roșiile cherry crude sunt bogate în vitaminele A și C, fiind benefice pentru vedere și ten.
- Indiferent de soiul lor, roșiile își păstrează gustul mai bine dacă sunt ținute la temperatura camerei.
Vinete
- Știai că vinetei i se mai spune și mărul dragostei sau planta ou?
- Vinetele conțin circa 95% apă și sunt recomandate pentru hidratarea și detoxifierea organismului.
- Dacă sunt sărate și lăsate câteva minute, vinetele vor absorbi mai puțin ulei, iar dacă au un gust amărui, acesta se va diminua.
- Vinetele pot fi prăjite sau coapte și folosite pentru bine-cunoscuta salată de vinete sau pentru ratatouille, musaca de vinete cu roșii sau alte preparate grecești.
Roșii
- Roșiile sunt o sursă bună de antioxidanți și vitamine (A și C).
- Își păstrează gustul mai bine dacă sunt ținute la temperatura camerei.
Ardei gras roșu
- Ardeiul gras roșu e atât de viu colorat pentru că e bogat în antioxidanți.
- Este o sursă bună de vitamine (A și C) și este recomandat în timpul dietelor de slăbire.
Anghinare
- Conține cantități importante de fibre, fier și vitaminele A, B, C.
- Dacă vrei să o prepari, elimină solzii de la bază, taie vârful anghinarei și scoate cu o linguriță miezul pufos
- Pregătește-o fiartă sau gătită la cuptor cu parmezan ras și usturoi.
- După ce ai gătit-o consumă doar partea cărnoasă din interior și de pe solzi
Ciuperci Champignon
- Bogate în potasiu și fosfor, ciupercile Champignon pot asigura 20-40% din doza zilnică recomandată de cupru.
- Sunt o sursă bună de vitamina D, fiind un înlocuitor potrivit pentru carne.
- Pot fi consumate crude sau gătite și sunt o alegere excelentă în timpul postului sau pentru vegetarieni ori vegani.
Mango
- Mango mai poartă și numele de fructul fericirii. Acesta conține vitaminele A, C, E și B6, dar și magneziu, potasiu și fibre.
- Datorită compoziției sale de vitamine poate ajuta la scăderea nivelului de stres.
- După ce i se înlătură coaja și sâmburele, fructul de mango poate fi mâncat ca atare, folosit pentru a prepara deserturi, dar și mâncăruri asiatice dulci-acrișoare.
Mere Golden
- Merele Golden sunt zemoase, crocante și puțin acidulate.
- Sunt printre cele mai dulci mere, dar nu conțin multe calorii.
- Merele de culoare galbenă conțin carotenoizi care funcționează ca antioxidanți.
Rodii
- Rodia mai este numită „mărul cu semințe” și este un fruct dulce acrișor bogat în fibre, antioxidanți și vitamina C.
- Rodia conține și cantități importante de vitamina K, folați și potasiu.
- Rodiile pot fi folosite pentru sucuri, salate de fructe, apetitive, deserturi sau gemuri.
Dovlecei
- Ideali în dietele de slăbire, dovleceii au puține calorii și sunt bogați în fibre.
- Conțin vitaminele A, C, B1, B6 și B12, mangan, zinc, potasiu și fosfor.
- Dovleceii nu se consumă doar gătiți, ci pot fi adăugați și cruzi în salate, iar dovleceii tineri, de dimensiuni mici și medii, nu trebuie curățați de sâmburi.
Cireșe
- Conțin puține calorii și sunt bogate vitamine (A, B, C) și minerale (calciu, magneziu, fier).
- Au proprietăți antiinflamatorii și un conținut important de antioxidanți.
- Cozile de cireșe pot fi folosite pentru ceaiuri cu efect diuretic.
Kaki
- Mai este numit și fructul zeilor, piersica japoneză sau persimmon.
- Are proprietăți antioxidante, fiind o sursă bună de fibre și de vitamine din complexul B.
- Se consumă ca atare sau se folosește pentru prăjituri ori salate.
Struguri albi cu bob mic
- Strugurii albi conțin fier și pot ajuta organismul în lupta cu oboseala ori anemia.
- Strugurii au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, iar pentru a beneficia de aceste proprietăți se recomandă consumul lor cu tot cu coajă.
Roșia de Buzău
- Roșie dintr-un soi tradițional românesc foarte apreciat, creat în 1976 și readus la viață de către Lidl.
- Acest soi de roșii a fost creat la Stațiunea Legumicolă Buzău pentru a marca cei 1600 de ani de atestare documentară a municipiului.
- Roșiile de Buzău sunt mari și zemoase, având un conținut mare de minerale, vitamine (A, B, C și E), licopen și carotinoizi.
Ardei iute Jovial
- Ardei iute specific românesc colorat în nuanțe ce variază între galben și roșu. Ardeii galbeni sunt ajunși la maturitatea de consum, iar cei roșii au ajuns la maturitate deplină.
- Sunt bogați în vitaminele A, C, K1, B6 și sunt o sursă bună de cupru, fier și potasiu.
- Ardeii iuți nu depășesc lungimea de 23 cm și au o iuțime medie.