Ce este Apio și cum îl mâncăm?
Apio este denumirea comercială, provenită din spaniolă, pentru tulpina de țelină de pețiol. Tulpinile de apio sunt cărnoase și crocante, având gust de țelină. Ele pot fi păstrate la frigider câteva săptămâni, în sertarul pentru legume.
Țelina de pețiol este bogată în calciu, vitamina K, fibre, magneziu și potasiu și are un rol important în stimularea circulației sangvine sau ca tonic intestinal. Calmează bronșita, reglează tensiunea și stimulează glandele suprarenale, având totodată un efect depurativ. Conținutul caloric este scăzut (16 calorii/100g), apio putând fi consumat în timpul dietelor de slăbire.
Tulpinile de apio au o aromă bogată și pot fi consumate crude sau gătite, în tot soiul de preparate delicioase. Savurează apio într-o salată cu mere, cu pui sau cu ton, dar și alături de brânză telemea, ulei de măsline și condimente. Tulpinile de apio mai bătrâne merg bine preparate ca supă cremă. Le poți face și piure sau le poți adăuga la compoziția sosului de paste. O salată de portocale, iaurt și apio este ideală pentru vară. Țelina de pețiol mai poate fi adăugată la creveți trași la tigaie cu ciuperci, în tocana de cartofi și în cea de carne de vită sau o poți mura – modalitățile de preparare sunt infinite.