HALLOUMI, BRÂNZA CARE NU SE TOPEȘTE
Originară din Cipru, brânza halloumi este foarte îndrăgită de vegetarieni pentru că nu se topește atunci când este gătită și poate înlocui carnea într-o mulțime de rețete.
Această brânză semitare cu un gust puțin sărat se păstrează în saramură, fiind ambalată în vid, și poate fi consumată și fără a fi preparată termic, având o textură ușor cauciucată, însă cel mai adesea este gătită. Brânza halloumi poate fi realizată din lapte de oaie, de capră și/sau de vacă, iar cea disponibilă în magazinele Lidl are ca ingredientele toate aceste tipuri de lapte pasteurizat. Mai mult decât atât, aceasta este rafinată fie cu busuioc, fie cu chili sau cu mentă pentru a-i potența gustul.
Spre deosebire de alte tipuri de brânză care se folosesc în preparatele gătite, cum ar fi cașcavalul, parmezanul sau mozarella, halloumi își păstrează forma și nu se topește. Aceasta se poate tăia în felii de 1 cm pentru a fi prăjită în tigaia obișnuită sau în tigaia grill, până când se rumenește și capătă o culoare aurie. Pentru prepararea pe grătar, brânza se taie în felii de 1-1,5 cm, se poate unge cu puțin ulei, și apoi se pune direct pe grătar, iar după ce se rumenește pe o parte, se întoarce pe cealaltă. Nimic mai simplu!
De ce este atât de apreciată de vegetarieni? Tocmai pentru că aduce o alternativă atât de gustoasă pentru carnea la grătar. Feliile de halloumi pot fi consumate pur și simplu, alături de o salată, de alte legume preparate pe grill, poate fi folosită pentru frigărui vegetariene, dar este un înlocuitor extraordinar pentru carnea din burgeri sau wrap-uri. Aceasta poate fi folosită ca ingredient principal pentru un burger, dar poate și să completeze un burger ce are în compoziție o chiftea vegetală, dându-i astfel și mai multă consistență. În plus, brânza halloumi poate fi adăugată în orice salată de vară cu roșii, castraveți, măsline, frunze de salată ș.a.m.d. O altă idee de servire pentru feliile de halloumi gătite la tigaie sau pe grill, este ca înlocuitor pentru friptură. Brânza halloumi poate fi consumată alături de cartofi prăjiți, copți sau piure și poate fi folosită pentru rețete de paste. Nu în ultimul rând, halloumi se poate prepara și la cuptor alături de legume felurite.