Cât de roșii sunt portocalele roșii?
Culoarea pe care o are pulpa portocalelor roșii variază între nuanțe de oranj cu accente roșiatice, rubiniu, sângeriu sau chiar violet. Mai mult decât atât, chiar și coaja portocalelor roșii poate să aibă pete roșiatice sau poate fi complet portocalie. Totul variază de la fruct la fruct. Dar de ce?
Portocalele sunt fructe ce se recoltează iarna, iar culoarea roșie se dezvoltă ca urmare a diferențelor de temperatură dintre zi și noapte. Cu cât zilele sunt mai călduroase și nopțile mai friguroase, cu atât portocalele roșii vor avea pulpa mai intens colorată în nuanțe mai puternice, mai închise. Portocalele roșii pot să crească și în zone mai călduroase, unde nopțile nu sunt atât de friguroase, dar pulpa lor va fi întotdeauna preponderent portocalie.
Există mai multe soiuri de portocale roșii, iar fiecare dintre ele dezvoltă nuanțe diferite. Cele mai cunoscute soiuri de portocale roșii sunt Moro, Taroco și Sanguinello, ele fiind originare din Italia și Spania.
Pigmentul responsabil pentru culoarea roșie a acestor portocale se numește antocianină și se găsește și în alte fructe și legume bine-cunoscute, cum ar fi: zmeura, coacăzele negre, varza roșie sau vânăta.
Portocalele roșii au gustul dulce-acrișor, specific citricelor, iar zonele mai intens colorate în nuanțe de roșu vor avea un gust mai dulce, asemănător cu cel de zmeură.
La fel ca toate citricele, și portocalele roșii sunt o sursă bună de vitamina C, dar nici aportul de vitamina A, vitamina B9, antioxidanți, fibre, potasiu, calciu și magneziu nu este de trecut cu vederea.
Portocalele roșii pot fi consumate exact ca portocalele obișnuite, iar dacă vrei să le storci, e bine să le lași să ajungă mai întâi la temperatura camerei pentru a obține mai mult suc.