CÂND ALĂPTEZ? ÎNAINTE SAU DUPĂ MASA SOLIDĂ?
Orice mamă care l-a alăptat exclusiv pe copilașul ei în primele 6 luni ajunge să își pună această întrebare:
„Acum, că încep diversificarea, cum mai fac cu alăptatul? Când îi dau sân? Înainte să îi dau mâncare solidă sau după ce i-am dat?”
Unele dintre voi îi întrebați pe medici despre asta. Altele, le întrebați pe cumnate, nașe, fine, vecine. Și primiți răspunsuri.
Varianta 1:
„Înainte să îi dai mâncare solidă, clar!”
Tu pleci acasă și faci exact așa cum ai fost sfătuită. Și descoperi și te mâhnești că nu a fost un sfat potrivit.
Varianta 2:
„Clar, alăptezi după masa solidă!”
Tu mergi acasă și faci exact așa cum ai fost sfătuită. Și descoperi și te mâhnești că nu a fost un sfat potrivit. Nu, nu am scris din greșeală aceeași frază. O să înțelegi imediat ce urmăresc.
Mai există o variantă de răspuns, ca și cum nu ești deja super în ceață.
Varianta 3:
„Nu contează, alăptează când dorești: înainte, după, oricând!”
Tu mergi acasă și nu știi ce să faci. Și ți se pare că ar trebui să existe o logică, ți se pare că ar trebui să mai citești, să mai întrebi, ceva din instinctul tău de mamă îți spune că trebuie să existe un răspuns.
Un răspuns potrivit pentru tine!
Dacă m-ai întreba pe mine când să alăptezi, înainte sau după hrana solidă, eu nu ți-aș răspunde.
Nu ți-aș răspunde înainte să aflu lucruri despre tine. Nimeni nu ar trebui să ofere răspuns imediat la o întrebare, cu atât mai mult cu cât ea se referă la sănătate, la viață, la hrană, fără să îți ceară detalii înainte de a-ți răspunde, astfel încât să fie în stare să formuleze un răspuns pentru tine, nu un răspuns pentru oricine.
Așadar, la întrebarea “Când să alăptez, înainte sau după masa solidă?”, nu există un răspuns general valabil. Pentru că răspunsul trebuie să fie în acord cu nevoile mamei care pune această întrebare și cu nevoile copilului ei.
ÎNAINTE!
Dacă ești o mamă care dorește să alăpteze și după ce începe diversificarea, dacă ești o mamă care dorește să alăpteze cel puțin 1 an, dacă nu cumva 2 sau 3 ani, răspunsul pentru tine este:
Alăptează înainte de a-i da mâncare solidă!
De ce? Pentru că tu vrei să îți menții lactația, dorești să ai lapte suficient, să produci în continuare destul lapte, încât să nu fie afectată cantitatea în mod considerabil de apariția mâncării solide.
Așadar, între 6 luni și 1 an, continuă să alăptezi la cerere, ca și până la 6 luni. După ce ai terminat de alăptat, între cele 2 mese de lapte, poți expune copilașul la hrană solidă.
DUPĂ!
Dacă ești o mamă care dorește să înțarce încet-încet, blând, după ce copilașul se obișnuiește cu alimentele solide, răspunsul pentru tine este:
Alăptează după ce i-ai dat masa de hrană solidă!
De ce? Pentru că tu vrei să nu mai fie așa flămând când îi dai lapte, ca să nu mai stimuleze lactația. Tu dorești să îți scadă încet-încet lactația, pentru ca înțărcarea să intervină natural, armonios și pentru tine, pentru corpul tău și pentru copilul tău.
Parcă te aud:
“O să mai vrea să mănânce hrană solidă, dacă îi dau lapte de la sân?”
Atenție! Foarte important!
Până la vârsta de 1 an, principala sursă de hrană a unui copil este și trebuie să fie laptele! Hrana solidă nu va fi afectată de alăptare decât într-un mod pozitiv, laptele conține enzime care vor ajuta inclusiv digerarea alimentelor solide nou introduse.
După vârsta de 1 an, copilul se va fi obișnuit suficient cu alimentele, astfel încât să nu ai nicio grijă vizavi de interferența laptelui de sân cu hrana solidă. Dacă ai un copil mofturos la mâncare și lumea zice că e din cauză că îi dai lapte, te asigur eu, care, de 6 ani îi fac pe mofturoși mâncăcioși, că nu e așa! Copilul care nu mănâncă nimic altceva în afară de lapte are o problemă. Ori de natură fiziologică ori de natură neurologică ori de natură psihologică, emoțională. Înainte să identificăm împreună care este natura problemei, care este cauza reală a refuzului alimentelor solide, e esențial să îți hrănești copilul cu lapte.
PS: Felicitări că alăptezi! Laptele-de-om este hrana cea mai potrivită pentru omuleți!