Apa plată cu lămâie – beneficii și pericole
„Ce vă aduc de băut?”
Asta e prima replică pe care o auzi imediat cum te așezi la o terasă sau la o masă, când ieșiți în oraș. Și, din diferite motive, cel mai adesea comandăm pentru început, până ne hotărâm, că ne e rușine să îi spunem omului „Mai lasă-mă, omule, un pic, nici nu m-am așezat bine!”, comandăm o… aaaaappppăăă plaaaaatăăăă cuu … LAMÂIE!
Bun, și ce e rău în asta, Crina? Și fotomodelele tot apă plată cu lămâie „mănâncă”!
E rău, fata mea. Atât de rău, încât am considerat necesar să scriu un articol pe subiect, ca să te ajut să schimbi pentru totdeauna băutura când mergi la restaurant, mai ales atunci când alegi asta pentru copilul tău!
Ce poate fi periculos la lămâie sau la portocală?
Nu mi s-a întâmplat prea des să văd apă într-un pahar fără o feliuță de lămâie sau un fresh de portocale, de care le luăm copiilor cel mai des, fără o feliuță de portocală. În ciuda beneficiilor pe care le știi despre aceste două citrice, în ciuda vitaminei C, în ciuda a orice ai putea gândi, cere-i ospătarului să NU îți pună o felie în băutură.
Coaja citricelor trebuie spălată atât de temeinic înainte de a o scufunda în pahar, încât și ție, acasă, ți-ar lua atâta timp încât, cel mai probabil, ai renunța să o faci. La restaurant, unde comenzile vin continuu, să spele cineva cum trebuie citricele înainte de utilizare, ar trebui:
- Ori să angajeze niște spălători de lămâi și portocale care doar asta ar trebui să facă toată ziua
- Ori să stea peste noapte, ca să le aibă spălate a doua zi
- Ori să nu le spele și să spere că n-o să se îmbolnăvească nimeni și, dacă s-o îmbolnăvi, să spere că n-o să își dea seama că e „de la ei”
Există multe dovezi în acest sens, o să vă indic aici un studiu1 din care reiese, prin analize chimice și biochimice, pe 76 de lămâi în 21 de restaurante că:
- 70% dintre rezultate au indicat prezența în pahar a bacteriilor, virusurilor, ciupercilor, inclusiv celebrul și temutul E. Coli.
O altă investigație condusă de ABC a verificat lămâi în 10 restaurante diferite și a descoperit că jumătate dintre ele nu aveau doar microbi, ci și urme de fecale umane pe coajă! Scârbos, dar adevărat!
Dacă pentru farfurii, veselă, frigidere, există politici foarte stricte și amenzi consistente de la Direcția de Sănătate Publică, în ceea ce privește condimentele sau garniturile pentru băuturi, nu există aceeași rigurozitate.
Ca să nu mai spun că nu e suficient să treci lămâia printr-un jet de apă rece. Citricele și, în general, fructele și legumele care se folosesc cu coajă, trebuie să treacă prin apă cu bicarbonat de sodiu, apă cu oțet din cidru de mere sau trebuie frecate (aproape răzuite, ca un fel de scrub) cu o perie cu peri duri.
„Nu mă gândeam că e așa periculos…”
Stai, n-am zis să nu mai ieși la restaurant sau, dacă se întâmplă să îți aducă apa cu o felie de lămâie în ea, să le ceri să îți arate că și-au spălat mânuțele. Nu a existat vreo epidemie de oameni care s-au îmbolnăvit de la felia din pahar, deși, repet, nu e ca și cum e ușor să faci legătura că de la statul-la-terasă din weekend ți se trage febra sau buba. Profesorul microbiolog Philip Tierno de la NYU Langone Medical Center spune că, cel mai adesea, sistemul imunitar poate să învingă eventualii germeni pe care i-ai putea ingera. Doar că n-ai vrea să te joci cu sistemul imunitar al copilului tău, când poți să eviți cu ușurință asta.
Poți să ceri să îți aducă lămâia pe o farfurie (separat) și să o storci tu în apă, dacă ții neapărat la gustul acrișor.
Nu pot să închei acest articol fără să pun întrebarea care mă urmărește de ani de zile și la care n-am găsit un răspuns satisfăcător de la cei pe care i-am întrebat asta:
Care e motivul pentru care ceri apă plată cu lămâie?
Eh, dacă nici tu nu știi exact de ce, vin eu în ajutorul tău ?
Iată la ce te ajută să bei apă cu lămâie:
- Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
- Nu răcești. Mă rog, vitamina C se spune că alungă răceala. Și dacă nu o alungă, în mod evident, vizibil, ameliorează simptomele neplăcute asociate cu gripa, viroza sau oboseala.
- Eficientizează digestia. Flavonoidele din lămâie potențează acidul gastric și alimentele sunt „mărunțite”, digerate mai ușor. Dacă și încălzești un pic apa pe care o bei în timpul mesei (câte o guriță de apă) cu tot cu lămâia stoarsă, te-ai asigurat că mâncarea, mai ales cea despre care spui că „ți-a picat greu” va fi mult mai rapid și mai eficient metabolizată, acceptată de către corp.
- Te face să bei mai multă apă decât ai bea fără lămâie. Am auzit multe mame cu care am lucrat la nevoia lor de a slăbi sau de a avea o relație mai conștientă, mai prezentă cu mâncarea că nu pot să bea câtă apă ar trebui să bea pentru că nu le place gustul (!). Cu lămâie, apa capătă un gust mai plăcut pentru multe dintre noi, motiv pentru care te hidratezi mai bine, mai mult.
- Detoxifică. Nu ea singură, lămâia. Ci faptul că bei mai multă apă cu ajutorul ei, face ca rinichii și mai ales ficatul să poată elimina toxinele mai rapid și mai ușor. În plus, prezența acidului citric previne formarea pietrelor la rinichi.
- Aduce potasiu. Și ce-i cu asta? Ce-i important cu asta e că potasiul este un element de care corpul are nevoie pentru a transmite impulsul nervos către mușchi, așadar un rol esențial pentru funcționarea creierului și a sistemului osos&muscular.
- Curăță gura. Acidul din lămâie face mediul din cavitatea bucală să aibă un pH mai scăzut, ceea ce distruge multe dintre bacterii. Ai grijă, însă, dacă beți apă cu lămâie zilnic, vă sfătuiesc să o faceți cu paiul, ca să evitați să atingă frecvent smalțul dinților, care, cu timpul, prin expunere repetată, ar putea suferi.
Atenție!
Când mergi la un restaurant și ți se oferă apă la carafă, de genul apă de la robinet sau orice fel de apă care nu a fost desfăcută în fața ta și ai văzut că era sigilată, refuz-o. Apa și orice lichid care stă neacoperit la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius prezintă un risc foarte mare de a deveni mediu favorizant pentru bacterii și alți patogeni.
Mulțumesc că mi-ai dat șansa să vă ajut!
Sursa (pentru cei care vor să vadă exact numele microbilor, agenților patogeni găsiți în băuturile care aveau felii de lămâie sau portocală cu coajă): http://www.pccc.edu/uploads/Xu/1x/Xu1xPvHvoXeYex8Gf1Uh0Q/JEH_Dec_07_with_Copyright.pdf
_______________________________
1Studiu realizat de Journal of Environmental Health