Cum îmi dau seama că are un talent?
Este firesc să îți vezi copilul ca fiind „cel mai”: cel mai frumos, deștept, talentat. Este firesc să îl vezi plin de calități, special, fără pereche. Toți părinții așa văd. Dar când îți dai seama că dincolo de lucrurile pe care orice copil le face, al tău are un dar aparte? Că are un real talent. Specialiștii au un răspuns scurt: atunci când micuțul alege să facă unele lucruri fără să fie îndemnat și fără să trebuiască să mulțumească pe cineva. Acesta ar fi primul semn.
Din fericire, pentru descoperirea talentului nu este necesar să fie supus unor teste complicate sau costisitoare. Este suficient ca părintele să îl observe pe copil cu atenție pentru a vedea în ce domeniu imaginația lui strălucește fără a face pentru asta eforturi în mod special. Iată cum poate părintele descoperi și cultiva talentul copilului.
Urmărește-l când se joacă
Atunci când un copil are o înclinație către o activitate anume, el îi va dedica majoritatea timpului său. Pentru el, aceea este cea mai plăcută joacă. Este orientat către activități de grup sau proiecte personale? Preferă să alerge cu alți copii sau este retras și preocupat de activitatea lui? Când cel mic este total dezinteresat de joaca specifică vârstei, alegând – de exemplu – să deseneze mai mult de jumătate din timpul lui, ar trebui să fiți mai atenți la acest lucru. Încurajați-l să își continue activitatea punându-i la dispoziție tot ce are nevoie ca să și-o poată desfășura. Dacă pentru copil mai importante decât păpușile sau mașinuțele sunt creioanele colorate, pensulele și acuarelele, asta trebuie să îți spună ceva.
Încurajează-l să se exprime
Toată lumea a observat că este talentat, nu doar voi. Cu toate acestea, câteodată vi se pare că alocă prea mult timp pasiunii sale, în detrimentul altor activități. Ca de exemplu al celor școlare. Nemulțumirile voastre pot fi justificate și, până la urmă, îndreptățite. Dar puteți face o înțelegere cu el: dacă își îndeplinește îndatoririle de elev îi oferiți posibilitatea să își cultive pasiunea la un alt nivel. Îl puteți înscrie la cursuri opționale de muzică, dans, pictură sau într-un club sportiv, dacă aptitudinea este în această direcție.
Oferă-i libertatea de a alege
Copilul este pasionat de muzică, în general, iar voi luați decizia de a încuraja studierea unui instrument. Nu alegeți voi în locul copilului, hotărând că va face pian sau vioară. Alegerea trebuie să îi aparțină. Poate că nici măcar el nu poate alege corect, deocamdată. Însă trebuie să știe că i-o veți respecta și că, dacă se va dovedi că nu este cea bună, o poate schimba. După șase luni de studiu la pian poate că își va da seama că își dorește să practice canto, ori că nu baletul este ceea ce își dorește ci dansurile moderne. Suprasolicitarea copilului într-un domeniu care nu este exact cel pentru care are aptitudini îl va face să-l urască, nu îi va da posibilitatea să obțină performanțe, ci să acumuleze frustrări. Astfel, ajungeți la timp și bani cheltuiți zadarnic, la care se adaugă și chinul lui.
Semne timpurii
Copiii cu un real talent, dar care încă nu a ieșit la suprafață, pot fi identificați după o serie de indicii pe care le oferă comportamentul lor. Da, copiii talentați sunt diferiți. Au un temperament foarte energic, sunt mereu în mișcare, au o nevoie redusă de somn, pot rămâne concentrați perioade lungi de timp, au reacții intense la zgomote și la durere, memoria lor este uimitoare, învață foarte repede, au un limbaj mult superior celor de seama lor, au un excelent simț al umorului, sunt curioși, au o imaginație extrem de bogată și o sensibilitate crescută.