CE GUST ARE LAPTELE MATERN ȘI CUM SĂ TE PORȚI CU EL CA SĂ FIE BUN

Cine mă cunoaște, știe că prima și marea mea dragoste în ce privește misiunea mea cu copiii este să le ajut pe femei să alăpteze. Dacă natura a ales să ne dea în sâni un lapte care îi hrănește, îi crește, îi protejează, adeseori chiar îi salvează pe puii-de-om, atunci merită să facem orice ca să reușim să alăptăm. În materialul de azi, voi vorbi cu tot respectul și cu toată fascinația despre laptele matern.


Aurul lichid, cum a fost supranumit colostrul, primul lapte pe care îl primește copilul de la mamă, are beneficii atât de mari și de multe, încât s-au scris cărți groase în lume doar pe acest subiect. La ce mă voi referi eu azi este, însă, cum trebuie păstrat și consumat laptele matern.


Ce gust are laptele matern?


Am lucrat cu familii în care soții își puneau în cafea, de exemplu, lapte matern, nu lapte de vacă. Erau și femei care spuneau că laptele lor seamănă la gust cu laptele de migdale doar că mult mai dulce. Din peste 10 ani de experiență cu femei care alăptează, pot să vă spun că gustul laptelui este influențat permanent de ce mănâncă mama. Astfel, mi s-a mai spus că, uneori, laptele de la sân are gust de castravete, pepene galben, înghețată topită, miere sau apă cu zahăr. Când le-am ajutat pe mame să îi înțarce pe copiii lor mărișori, i-am întrebat adesea pe aceștia cum li se pare că este laptele de la sân. De cele mai multe ori, primeam răspunsul că este ca laptele cu cereale în care am pus multă miere de albine. Doar că cel de la sân este mult mai dulce! 😊


Laptele de mamă seamănă mult cu laptele de vacă, doar că se simte mai fin, mai blând și mult mai dulce. Este, de asemenea, și mult mai transparent și mai subțire, mai apos decât laptele de vacă cu care suntem atât de obișnuiți. Uneori, pare că are un miros ca de săpun, ceea ce se datorează lipazei, o enzimă prezentă în lapte ca să digere grăsimile. Dacă, de exemplu, decongelezi laptele pe care l-ai stocat la congelator, o să simți un miros ușor de acru, care este absolut normal. Laptele care n-a fost păstrat cum se cuvine și s-a stricat va avea un miros mult mai înțepător de stricat, ca un lapte de vacă brânzit, uitat la cald în bucătărie.


Ce conține laptele de sân?


Aș putea să spun că, în laptele de sân se află secretul vieții, al sănătății, magia care ne face mari. S-au scris nenumărate cărți pe subiect și an de an se descoperă noi beneficii. Cu cât studiem mai intens, cu atât aflăm noi magii, iar cel mai copleșitor lucru descoperit recent este faptul că laptele matern (și anume HAMLET - o componentă din lapte, Human Alpha-Lactalbumin Made Lethal to Tumor Cells) este capabil să distrugă 40 de tipuri de celule canceroase!


Putem să bem și noi, adulții, lapte matern?


Da, absolut. Sunt din ce în ce mai multe studii care se fac pentru a se demonstra beneficiile laptelui matern în afecțiuni precum bolile autoimune, boli digestive sau în terapiile antitumorale.


Doar că NU, nu recomand să luați lapte de la cineva sau de pe internet, pentru că laptele matern poate să transmită boli grave cum ar fi HIV sau hepatită (ca să menționez doar câteva). Laptele poate fi folosit doar de la bănci de lapte care au reglementări și politici la vedere, sau de la femei care au acceptat să facă toate analizele necesare înainte de a declara că laptele respectiv este inofensiv și poate aduce doar beneficii celui care îl va consuma, mai ales atunci când cel pentru care este folosit este un nou-născut.


Cum se păstrează laptele matern ca să rămână bun și sigur de consum?


Întotdeauna în recipiente special destinate conservării lui, adică din plastic BPA-free, sau punguțe speciale care nu elimină substanțe ce pot interfera cu compoziția și siguranța laptelui în timpul conservării lui. Întotdeauna, aceste recipiente trebuie închise etanș, pentru a elimina riscul contaminării lor. Nu se va păstra niciodată laptele la congelator în recipiente din sticlă. Sunt foarte periculoase pentru că sticla poate crăpa la temperaturi joase și mici fragmente de sticlă pot intra, odată cu laptele, în copil!


CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă ca laptele proaspăt muls să fie păstrat astfel:


  • la temperatura camerei (25°C) = până la 4 ore
  • în frigider (4°C) = până la 4 zile
  • în congelator (-18°C) = între 6 și 12 luni. Dacă îl țineți într-un congelator care se află în frigiderul pe care îl deschideți zilnic, de mai multe ori pe zi, aș folosi laptele înghețat în maxim 3 luni de la congelare. Dacă îl congelați într-un congelator de tip ladă frigorifică în care nu se umblă săptămâni la rând, atunci, da, laptele își păstrează proprietățile mai bine de 9 luni. Am dat de studii, însă, în care se demonstrează că vitamina C, grăsimile, proteina, caloriile încep să dispară după 90 de zile de la înghețare.


Dacă ați dezghețat laptele din congelator, puteți să îl țineți la temperatura camerei maxim 2 ore. Dacă l-ați decongelat și nu îl folosiți imediat, puteți să îl mai păstrați în frigider (nedesfăcut din recipientul închis etanș) până la 24 de ore. Nu mai recongelați niciodată laptele pe care l-ați dezghețat deja o dată!


Dacă bebelușul nu a băut tot laptele din biberon, puteți să i-l mai dați doar dacă NU au trecut mai mult de 2 ore de când a mâncat. Există un risc mare de infectare cu bacterii a bebelușului, dacă refolosiți laptele, care a fost transferat din recipientul în care a fost conservat ermetic înainte de folosire.


Cum să încălzim laptele?


Aș recomanda să țineți punga cu lapte (închisă ermetic) sub jet de apă caldă până ajunge la temperatura dorită. Puteți să scufundați punga într-un castron cu apă caldă, sau să folosiți un încălzitor electric care îl aduce la temperatura solicitată. În niciun caz, nu turnați laptele în ibric ca să îl încălziți la foc sau pe plită. Nu aș lăsa niciodată laptele scos din frigider să ajungă singur la temperatura camerei. Tot din categoria NU, nu aș încălzi laptele la cuptorul cu microunde, ca să evit distrugerea nutrienților sau a enzimelor din laptele matern. În plus, cuptorul cu microunde poate să nu încălzească uniform și, astfel, să îi dăm copilului să bea o gură de lichid mai rece, urmată de una care ar putea fi fierbinte.


Dacă miroase ciudat, i-l mai dau copilului?


Puteți să observați că până și culoarea laptelui diferă de la un muls la altul, în funcție de dieta mamei, de momentul din zi când a fost muls, de vârsta copilului sau de starea de sănătate a mamei, inclusiv cea hormonală. Asta nu înseamnă că un lapte e mai bun sau mai puțin bun. Laptele poate mirosi diferit pentru că acizii grași se descompun cu cât trece mai mult timp de când laptele a fost muls de la sânii mamei, asta pe lângă toate aspectele menționate mai devreme.


Când congelați, nu adăugați niciodată lapte proaspăt muls peste laptele înghețat. Și nu, laptele praf (formula) NU se recomandă a fi congelat.



***


Surse:


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului