La tăiat de moț de bebe

Obiceiul tăierii moțului (la băieți) și cel al ruperii turtei (la fete) este un moment aparte în viața familiei, care devine prilej de petrecere și amuzament, alături de apropiați.


Tradiția spune că, în primul an de viață, copilul nu trebuie să nu fie tuns deloc. După această vârstă, dar maximum până la 3 ani, părinții și nașii copilului stabilesc ziua în care va avea loc evenimentul. De cele mai multe ori, acesta se organizează în preajma primei aniversări. Tot potrivit tradiției originale, momentul tăierii moțului se desfășoară acasă la nași, urmând ca, apoi, să se meargă la copil acasă, unde părinții organizează o petrecere sau numai un prânz. Astăzi, însă, opțiunile sunt mult mai numeroase – evenimentul se poate organiza atât acasă, cât și la un restaurant ori salon pentru evenimente, după dorința și posibilitățile fiecăruia.


Nașii au obligația - ca și la botez - să-i cumpere micuțului haine noi, în care va fi îmbrăcat în timpul ceremoniei. Restul invitaților îi pot face acestuia orice fel de cadou, însă o simplă întrebare adresată părinților se poate dovedi a fi cel mai practic mod de a alege acest cadou – în funcție de necesități. Se poate întâmpla ca toată lumea să aducă în dar hăinuțe, iar cel mic să aibă deja dulapul plin și, mai folositor să-i fie, de exemplu, un premergător. Sigur, acesta este cu mult mai scump decât body-urile și bluzele, dar, ca sugestie, dacă mai multe persoane își unesc...bugetele pentru un dar comun, lucrurile se simplifică mult.


Momentul culminant al petrecerii este cel în care copilului i se taie moțul (în realitate o șuviță subțire de păr) sau i se rupe turta (ruperea unui colac deasupra capului fetiței, premergător tăierii șuviței de păr). La băieți, moțul este legat cu o panglică albastră, iar misiunea „retezării” lui îi revine nașului. În credința populară, tăierea moțului semnifică îndepărtarea fricilor copilului, moment din care el devine curajos. La fetițe, panglica va fi roșie, iar de „ostilități” se va ocupa nașa.


ATENȚIE! Cu atât de multă lume și gălăgie în jurul lui, copilul se poate speria și poate deveni agitat sau poate plânge. Se recomandă atenție mărită la manevrarea foarfecii, chiar dacă este vorba de un gest care durează numai câteva secunde. Riscul de a se răni, din greșeala unui adult, este destul de mare.


Ce se face cu această șuviță după ce este tăiată, depinde de obiceiurile regiunii. Unii o păstrează, ca o amintire ce i-o vor înmâna copilului atunci când va deveni adult. În unele zone din țară, moțul este păstrat doar până la vârsta de 7 ani, când este îngropat la rădăcina unui pom fructifer. Pentru fetițe, ceremonia constă în ruperea unei turte deasupra capului ei și tăierea unei șuvițe de păr, după care toată lumea consumă dulcele produs.


Ei bine, cel mai mare motiv de distracție, care face deliciul părinților, nașilor și invitaților este acela în care copilul alege trei obiecte de pe o tavă care i se pune la dispoziție. Este tot o tradiție, una despre care se zice că „prezice” lucruri din viitorul copilului. În funcție de obiectele disponibile și, mai ales, de umorul părinților și al nașilor, pe tavă pot fi așezate bijuterii, bani, o carte, un creion, chei de mașină, un microfon, un produs cosmetic, pieptene, telefon mobil, șurubelniță, foarfecă etc. Posibilitățile sunt, practic, nelimitate. În funcție de alegerile făcute de copil, cei prezenți le „interpretează”: dacă alege cartea sau creionul – îi va plăcea școala și va deveni un intelectual; dacă alege cheile – se va face șofer; dacă alege banii, va fi bogat; dacă alege produsul cosmetic, va fi cochet/ș - și tot așa, după imaginația fiecăruia.


Recomandări pentru o petrecere reușită acasă:


  • Pentru că tăierea moțului/ruperea turtei nu este o petrecere pretențioasă, fastuoasă, ci una intimă și prietenească, alegeți, mai degrabă, să vă distrați, decât să vă petreceți jumătate din ea în bucătărie, servind invitații și spălând rânduri și rânduri de farfurii și pahare.
  • Pregătiți un bufet suedez cu frigărui de carne și fructe, salate reci și calde, sandwich-uri apetisante, mini-pateuri cu ciuperci, brânză sărată și brânză dulce, carne, spanac, bruschete cu ton sau roșii etc și un tort.
  • Dacă petrecerea are loc vara și dispuneți de grădină sunteți dintre cei mai norocoși - un grătar în aer liber este una dintre cele mai de succes formule.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului