Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Puiul, carnea noastră cea de toate zilele

Știi că eu mă ocup de diversificare. Drept urmare, mă înțelegi când insist să diversificăm și carnea pe care le-o oferim copiilor, astfel încât să nu trăiască toți ca niște „rude de-ale găinilor”. Mâncăm atât de multă carne de pui și le dăm copiilor în prima parte a vieții lor atât de multă carne de pui sau curcan, încât mă mir că nu cotcodăcesc copiii și reușesc, totuși, să spună „Mama” și „Tata” ?.


Dacă tot e un obicei la noi în țară, m-am gândit să îți dezvălui câteva secrete despre cum trebuie preparată carnea de pui, astfel încât să te simți real ajutată când vine vorba despre să alegi conștient ce și cum îi dai copilului tău de mâncare.


Greșeala nr. 1


Bagi puiul în frigider oriunde, unde încape.


Carnea trebuie păstrată, stocată, pe raftul cel mai de jos al frigiderului. Ca să nu curgă din pui sânge peste celelalte alimente de pe rafturile inferioare. Pe raftul superior stau fructele și legumele, pe raftul din mijloc e bine să stea alimentele preparate și lactatele, iar pe raftul cel mai de jos, carnea crudă, peștele crud sau alimentele din care se pot prelinge lichide. Cel mai sigur e să ții întotdeauna carnea într-un recipient închis etanș, ca să eviți contaminarea cu bacterii care pătrund în frigider prin alte alimente, băgate în frigider neambalate sau nespălate.


Greșeala nr. 2


Îl dezgheți/decongelezi pe blat în bucătărie sau, mai rău, la microunde.


Ambele metode favorizează înmulțirea bacteriilor. Carnea crudă nu trebuie să stea în aria de temperatură numa-bună pentru bacterii, adică mai cald de 4 grade celsius, pentru că își pot dubla numărul în mai puțin de 20 de minute!


Scoate carnea din congelator din timp, nu înainte să vrei să o prepari. Din timp poate să însemne și 2 zile în cazul unui pui întreg congelat. Pieptul fără os se dezgheață dacă îl lași în frigider peste noapte. Din clipa în care e decongelat, îți recomand să îl gătești în ziua respectivă, maxim a doua zi. Și să nu mai bagi în congelator un produs care a fost decongelat o dată.


Greșeala nr. 3


Speli puiul.


Ai idee de ce îl speli? Pentru că, nu, nu s-a jucat până mai adineaori în bătătură și trebuie să îl speli înainte să îl așezi pe masă. Când speli sub jet de apă puiul la chiuvetă, obții doar răspândirea eventualelor bacterii care trăiesc pe carne pe pereții chiuvetei, pe vesela de pe lângă sau pe oricare alt recipient ajung picăturile de apă. De aia fierbem carnea și primim recomandarea de a nu pune mâinile de pe puiul nefiert pe alimente pe care le mâncăm, ca să ne ferim de toxiinfecții.


Greșeala nr. 4


Tai carnea în lungul fibrei.


Nu! Nu, nu! Carnea se taie mereu în ciuda fibrei, nu de-a lungul ei, ci de-a latul. Perpendicular pe fibră, ideea e să retezi fibra, nu să o păstrezi intactă. De ce asta? Ca să nu obții un pui uscat, ațos, greu de mestecat. Copiii au, oricum, dificultăți în a mesteca bucățile de carne tocmai pentru că sunt așa, fibroase. Taie carnea corect și o să observi schimbări majore în acceptarea mâncării de acest fel și în diminuarea timpului de mestecare.


Greșeala nr. 5


Folosești un tocător din lemn.


Periculos tare! Când tai carne crudă, trebuie să te ferești de lemn mai ceva ca de poliție. Bacteriile intră în crăpăturile fine din lemn și se dezvoltă. Oricât de bine ai spăla tocătorul după folosire, ele o să fie mai șmechere decât tine. Alege întotdeauna tocătoare din alt material, iar cuțitele, furculițele sau orice instrument folosești la carne crudă NU trebuie să mai fie folosit pe niciun alt aliment fără să fie spălate cu substanțele de curățare, nu doar sub jet de apă.


Greșeala nr. 6


Îl pui la gătit umed.


Puiul ar trebui șters cu un prosop de hârtie înainte să îl prepari, dacă vrei să îl faci la grătar, la cuptor (friptură) sau prăjit. Dacă îl pui la gătit umed, apa de pe el se va transforma în vapori și o să obții brusc o umezeală care îți poate strica rețeta. Cei mai mulți preferăm carnea crocantă, rumenită, nu moale și zemoasă, opărită.


Greșeala nr. 7


Nu marinezi puiul înainte.


Asta e o altă greșeală super frecventă. Punem puiul gol, așa, neatins, neparfumat, nearomat, nepregătit la gătit. Carnea se scaldă într-o baie de ulei (de care îți place, nu neapărat ulei de măsline), lămâie, busuioc, oregano, cimbru, rozmarin și neapărat câțiva căței de usturoi pisat. Să vezi tu ce n-ai mai văzut când o să mănânci un pui marinat față de puiul curat, simplu, pe care îl găteai pentru copil până acum.


Atenție!


Nu refolosi niciodată sosul în care ai marinat puiul o dată. Poate conține Salmonella sau Listeria sau bacterii ale căror nume nici nu l-ai auzit vreodată. Fă întotdeauna un sos nou, preparat exact înainte să scufunzi carnea în el.


Greșeala nr. 8


Nu încingi tigaia.


Ca să fii sigură că obții o culoare frumoasă, aurie și o crustă crocantă și gustoasă, pui puiul în tigaie doar când tigaia sfârâie. Cum îți dai seama dacă e momentul potrivit? Spray-ezi sau picuri puțină apă în tigaie: dacă o auzi sfârâind și se evaporă imediat, ăla e momentul! Atenție! Tigaia o încingi fără ulei în ea, uleiul se pune doar când tigaia e hot!


Greșeala nr. 9


Crezi că e musai să pui unt sau ulei în tigaie.


Dacă lași puiul cu piele cu tot, pielea asta e plină de grăsimi care vor face exact ce ar face uleiul sau untul sau chiar mai bine! Pune bucata de pui în tigaie înainte să dai drumul la aragaz și așteaptă. Nu te băga nici măcar atunci când crezi ca s-a lipit sau că se arde. Dacă nu intervii, o să vezi că se va desprinde de pe tigaia de ceramică în clipa în care va fi numa bună de mâncat = cea mai bună și mai crocantă pieliță din lume


Greșeala nr. 10


Pui puiul la prăjit în ulei care încă nu s-a încins.


Nu fierbe puiul în ulei! Scufundă-l doar în ulei care sfârâie. Poți să arunci un pic de ou (dacă faci șnițele), dacă oul se albește instantaneu, atunci pune și carnea, nu mai devreme.


Greșeala nr. 11


Tai o bucățică să vezi dacă e gata.


Asta e cea mai mare greșeală și cel mai des întâlnită. Când tai, sucurile se preling în tigaie. Și obții o carne uscată, în loc să pui în farfurie un pui zemos, suculent. În loc să faci asta, investește într-un termometru de carne (se înfige în carne), există astfel de instrumente de folosit în bucătărie și o să îți asigure carne perfect preparată.


Greșeala nr. 12


Scoți puiul când a sunat ceasul.


Nu gătim după ceas, ci după temperatură! Asta e ca aia cu alăptatul, mitul ăla pe care îl distrug la fiecare serie de mame care vor să afle câte minute să țină copilul la sân. Așa cum copiii diferă ca greutate, ca vârstă, ca sănătate, deci, ca putere la supt, așa și puiul. Fiecare pui are o formă diferită, o mărime diferită, motiv pentru care, în aceeași mărime de timp, să zicem 45 de minute, fiecare pui se pătrunde, frăgezește, rumenește diferit!


O bucată de piept de pui fără os se gătește perfect la o temperatură de 75 de grade Celsius. Pentru bucăți cu os, ridică temperatura la 85 de grade. Asta previne ca osul să fie negătit, cu aspectul ăla de carne crudă în jurul lui. Sub aceste temperaturi, carnea este insuficient preparată.


Greșeala nr. 13


Fierbi puiul în sos.


Mult mai eficient e să poșezi puiul. Ce înseamnă asta? Să pui apă, lapte, vin sau zeamă de carne într-un vas și să bagi carnea crudă la temperatură joasă, 71-82 grade Celsius, fără să o fierbi, fără să clocotească. Tehnica asta e considerată și foarte sănătoasă, pentru că nu implică grăsimi, uleiuri care să suporte temperaturi înalte, la care ar putea elibera compuși toxici.


Greșeala nr. 14


Tai carnea imediat cum ai stins focul.


Dă-i niște timp înainte să o tai. Asta ca să permiți sucurilor ălora super gustoase să se redistribuie uniform în toată bucata. Dacă tai imediat, sucurile curg instant în farfurie și lasă puiul mai puțin zemos, mai puțin gustos. Asta e valabil pentru orice tip de carne.


Greșeala nr. 15


Pui carnea pe o farfurie rece.


Nu te-ai gândit niciodată la asta, așa-i? Dar sunt sigură că ai mâncat vreodată la un restaurant în care ai simțit că farfuria e caldă. Ia încearcă asta și tu acasă, să vezi ce senzație diferită. Încălzește farfuria înainte să pui pe ea carnea din tigaie sau din cuptor. Cum? Punând-o și pe ea 2 minute în cuptor sau, mai ușor, ținând-o 1 minut sub jet de apă fierbinte, în chiuvetă. Când pui carnea pe o farfurie rece, căldura se scurge în corpul cu temperatura mai joasă.


Cel mai important!


Spală-ți întotdeauna mâinile care au atins carne crudă înainte să pui mâna pe orice altceva.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului