Cum se îngrijește bontul ombilical
Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, cordonul ombilical a fost legătura dintre mamă și copil. Mai mult, acesta îi asigura fătului hrana și oxigenul de care avea nevoie și, tot prin intermediul lui, erau eliminați produșii de catabolism și bioxidul de carbon. La naștere, cordonul ombilical este tăiat de medicul obstetrician, din el rămânând doar câțiva centimetri: un bont. Bontul ombilical este apoi clampat cu o agrafă specială din plastic sau prins cu ață chirurgicală. În general, bontul se usucă și cade singur după 7-10 zile de la naștere, dar există și cazuri – rare, ce-i drept – când acest lucru se întâmplă ceva mai târziu, respectiv după două sau chiar trei săptămâni.
Cât timp mama este în maternitate, de îngrijirea bontului ombilical se ocupă personalul sanitar, toaletându-l după fiecare schimbare a scutecului. Dar, odată ce copilul ajunge acasă, în familie, această rutină trece în grija mamei, desigur. Care trebuie să facă exact ce făceau si asistentele, în maternitate.
Este obligatoriu ca bontul obilical să fie curățat cu grijă și atenție la fiecare schimbare a scutecului – adică, în medie, de 4-5 ori pe zi. Lăsând această zonă atât de sensibilă necurățată, riscul este ca toate celulele moarte care se adună în jurul lui să asigure terenul propice pentru bacterii și, în consecință, să favorizeze apariția unei infecții. În aceste condiții, uscarea lui ar fi mult îngreunată. Chiar și după ce bontul se usucă și cade, zona trebuie curățată și îngrijită în continuare, până la cicatrizarea completă.
Pentru operațiunea de toaletare a bontului ombilical, trusa trebuie să conțină:
- Alcool medicinal;
- Comprese sau dischete sanitare pentru bebeluși de la Lupilu, ideale pentru curățarea pielii sensibile. Dischetele sunt confecționate din bumbac bio și sunt amuzante datorită imaginilor haioase cu animale;
- Pudră antibacteriană, ce conține substanțe antibiotice care împiedică dezvoltarea infecțiilor. ATENȚIE! Sub nicio formă nu se vor folosi unguente, creme, loțiuni și pudră simplă de talc, pentru toaletarea bontului ombilical!
Etapele toaletării buricului
- Se scoate cu atenție scutecul bebelușului;
- Se spală la fund cu apă călduță și săpun, folosind palma sau cel mult un prosop moale, din bumbac. Se evită pe cât posibil udarea zonei buricului.
- Se șterge usor cu un prosop uscat, prin tapotare, și se întinde bebelușul pe pat sau pe masa de înfășat.Recomandare: Ștergerea fundului cu șervețele umede este doar o soluție de compromis, atunci când nu există posibilitatea spălării cu apă și săpun.
- Se pune alcool medicinal pe compresa sterilă sau pe dischetă și se curăță baza bontului ombilical prin mișcări circulare, de jur împrejur, atent, fără grabă. Se va avea grijă să nu fie omisă nicio zonă, pentru a nu lăsa bacteriilor posibilitatea să găsească vreun loc prielnic înmulțirii. Buricul trebuie să fie, la bază, foarte curat!
- După curățarea cu alcool, se aplică pudră antibacteriană pe zona buricului. Aceasta va favoriza uscarea bontului ombilical, iar antibioticul din conținut va împiedica dezvoltarea bacteriilor.Buricul NU se acoperă cu pansament, pentru că în acest fel va fi împiedicată uscarea lui!
- Bebeluşului i se pune un scutec curat, avându-se grijă ca marginea acestuia să fie sub buric, pentru a evita iritarea. De aceea, este necesar ca scutecele să fie potrivite vârstei celui mic. Scutecele pentru nou născuți mărimea 1, de la Lupilu, au benzi laterale flexibile care asigură o așezare potrivită chiar și pentru cei mai mici bebeluși. Sunt prietenoase cu pielea și o pot păstra uscată până la opt ore. Interiorul este prevăzut cu granule care absorb și rețin lichidul dar și cu un strat poros de tip fagure, care ajută la absorbția umezelii și a scaunelor moi. În plus, au un indicator de umezeală care te anunță când este timpul să schimbi scutecul.
- Bebelușul este îmbrăcat cu hainele lui obișnuite.
ATENȚIE! NU forța bontul ombilical să cadă mai repede, pentru că există risc de sângerare!
Posibile probleme care pot apărea
Un cheag mic de sânge. Cauza apariției poate fi aceea că zona a stat umedă sau toaletarea a fost incorectă. Zona trebuie curățată cu multă atenție, avându-se grijă ca de fiecare dată să fie bine pudrată.
Sângerare. În acest caz, se curăță bine zona și se pudrează. Dacă sângerarea continuă, se recomandă vizita la pediatru.
Umflare, înroșire sau secreție urât mirositoare. Dacă apar aceste simptome, este posibil să fie vorba despre o infecție, ceea ce înseamnă că bebelușul trebuie consultat de urgență de pediatru (sau la camera de gardă a celui mai apropiat spital pediatric) .