CUM CONVINGI COPILUL SĂ MĂNÂNCE
Când vine vorba despre obiceiurile alimentare ale copiilor, nimic nu este previzibil. În unele zile mănâncă atât de mult încât te și sperii, iar în altele nu pune gura pe nimic. O săptămână, zi de zi, îți cere să-i dai ardei gras crud și pare că este leguma lui preferată, după care, brusc, nici nu mai vrea să-i vadă, susținând că nu îi plac cu niciun chip. Ți se pare că are obiceiuri alimentare ciudate? Doar ți se pare.
Mofturile copiilor în ceea ce privește mâncarea nu sunt fenomene izolate. Vrei să știi ce sunt de fapt refuzurile lui de a mânca? Ei bine, află că sunt manifestări ale independenței sale. Copilul și-a dat seama că poate avea control asupra acestui aspect și tare îi mai place să îl exerseze. O să-l forțezi să mănânce? Bineînțeles că nu. De fapt nici nu poți să faci asta. Dacă el nu vrea să mănânce, nu o să facă asta și gata. N-ai să poți înghiți tu în locul lui... Și-atunci, ce strategie aplici? Încearcă-le și pe ale noastre!
- Ia-l cu tine la cumpărături! Pe de o parte, se va simți important solicitându-i ajutor la o treabă pe care de obicei o fac oamenii mari. Pe de altă parte, este o bună ocazie să observi ce anume i-ar plăcea să mănânce. În fața atâtor opțiuni, e imposibil să nu își trădeze vreo poftă. În afară de cea de dulciuri, desigur!
- Lasă-l să te ajute în bucătărie, la pregătirea mesei. Chiar dacă nu face decât să spele morcovii curățați de tine, pe care tocmai i-ați cumpărat împreună din Piața Lidl, ori să așeze în coș feliile de pâine deja tăiate, se pare că toate acestea îl determină pe copil să mănânce la masă.
- Servește-i preparatele în mod atractiv. Asta înseamnă varietate de gusturi, culori și forme.
- Lasă-i posibilitatea să își aleagă ce vrea să mănânce. Chiar dacă tot tu deții controlul, celui mic i se va părea că îi este respectată independența. Așa că nu îi vei spune: „Așază-te și mănâncă-ți orezul cu friptură de pui” ci îl vei întreba „Ce să îți aduc, orez cu friptură de pui sau spaghete cu brânză?” Pe oricare dintre cele două feluri o va alege, știi că este sănătos și nutritiv.
Dacă vrei să îi împrimi celui mic o rutină în privința meselor zilnice, și să nu mai ai (așa des) probleme cu el când e vorba să mănânce, trebuie să ții cont de câteva lucruri simple. În primul rând, masa se servește la ore fixe, în același loc. Copilul este anunțat cu 15 minute înainte că va urma să ia masa. Este ideal ca masa să fie servită în familie, împreună. Atmosfera trebuie să fie calmă, prietenoasă. Fără certuri sau reproșuri. Fără televizor sau gadget-uri. Fără negocieri, amenințări sau promisiuni de recompense, în funcție de ceea ce va face el, dacă va mânca sau nu. Pediatrii susțin că porțiile mici sunt mai atractive pentru copii decât farfuriile pline. Dacă mai vrea, o să mai ceară.
În cazul în care masa este un eșec și, în ciuda a tot ce ai făcut, micuțul tău tot nu a mâncat, lasă-l în pace. Va trebui să aștepte să terminați toți de mâncat și abia atunci se va putea ridica de la masă. Nu îi mai oferi gustări până la următoarea masă. Ascunde tot ce ar putea găsi de ronțăit, și garantat că la următoarea masă va șterge farfuria cu pâine.