Cum protejezi pielea copilului de soare
Iubim soarele și timpul petrecut afară, în aer liber, sub razele lui. Dar este o linie foarte fină dincolo de care soarele, din prieten ne poate deveni dușman. O expunere prelungită, necontrolată și neprotejată a copiilor la soare este un risc enorm, cu urmări dintre cele mai grave pentru pielea lui și nu numai. De obicei, ne gândim la efectele negative ale expunerii exagerate atunci când vorbim de ștrand, piscină sau mare, uitând că același pericol este prezent și când copiii stau la soare fără să fie vorba despre niciunul dintre locurile amintite.
Pielea delicată a copiilor cere o protecție specială în fața razelor ultraviolete. Experții spun că o arsură solară poate apărea după numai 15 minute, iar efectele ei durează o viață. Iată câteva sfaturi pe care, urmându-le, vei feri copilul de neplăceri dintre cele mai mari, cu urmări dintre cele mai grave.
* Nu permite expunerea la soare în intervalul 10-16
În fiecare an specialiștii avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă expunerea la soare în acest interval, când radiațiile sunt maxime. Și cu toate acestea parcă nu toată lumea a înțeles și continuă să își riște sănătatea proprie și pe a copiilor... Deci, încă o dată: copiii pot sta la soare doar până la ora 10 și după ora 16, poate chiar 17.
* Folosește creme pentru protecție solară
Beneficiile folosirii cremelor, loțiunilor sau spray-urilor de protecție solară sunt demult dovedite. În sezonul cald, pielea copiilor este obligatoriu să fie protejată cu ajutorul produselor special destinate lor, care au un factor de protecție mai mare. Aplicarea acestora trebuie să se facă înainte de a ieși din casă, cu un sfert de oră, recomandându-se apoi reaplicarea lor conform instrucțiunilor. Fie la intervale regulate de timp, fie după fiecare baie în mare sau piscină. Găsești în gama Cien Sun pentru copii atât cremă cât și spray cu SPF +50, pe care folosindu-le vei păstra pielea copilului tău în siguranță. Fiind destinate copiilor, aceste produse nu conțin parfum și sunt rezistente la apă. Acordă o grijă deosebită urechilor, nasului, buzelor, gâtului, umerilor și picioarelor.
* Asigură-te că cel mic are capul acoperit
Purtarea pălăriei pe timpul verii este un obicei extraordinar de bun. Alege o pălărie cu boruri largi, care să-i umbrească urechile și ceafa.
Ce faci în caz de insolație
Simptomele insolației la copii includ durerile de cap, o temperatură ridicată a corpului (40 de grade Celsius și chiar mai mult), stare de vomă, amețeli, somnolență, ritm accelerat al respirației, lipsa transpirației, piele uscată, edeme (umflături) la nivelul extremităților (scalp, mâini, picioare), convulsii. Dacă cel mic a făcut insolație, du-l cât mai rapid la umbră și hidratează-l. Dă-i să bea apă în cantități mici, dar regulat, pentru a preveni instalarea deshidratării. Mai ales dacă vomită, riscul de deshidratare este iminent. Masează-i extremitățile mâinilor și ridică-i picioarele la 45 de grade, pentru a favoriza circulația sângelui. Aplică comprese reci pe zonele în care s-a produs arsura solară și aplică loțiune după plajă. Nu îi administra antitermice, aspirină sau paracetamol, pentru scăderea temperaturii corpului, pentru că efectul va fi invers. Dacă arsurile sunt grave sau dacă cel mic își pierde cunoștința, apelează cât mai rapid serviciul de urgențe 112 sau mergi la camera de gardă a celei mai apropiate unități sanitare.