Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Descoperă și încurajează dezvoltarea abilităților copilului

În general, spunem despre copil că este ”isteț” sau ”deștept” atunci când merge la școală, eticheta fiind pusă în principiu în funcție de capacitatea acestuia de a scrie și citi. Ei bine, acest tip de evaluare nu este cel mai corect. Există mai multe tipuri de inteligență, și asta pentru că cei mici au diferite moduri de a-și exprima abilitățile. Și nu școala este cea care dă măsura acestei inteligențe. Dacă cel mic nu excelează la matematică, de exemplu, nu înseamnă că este un copil „mediocru” ori „slab”. Poate că se descurcă excelent la gramatică, geografie sau biologie, iar eticheta pusă nu reflectă nici pe departe capacitățile lui. Iată cum îi poți testa nivelul de inteligență și cum îi poți descoperi aptitudinile.


Evaluează abilitățile și informațiile pe care le deține


Mergi la un specialist și testează-i coeficientul de inteligență (IQ), aceasta fiind definită ca abilitate cognitiva, luând în considerare rapiditatea cu care copilul procesează informații. Profesionistul nu va dori să știe dacă la 7-8 ani cel mic cunoaște toate capitalele lumii sau dacă poate să extragă radicalul dintr-un număr fără să folosească hârtia și creionul. Este vorba despre testarea inteligenței lărgite și a abilităților sale, nu a cunoștințelor generale.


Testează-i aptitudinile


Testele de aptitudine sunt un alt tip de evaluare formală care măsoară abilitățile și talentele naturale ale copilului. Acestea sunt utilizate pentru a măsura capacitatea unei persoane de a dezvolta abilitatea sau competența într-o anumită sarcină sau domeniu. În acest sens, multe teste de aptitudini sunt diferite de testele IQ, prin faptul că vor oferi o idee mai bună despre capacitatea copilului de a stăpâni anumite subiecte, abilități sau moduri de gândire.


Înscrie-l la mai multe activități extrașcolare


Unul dintre cele mai bune moduri de a descoperi abilitățile copilului este să-i oferi posibilitatea să experimenteze și să se implice într-o mare varietate de activități. Acest lucru se poate realiza prin mijloace formale sau informale. În acest fel, nu numai că vei putea observa cum se comportă în diferite tipuri de situații, dar vei putea vedea și de ce este cel mai interesat. Ia în considerare activitățile sportive, artistice și intelectuale. Prezintă-i „oferta” și lasă-l pe el să aleagă. Foarte important! Nu exagera cu aceste activități extrașcolare, nu îi ocupa tot timpul, lasă-l să fie și copil, pur și simplu.


Observă-l când se joacă


Fă-ți timp pentru a urmări cum se joacă cel mic și ce preferă să facă. Nu porni cu premiza că joaca este ceva banal și lipsit de sens. Un copil va acționa și se va juca în moduri care pot reflecta diferite interese și abilități. De exemplu, un copil căruia îi place să sorteze piesele de joc și să le grupeze pe culori apoi construiește cu răbdare și grijă pentru detalii, este un copil care are abilități native de organizare.


Află ce îi place să facă, observă la ce excelează


De multe ori, copilul explică ce îi place sa facă, se justifica asupra acestui aspect și fără să fie întrebat. Dar nu te baza pe acest lucru. Dacă simți că este cazul, chestionează-l. Asigură-te că faci diferența între lucrurile pe care le face cu plăcere și cele pentru care are talent. Este o diferență uriașă. Tuturor copiilor le place să deseneze, însă nu toți au talentul care să contureze un artist plastic de viitor. Bucuria manifestată în desfășurarea anumitor activități nu reflectă neapărat talentul, dar, pe de altă parte, poate fi un indicator. Poate că talentul există și doar așteaptă să fie descoperit. Și neapărat încurajat și cultivat.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului