DIN CE SĂ ÎI DAU COPILULUI SĂ BEA, DACĂ NU ACCEPTĂ BIBERONUL
Dacă copilul nu acceptă biberonul, nu e motiv de îngrijorare pentru că există și alte alternative pe care le să le iei în considerare și pe care copiii le acceptă: sippy-cup-ul. Un sippy-cup este un biberon sau un recipient în formă de cană care, în loc de suzetă, de tetină, are un pai din plastic sau din silicon. De obicei, din acest tip de sticle nu poate curge lichidul, astfel că bebelușul nu se udă, nu varsă pe el, nu răstoarnă laptele în pătuț. Am lucrat cu copii care au acceptat sippy-cup de la 6 luni, dar și cu copii care l-au acceptat după vârsta de 1 an. Ce vreau să spun este că nu contează vârsta, copiii învață și acceptă noi obiceiuri, noi comportamente, oricât de mici sau mari ar fi.
Cum îl faci să accepte să bea din altceva?
- La început, alege un sippy-cup (sau un biberon) care are un pai dintr-un silicon cât mai moale, ca să semene cu sânul sau cu ce e obișnuit copilașul să sugă. Paiele din plastic sunt mai dure și pot fi mai greu de acceptat de către copilașii mici. În plus, paiul de silicon îi ajută pe copii și când încep durerile asociate cu erupția dentară, aigură-te că îl ții puțin în frigider sau pe geam, dacă e iarnă, pentru că senzația de rece, de răcoritor domolește durerile.
- Joacă-te tu cu sippy-cup-ul. Arată-i mereu, zi de zi, de mai multe ori pe zi, ce se face cu sticla asta. Ridic-o, du-o la gură, bea din ea, fă zgomote care să îi atragă atenția, dă-i-o și lui, faceți împreună exercițiul acesta cât mai des.
- Când ajunge în gurița lui, încearcă să îl atingi ușor cu paiul înspre cerul gurii, pentru că astfel îi vei stimula reflexul de supt.
- Acordă-i timp pentru învățare și nu renunța după prima sau primele încercări. Oricine are nevoie de timp ca să deprindă noi comportamente, permite-i copilului tău să acumuleze suficiente informații înainte să devină capabil să îți arate că poate! Cât timp? Cel puțin 2 săptămâni în care îi arăți continuu ce se face cu biberonul sau cu sippy-cup-ul.
- Schimbă-l cu un altul, care are o formă sau o mărime diferită. Poate un alt model va fi mai atractiv și mai ușor de folosit decât cel pe care i l-ai oferit.
- Înmoaie paiul sau tetina în lapte de sân sau formulă sau ceva aliment preferat, ca să i se pară ceva familiar, în loc să se simtă speriat și să respingă senzația aceea de obiect necunoscut.
- Scoate paiul sau tetina și lasă-l să se joace mai întâi cu ele, dacă sticla, recipientul par prea mari sau prea grele pentru a putea fi mânuite cu ușurință de copil.
- Introdu biberonul la jumătatea reprizei de supt, dacă este alăptat. Când bebelușului îi este foame, va accepta foarte greu sau nu va accepta deloc să mănânce din altceva decât de la sânul pe care îl cunoaște din prima lui zi de viață. După ce își potolește foamea un pic, va deveni mai interesat, mai disponibil, mai cooperant să încerce și din biberon. Așadar, când îi dai să mănânce, îl pui întâi la sân și abia după ce simți că s-a relaxat un pic, introduci biberonul.
Atenție! Păstrează exact aceeași poziție în care îl țineai pe copil când îl alăptai. Nu îl ridica, nu îl muta în pat, nu îl lua de lângă corpul tău când îi bagi biberonul în guriță.
- Înlătură valva aceea care ține lichidul de la a se scurge când răstorni sticla. Aceste valve pot face procesul de supt mult mai anevoios decât dacă le înlături. Da, o să curgă pe el dacă ține sticla cu fundu-n sus, dar o să curgă mai ușor și în guriță.
- Întotdeauna pune în sticlă ceva ce știi că îi va plăcea mult copilului tău când va da de gust. Nu pune o formulă nouă de lapte praf într-un biberon nou. Nu pune o supă din care copilul n-a mai gustat într-un sippy-cup nou. Șansa să refuze vehement este foarte mare, pentru că tot ce întâlnește el în cadrul acestei experiențe este nou, necunoscut, nefamiliar, deci potențial periculos pentru copilașul mic.
Și acum câteva NU-uri
- Nu îl lăsa să stea cu biberonul în gură toată ziua, pentru că, dacă nu e apă în el, asta poate duce la afectarea, carierea dințișorilor.
- Nu îl lăsa cu biberonul în pat nesupravegheat, ca să eviți riscul de înec.
- Nu uita să speli acest recipient foarte des. Cu perie, ca să ajungi bine la fundul sticlei. Spală foarte bine și paiul cu o periuță specială, care poate pătrunde în interiorul lui, pentru că intră cu ușurință bacterii acolo, se multiplică, apar și ciuperci, fungi și copilul tău îi înghite la fiecare nouă utilizare a biberonului. Da, poți să îl și fierbi sau sterilizezi din când în când.
- Nu îi da copilului suc de fructe în biberon. Fructele trebuie mâncate cu dinții, nu băute cu paiul, dacă vrem să avem copii sănătoși.
- Nu folosi recipiente care conțin BPA (Bisphenol A – un compus chimic utilizat în procesul de fabricație al recipientelor din plastic). Deși a fost interzis încă din 2012, verifică să scrie pe eticheta produsului pe care îl alegi că este bisphenol A-free (BPA-free).
- Nu mai folosi un recipient care este crăpat sau zgâriat, ca să eviți scurgerea de chimicale în lichidele din biberon. Sau folosește recipiente din sticlă sau inox, dacă nu găsești din plastic clasificat ca fiind greenware.
Pentru că am primit des această întrebare, las răspunsul public, aici
Da, medicii stomatologi pediatri spun că sippy-cup-ul este mai eficient decât biberonul atunci când ne e teamă că favorizăm apariția cariilor la copii măricei care încă mănâncă lapte din biberon.
***
Surse:
- https://pediatrics.aappublications.org/content/142/2/e20181408
- Center for Environmental Health
- US Food and Drug Administration
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Discontinuing-the-Bottle.aspx
- https://www.federalregister.gov/documents/2012/07/17/2012-17366/indirect-food-additives-polymers
- BPA-free: https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/bisphenol-bpa
- Environmental Health Perspectives: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1003220