CRINA, CE MĂNÂNC CÂND ALĂPTEZ?

Ca să citez exact exact, întrebarea voastră sună așa: “Crina, mai pot să mănânc ceva, dacă alăptez?”


Și prietenele mele știu de ce. Știu la ce mă refer când aduc în discuție această situație. Am în gând sutele de femei pe care le-am ajutat de-a lungul acestor 5 ani de făcut-copilașii-să-mănânce (inclusiv să mănânce de la sân). Femeile care aleg să alăpteze (și chiar și reușesc să o facă!) ajung rapid în ipostaza în care se tem să pună gura pe orice, ca să nu îl doară burtica pe copilaș, ca să nu înceapă colicile. Și uite așa mi-am petrecut eu primele 2 luni din viața de mamă cu ceai și biscuiți. Și după 2 luni, când nu mai suportam nici cuvântul „biscuiți”, am făcut un „salt periculos” către cărnița de pui la grătar și niște compot de caise. Astea erau cele mai sălbatice scăpări culinare ale mele. Eroare! Dar ce eroare!


În eroarea asta ne bagă „site-urile de specialitate” și, uneori, din păcate, chiar și unii medici pediatri. Dacă aș înșira aici toate alimentele despre care „se știe” sau „s-a auzit” că îi pot crea disconfort abdominal (colici) bebelușului, obținem o țară de mame care:


  • Nu mănâncă (mai) nimic
  • Și (tot) se așteaptă ca bebelușul să înceapă să urle din cauza a ce au mâncat ele


Colicile sunt un subiect atât de dezbătut, încât aș putea să scriu un sezon numai despre ele. Colici înseamnă dureri abdominale. Și, din păcate, oricât s-a studiat despre ele, nu există încă o cauză asupra căreia să existe un consens general. Cum nu există niciun remediu care să îi fi „vindecat” pe toți copiii de colici. Cu toate astea, din experiența mea cu sute de mame care alăptează și din zeci de mii de ore de studiu în literatura de specialitate, pot să spun că aceste dureri - colicile, reprezintă, de fapt, felul în care se adaptează sistemul digestiv la o cu totul și cu totul altă formă de a fi hrănit decât cea intrauterină. Cât era în burtă, omulețul primea mâncare direct în „burtă”, prin cordonul ombilical. Nu trebuia să deschidă gura, nu mesteca, nu înghițea. Primea direct prin buric, ca o perfuzie. Imediat după ce părăsește „casa de vacanță”, pântecul mamei, copilul trebuie să deschidă gura, să miște limba, să sugă, să înghită, să i se umple stomăcelul și să digere un tip de hrană diferit. Total diferit. Desigur că doare! Desigur că există un disconfort. Ia gândește-te la tine. Știi din conferințele mele sau din consultațiile pe care le fac cu voi că dau permanent exemple din viața de adult, ca să poți înțelege mai bine ce îți spun despre copil, ca să te poți pune în locul lui și să începi să simți ca el. Ia gândește-te că tu mănânci carne, ouă, fructe, legume. Bei apă, suc, lapte. Cu gura. Crezi că ar putea apărea un disconfort, niște dureri, niște colici, dacă, brusc, de mâine, „săptămâna 40/luna a 9a”, îți înfigem un tub în buric și primești mâncare sub formă lichidă pe acolo? Da. Normal că da. Așa și cu copilașii.


Bun, am înțeles. Și ce mâncăm, când alăptam, ca să nu îi doară burtica din cauza „poftelor” noastre?


De toate. Eh, crede-mă!

Păi, cum? Și varză și fasole și fructe crude și conopidă murată?

Da! Ba chiar și ciocolată sau cafea!

Ei, na. Nu te cred!

Ei, crede-mă și poți chiar și cerceta!


O femeie care alăptează poate să mănânce orice.


Cu 2 condiții:


Prima: Să mănânce porții mici

A doua: Să mănânce disociat


Ce înseamnă porții mici? Înseamnă:


  • Un măr. NU un pahar de suc de mere.
  • O mână de căpșune. NU o cutie de căpșune.
  • Două felii de pâine cu unt și cu gem. NU o jumătate de borcan.
  • Felul întâi. Nu felul întâi, felul doi și desert la o singură masă.


Înseamnă că atunci când ai chef să mănânci ceva, să mănânci jumătate din cât ai fi mâncat, dacă nu alăptai.


Ce înseamnă să mănânce disociat?


  • Să mănânci un ou fiert cu o roșie. NU o omletă „cu de toate” și o salată de roșii, castraveți, ardei gras, semințe de cânepă, ulei de măsline și pătrunjel.
  • Să mănânci un piept de pui la grătar. Nu un platouaș mix grill.
  • Să mănânci o pară. Nu o salată de fructe.


Poți să mănânci și din oră în oră, pe parcursul zilei, dacă vrei, astfel încât să mănânci toate fructele pe care ți le-ai fi pus în salată.


Faptul că nu le amesteci și că mănânci o cantitate mică, de mai multe ori pe zi, îți protejează copilașul de colici.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului