DACĂ AR FI „SĂ IAU” CEVA ÎN SARCINĂ, CE AR TREBUI SĂ IAU? (I)

Ești însărcinată. Gata, ești sigură că ești însărcinată. Și primul gând al tău, ca al oricărei mame, este: „Să fie sănătos copilul”. Al doilea gând este: „Oare ce pot să fac eu ca să fie sănătos copilul?”

Desigur, poți să faci o mulțime de lucruri. De la să te rogi să fie sănătos, până la să te odihnești, să mănânci, să te bucuri, să te muți la munte, „la aer curat” sau la mare, „să fie tot timpul cald și uscat”. Dar dacă ar fi un singur lucru pe care să îl faci, cam ca în întrebarea aia clasică, „Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?”, care ar fi acela?


După mii de ore de studiu în domeniul nutriției și psihologiei nutriției, pot să vă spun că unul dintre cei mai importanți nutrienți pe care să îl iei în sarcină este Omega-3. Sau uleiul de pește, pe înțelesul mai larg.


Ce e aia, Omega-3?


Acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate sintetiza, nu îi poate crea singur, drept urmare, ei trebuie dobândiți din alimente. Sunt de 3 tipuri:


  • ALA – acidul alfa linoleic. Îl găsești în in, cânepă, rapiță, soia, nuci, spirulină, fasole, semințe de chia. Doar că nu s-a dovedit la fel de benefic ca celelalte 2 tipuri de acizi.
  • EPA – acidul eicosapentaenoic. Esențial pentru inimă, sistemul imunitar, răspunsul inflamator al organismului.
  • DHA – acidul docosahexaenoic. Sprijină creierul, ochii, sistemul nervos central, de aceea e menționat ca fiind absolut necesar pentru femeile însărcinate și care alăptează.


De ce să iau?


Omega-3 s-a dovedit esențial pentru dezvoltarea neurologică și vizuală, oftalmologică a fătului. Femeile însărcinate sunt sfătuite să ia suplimente cu Omega-3 tocmai pentru că fătul, bebelușul, îi „mănâncă” toate rezervele ei de acizi grași. Și după naștere e nevoie de Omega-3, este folosit pentru producerea laptelui, pentru stimularea lactației. Cu fiecare sarcină nouă, mama rămâne cu și mai puține rezerve de Omega-3, consumate de către copiii deja născuți, prin alăptare.


Cercetarea a dovedit continuu efectele benefice ale consumului de EPA și DHA în:


- scăderea incidenței alergiilor, a eczemelor și a astmului la copii, cel puțin pentru primii 4 ani de viață

- Omega-3 previne nașterea spontană și preeclampsia

- poate genera o creștere a greutății fătului la naștere


Deficitul îi poate favoriza mamei depresia post-partum.


Cât pește să mănânc?


2 porții de pește proaspăt pe săptămână. Mai mult de două ori poate fi dăunător, din cauza poluanților și a toxinelor care ar putea fi stocate în carnea peștelui.


Suplimentele cu ulei de pește se pot consuma mult mai des, pentru că uleiurile trec prin procese elaborate de distilare, de curățare a metalelor grele și a substanțelor care ar putea fi periculoase pentru om.


De care ulei să iau?


Din ulei de pește sau din alge marine (ulei din krill).

Atenție!

Există 2 tipuri de ulei de pește. Unul este considerat sigur de administrat la femeile însărcinate, celălalt nu este. Suplimentele care conțin ulei extras din corpul peștelui, denumite, de obicei, supliment de Omega-3 sunt catalogate drept sigure, potrivite, recomandate. Produsele care conțin ulei din ficatul peștelui, cum ar fi celebrul ulei din ficat de cod, NU se administrează la femeile însărcinate. De ce? Pentru că poate determina sângerări, dificultăți de coagulare a sângelui, scăderea tensiunii, avort spontan.


Dar de unde provine acest ulei?


Uleiul de pește e extras din carne grasă de hering, sardine, ton, hamsii (anșoa), macrou, somon.

Uleiul din ficat de cod e extras din, după cum îi spune și numele, ficat de cod din oceanul Atlantic sau Pacific. Peștii adună, la rândul lor, omega-3 din fitoplancton, din algele pe care le mănâncă.

Microalgele sunt, de fapt, sursa originală de acizi omega-3.


Ce doză să iau?


Am descoperit recomandări foarte diferite de la o sursă la alta. Nu există un standard, dar, cele mai multe organizații recomandă un minim de 250-500 mg de EPA si DHA zilnic pentru un adult sănătos. Femeile însărcinate ar trebui să consume măcar această cantitate.


Uleiul din ficat de cod nu ar trebui consumat în cantitate mai mare de 2000 mg pe zi, din cauza conținutului în vitamina A, care poate fi foarte toxică în doze mari. Doza tolerabilă pentru vitamina A este 3,000 IU și pentru vitamina D 2,000 UI.


Excesul de vitamina A poate genera defecte la naștere, malformații la nivelul ochilor, inimii sau craniului, probleme cu ficatul, osteoporoză și chiar și malformații ale sistemului nervos central.

Excesul de vitamina D poate duce la stări de amețeală, episoade de vomă, stare generalăde rău, de slăbiciune, constipație.


Suplimentele cu ulei de pește oferă o cantitate mai mare de Omega-3 față de uleiul din ficat de cod, fără să existe riscul supradozării cu vitamine și al prejudicierii fătului.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului