GUSTĂRILE SUNT GUSTĂRI, NU SUNT MESE ÎN MINIATURĂ!

Ți se pare că întotdeauna este momentul potrivit pentru o gustare? Că micuțul tău trebuie să mestece în permanență ceva pentru că e în creștere, are arderile rapide și necesități calorice mari? Cine ți-a spus asta? În niciun caz pediatrul, nu-i așa? Cu siguranță că nu el ți-ar fi făcut aceste recomandări care duc negreșit la obezitate infantilă.


Bineînțeles, gustările corecte sunt bune și au rostul lor, pentru că asigură copiilor un aport nutrițional optim, îi ajută să rămână concentrați (știți cum e când vă este foame și nu mai puteți gândi limpede!) și să-și păstreze, totuși, pofta de mâncare pentru prânz sau cină.




Atenție la calitate și cantitate


Probabil că din comoditate, unii părinți le oferă copiilor gustări nepotrivite. Nepotrivite din punctul de vedere al cantității sau a calității. O pungă de chipsuri sau de pufuleți nu este o gustare sănătoasă! Nici un pachet de biscuiți sau un covrig nu sunt gustări bune pentru un copil. Nici pentru un adult, dar aceasta este o altă discuție. Și, oricât de necrezut vi se pare, nici sandvișul nu este o alegere bună. Cele dintâi pentru că nu au nicio valoare nutritivă, sunt bogate în grăsimi, sare și zahăr. Cele din urmă pentru că interferează cu pofta de mâncare și există riscul ca, la masă, copilului să nu îi mai fie foame. A lua o gustare nu înseamnă a „îndopa” copilul: „Mănâncă-ți sandvișul și apoi primești și brioșa. Vrei și măr?” Aceasta deja e masă în toată regula, nu gustare!




Nici pe și nici în fugă


Încă ceva despre gustări, un aspect la care nu se prea face referire: fără a avea consistența unei mese, ele vor fi servite ca o masă. Ce vrea să însemne asta? Că nu este normal ca părintele să alerge prin parc după copil pentru a-l determina să mai ia o înghițitură. Și gustarea se servește așezat la masă (ori pe bancă, în funcție de împrejurări), la ore fixe, după același ceremonial: spălat pe mâini, mâncat în liniște, evitându-se distragerea atenției cu dispozitive electronice. Ne referim la telefoane pe care rulează clipuri cu desene animate, de exemplu. Abia după ce a terminat de mâncat gustarea care i-a fost oferită, copilul se poate întoarce la joacă.




Trei mese, două gustări


O regulă bună este să i se ofere copilului gustarea la câteva ore după masă și cu aproximativ o oră înainte de următoarea masă. În ceea ce privește cele mai bune alimente pe care un copil le poate primi ca gustări, nutriționiștii, în unanimitate, sunt de acord că acestea sunt fructele proaspete și cele uscate, legumele și oleaginoasele.




Piața Lidl oferă în permanență o gamă variată de fructe și legume proaspete din care poți alege pentru gustările celui mic, respectându-i și preferințele. Bananele, de exemplu, sunt fructele poate cele mai apreciate de copii. La fel de potrivite ca gustare sunt și merele, căpșunile, prunele, zmeura, afinele sau nectarinele. În perioada caniculară, o felie de pepene are chiar un dublu rol, oferind și hidratare. Părinții găsesc în Piața Lidl inclusiv mere roșii BIO.


Dintre legume, o alegere bună pentru gustare o reprezintă ardeiul gras roșu, morcovii sau castraveții. La fel de sănătoase și mai ales nutritive sunt și fructele oleaginoase precum nucile, migdalele, caju, nucile pecan sau fisticul. Atenție însă la cantități! Copilul va putea mânca la gustare atât cât îi încape în pumn. Aceasta este porția pentru el.




Hrănitoare, ușor de transportat și foarte comod de consumat sunt mixurile de fructe uscate la la Alesto, pe care le găsiți în magazinele Lidl în pachete de 150 g, combinațiile de goji și semințe (pachete de 100 g), prunele uscate fără sâmburi sau delicioasele merișoare.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului