Ce trebuie să știi despre E-uri

Etichetele astea... Am mai scris despre cum să citim etichetele de pe produse astfel încât să și înțelegem ce scrie acolo, însă, de data asta, doresc să mă ocup doar de ingredientele marcate cu E și un număr pe care foarte puțini dintre noi știu să le interpreteze corect. Există E-uri inofensive, așadar nu tot ce e însoțit de această literă - care a devenit cea mai înspăimântătoare din alfabet – înseamnă că trebuie ascuns, ținut sub cheie sau șters de pe fața pământului pe care pășește și trăiește copilașul tău. US Food and Drug Administration a publicat o bază de date cu peste 3.000 de aditivi alimentari, printre care și sarea sau zahărul, de aceea am hotărât că e util să scriu un astfel de articol, ca să îți fie ușor să identifici rapid și sigur de ce anume e musai să te ferești când îl hrănești pe omuleț.


De ce se pun aditivi în mâncare?


  • Pentru a păstra prospețimea produsului cât mai mult timp
  • Pentru a adăuga gust, aromă, savoare
  • Pentru a da sau a menține o culoare mai atrăgătoare a produsului (cum e în cazul somonului, de exemplu)
  • Pentru a prelungi termenul de valabilitate


De ce să te ferești?


  • Acesulfame-K


De 200 de ori mai dulce ca zahărul, acest îndulcitor se adaugă nu doar în alimente, ci și în guma de mestecat, pasta de dinți, ape de gură. Am dat de un studiu interesant când am verificat efectele acestui aditiv care spune că femeile care îl consumă în mod frecvent în timp ce sunt însărcinate au un risc ridicat de a provoca astm și alergii la copii. Un alt studiu publicat in Preventive Medicine în 2088 spune că, după consumul mai mult de 10 ani al acestui aditiv, s-au înregistrat cazuri de tumori la nivel urinar și de tiroidă.


Atenție!


Femeile însărcinate și copiii ar trebui să evite:


  • Aspartamul (poate da malformații cerebrale la făt)
  • Zaharina (probleme cu sistemul urinar)
  • Coloranții alimentari: Tartrazină E102, Roșu Ponceau 4 E 124, Galben Portocaliu E110, Carmoizină E122, Galben de Quinolină E104, Roșu Allura E129 , pentru că pot da mutații cromozomiale la făt și ar trebui menționat pe etichete: „Poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”. (conform Ghidului despre Siguranța Utilizării Aditivilor în Produsele Alimentare, publicat de Ministerul Sănătății Institutul Național de Sănătate Publică)



  • Aspartam


Când am căutat informații despre el, am descoperit că e conținut de peste 3.000 de produse. American Journal of Industrial Medicine a solicitat în 2014, agențiilor responsabile de siguranța alimentară pe plan internațional o reevaluare a consumului acestui aditiv, date fiind datele înspăimântătoare despre incidența bolilor incurabile la cei care îl au în dietă.


  • Coloranții


Alimentele cele mai frumos colorate, precum acadelele, bomboanele, jeleurile, gemurile, prăjiturile cu gelatină, sucurile sunt pliiineeee de coloranți chimici. Albastru 1, Albastru 2 și Roșu 3 au fost asociate cu cancerul la animalele pe care au fost studiate Roșu 40 cu reacții alergice Galben 5 cu hiperactivitate și hipersenzitivitate la copii Galben 5 și 6 cu tumori la glandele suprarenale și la rinichi. Caramelul din produse tip cola, bere, sosuri, produse din ciocolată sau care au culoarea maronie, ca și cum ar fi coapte bine în cuptor s-a dovedit, conform unui articol din 2012 publicat în International Journal of Occupational and Environmental Health, că depășește limitele considerate sigure pentru consum și că ar trebui specificat pe etichete când acest colorant depășește doza de 30 micrograme/zi (micrograme pe zi!, adică o cantitate foarte mică e deja considerată ca putând avea efecte periculoase pentru sănătate).


  • Antioxidanți


Mai ales cei folosiți la alimentele pentru a căror preparare s-a folosit ulei, gen popcorn, chips-uri, tortilla, cozonaci, checuri, brioșe, pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Acești compuși ar trebui evitați, în niciun caz consumați zi de zi, cum văd la mulți copii, cu precădere la cei considerați de către părinții lor ca fiind mofturoși și care mănâncă doar câteva feluri de mâncare și mereu aceleași.


  • Grăsimi trans sau ulei vegetal parțial hidrogenat


Grăsimile trans sunt răspunzătoare de accidente vasculare și de infarct și sunt mai periculoase decât grăsimile saturate. Unele grăsimi de acest tip sunt considerate bune din punct de vedere calorii, pentru că ele nu sunt absorbite de către organism, însă, de fapt, ele inhibă absorbția unor nutrienți necesari și provoacă reacții digestive dintre cele mai neplăcute.


  • Conservanți


Celebrii nitrat și nitrit de sodiu sunt atât de prezenți pe etichete, încât mă întreb adesea dacă mai există ceva în care să nu fie adăugați. Scopul lor este unul nobil, anume să împiedice contaminarea și înmulțirea bacteriilor patogene, periculoase, însă, în același timp, acești doi aditivi pot genera apariția cancerului, conform cu declarațiile Center for Science in the Public Interest. Corpul uman transformă nitriții (prezenți îndeobște în produse pe bază de carne) în nitrozamine care sunt compuși carcinogeni. Sulfiții prezenți în vinuri, sucuri de fructe, fructe uscate, bere pot genera atacuri de astm sau astm cronic. Galat de propil E310 e responsabil de tumori la creier, tiroidă și pancreas.


  • Pesticide


Mai alegeți și hrană organică din când în când mai ales pentru copii. Când copiii au început să mănânce mai ales hrană bio, nivelul de organofosfați din urina lor s-a diminuat considerabil, astfel că riscul de Parkinson sau de ADD sau ADHD a scăzut vertiginos la acești copii. Acești compuși s-au dovedit că provoacă probleme de învățare la copii, de atenție, de somn, dureri de stomac, hipersalivație, diaree, cancer de sân, imunitate scăzută. Cei mai mulți organofosfați se regăsesc pe mere, piersici, fructe de pădure, ardei gras, cartofi, struguri. Măcar pe aceștia mai cumpărați-i din când în când bio.


Și dacă tot am ajuns aici, vă rog să luați în calcul și alimentele cu cel mai mare risc de a fi fost modificate genetic:


De ce se modifică astfel? Chiar vor să ne facă rău?


Nuuuuuuu! Toate cele menționate în acest articol nu au fost inventate de o minte diabolică ce dorește să extermine omenirea. Din contră! Acestea sunt considerate progres al științei și tehnologiei și scopul lor, al tuturor, este să ne facă viața mai ușoară și hrana mai gustoasă, mai plăcută, mai ușor de procurat, mai ușor de preparat.


Organismele modificate genetic au fost inventate pentru a îmbunătăți gustul alimentelor, culoarea, pentru a rezista mai bine, astfel încât să nu se mai folosească atât de multe pesticide pentru a le proteja, pentru a le face rezistentă la secetă, la vânturi puternice, la fenomene meteorologice care pot apărea pe neașteptate, pentru o recoltă mai bogată și costuri mai mici de întreținere.


Conform Non-GMO Project, 9 (nouă) alimente sunt considerate de risc-înalt:


  • Alfalfa (= lucerna)
  • Bumbacul
  • Rapița (ulei de canola)
  • Porumbul
  • Soia
  • Papaya
  • Sfecla de zahăr
  • Zucchini
  • Dovlecel galben


În Statele Unite, acestea de mai sus sunt în proporție de 90% modificate genetic.


Roșiile și cartofii au fost și ele pe listă, dar de ani buni, nu se mai comercializează soiuri modificate genetic pentru că au fost respinse, din cauza gustului și a aspectului, de marile lanțuri producătoare de alimente. Lidl este unul dintre retailerii care implementează de ani de zile politici de protejare a consumatorului și a planeteiDe exemplu, în magazinele Lidl nu se mai comercializează ouă cu cifra 3 sau produse ale producătorilor locali care conțin în compoziție ouă cu cifra 3 (adică ouă provenite de la găini crescute în baterii). Am fost surprinsă să aflu câte certificări are Lidl în acest sens și vi le scriu în continuare nu doar cu scopul de a lăuda preocuparea Lidl, ci și pentru a te informa pe tine referitor la ce ar trebui să urmărești când e vorba de sănătatea familiei tale:


  • Articole FSC (Forest Stewardship Council) = produsele care au pe ambalaj sigla FSC înseamnă că, pentru producerea lor, nu au fost exploatate abuziv pădurile, ci că se protejează pădurile planetei.
  • Articole UTZ = UTZ vine de la UTZ Kapeh, care, în limba mayașilor, înseamnă Cafea Bună. Termenul certifică produsele din cafea și cacao din lume care au apărut prin bune practici agricole, sociale, culturale, care îi respectă pe muncitori, familiile lor și mediul în care trăiesc și muncesc.
  • Articole Organic Cotton = bumbac organic, ecologic, certificat internațional.
  • Articole MSC = Marine Stewardship Council, organizația care are grijă de pescuitul responsabil în apele lumii și de nivelul de toxicitate din produsele din pește.
  • Articole GOTS = Global Organic Textile Standard, produse din materiale organice
  • Articole GLOBALG.A.P. = cea mai prestigioasă certificare internațională de calitate și siguranță alimentară pentru produse care provin din ferme, GAP fiind prescurtarea de la Good Agricultural Practices.


Sănătate pe pâine vă doresc! Pe fiecare felie de pâine! ?


Surse:


https://cnmrmc.insp.gov.ro/cnmrmc/images/ghiduri/Ghid-Aditivi-Alimentari.pdf

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului