Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Tot ce trebuie să știi despre otită

Numai cine nu s-a confruntat o dată cu otita nu știe cât de dureroasă este. Mult mai dureroasă decât cea de dinți, despre care se spune că este cel mai greu de îndurat. Dacă un adult o suportă atât de greu, cum o fi pentru un copil...


Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apar la bebeluși, otita este în cele mai multe cazuri complicaţia unei rinite sau rinofaringite acute. Deoarece la sugar trompa lui Eustachio (care asigură comunicarea dintre urechea medie şi nazofaringe) este mai scurtă și mai largă, microbii din nazofaringe ajung lesne în urechea medie și o infectează. Inflamaţia la nivelul conductului auditiv extern (de la pavilion până la timpan) reprezintă otita externă, iar localizarea procesului inflamator la nivelul urechii medii poartă numele de otită medie. Ambele forme sunt întâlnite atât la sugari, cât şi la copiii mici.


Semne că are otită


Când este vorba despre un bebeluș, s-ar putea crede că otita trece neobservată pentru că cel mic nu poate spune ce îl doare. Nu-i adevărat. Un bebeluș semnalează acest disconfort mișcându-și capul spre partea dureroasă și atingându-și frecvent urechea cu mâna. Plânsul, agitația aparent fără motiv, febra, refuzul suptului, vărsăturile, secrețiile nazale muco-purulente, diareea și uneori scurgerile din ureche sunt semne clare că micuțul are o suferință. La copiii mai mari este posibil ca febra să nu apară în cazul otitei, dar durerea de ureche este evidentă. Aceștia se pot plânge și de faptul că nu mai aud bine sau că au amețeli. Paradoxal, faptul că există toate aceste simptome este un lucru bun, pentru că pot alarma și te pot face să te adresezi medicului. Pentru că există și posibilitatea ca boala să evolueze fără simptome, iar acest lucru poate duce, în timp, la otită seroasă. Care este periculoasă prin faptul că prezintă risc de diminuare a auzului.


Ce faci până ajungi la medic


În primul rând vei încerca să îi scazi febra cu antitermicele recomandate de pediatru. Îi mai poți pune pe ureche comprese uscate calde și, pentru a diminua durerea, îi poți administra analgezice. De asemenea, cu acordul pediatrului. Poate că mai important de subliniat este ce NU trebuie să faci: să nu încerci să tratezi otita cu leacuri băbești cum ar fi să-i introduci în ureche usturoi sau ulei alimentar!


Cum se pune diagnosticul


Diagnosticul de otită este pus de medicul ORL-ist în urma examinării cu otoscopul. Cu ajutorul acestui instrument va putea vizualiza direct timpanul și va putea constata dacă este roșu și inflamat (chiar bombat atunci când lichidul infectat pune presiune pe acesta). O otită medie nediagnosticată și netratată poate avea ca și consecințe o infectare a meningelui (învelișul creierului), a oaselor care înconjoară urechea sau la contaminarea bacteriană a sângelui. Sunt complicații grave, existând până și riscul pierderii auzului. Dacă acest lucru se întâmplă în copilărie, în mod firesc va fi afectată și vorbirea.


Nu întrerupe tratamentul!


Cel mai probabil că medicul ORL-ist va prescrie antibiotice. Datoria ta este să i le administrezi copilului exact așa cum a recomandat medicul, cu sfințenie. Chiar dacă simptomele otitei se atenuează sau chiar dispar înainte de a ajunge la finalul tratamentului, sub nicio formă nu îl întrerupe! La finalul tratamentului cu antibiotice, copilul va fi reevaluat și ținut periodic sub observația medicului, pentru că otita este, frecvent, recurentă (recidivează).

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului