Ce te faci dacă e stângaci?
De aproximativ 150 de ani de când studiază această problemă, cercetătorii tot nu au reușit să descopere de ce aproximativ 10% din populația lumii este stângace.
În trecut, copiii care erau în mod natural stângaci, erau forțați să-și folosească mâna dreaptă din cauza unor prejudecăți precum cea care spunea că vor scrie urât. Bine că acestea au dispărut, în general, iar stângacii nu mai sunt priviți altfel. Cum afirmam și mai sus, continuă să fie un mister motivul exact pentru care una din zece persoane are mâna stângă dominantă. Posibile cauze ar fi mai multe, la fel și teorii.
Genetica – oamenii de știință nu au exclus că factorii genetici ar putea influența predispoziția pentru folosirea mâinii stângi. O singură genă transmisă de la părinți la copil ar putea face acest lucru, a fost concluzia unor cercetători. Însă alții au adăugat, tot în urma unor studii, că un copil ar avea nevoie de o mulțime de gene diferite pentru a fi stângaci. Și unii, și ceilalți, au trebuit să admită, în fața evidențelor, că există și suficiente cazuri de copii stângaci ai căror părinți sunt dreptaci. Așadar...
Hormonii – constatându-se că există mai mulți băieți stângaci decât fete, s-a tras concluzia că testosteronul ar fi cel care influențează folosirea mâinii stângi ca dominantă. E doar o altă presupunere.
Dezvoltarea intrauterină – alți cercetători sunt de părere că factorii de mediu din uter influențează preferința pentru folosirea mâinii stângi.
Exemplul din familie – teoria unora este că cei mici aleg să își folosească mâna stângă sau dreaptă copiindu-și părinții sau persoanele în îngrijirea cărora se află. Este o teorie care nu poate însă explica de ce unii părinți dreptaci au copil stângaci sau viceversa.
Leziuni ale creierului - un procent foarte mic de cercetători – fără nicio dovadă solidă care să susțină teoria – sunt convinși că toate ființele umane sunt „programate” să folosească mâna dreaptă, și că producerea unui anumit tip de leziuni ale creierului la începutul vieții îi determină să devină stângaci. Teoria este atât de controversată încât nici nu este de luat în seamă.
Mai există o situație - însă aceasta este cu totul specială – în care o persoană devine stângace de nevoie, aflându-se în imposibilitatea de a folosi mâna dreaptă din cauze obiective.
A mai căzut un mit
Multă vreme, oamenii de știință au fost convinși că mâna dominantă are legătură cu emisfera dominantă a creierului. Dacă teoria lor ar fi stat în picioare, ar fi trebuit ca toate funcțiile controlate de creier să fie influențate de această regulă. Ceea ce nu se întâmplă. De exemplu, centrul vorbirii se află în emisfera stângă a creierului, indiferent de mâna dominantă.
Avantajele „bat” dezavantajele
Copiii foarte mici își folosesc adesea ambele mâini în mod egal. Preferința pentru folosirea mâinii drepte sau a mâinii stângi se bazează în această etapă strict pe distanța până la obiectul dorit. Dacă jucăria este pe partea dreaptă și îi este mai ușor și mai confortabil să ajungă la ea cu mâna dreaptă, pe aceasta o va folosi. Dacă este pe partea stângă, va folosi mâna stângă. Fără nicio legătură cu preferința pe care o va avea în viitor. Abia pe la vârsta de trei ani lucrurile vor fi clare, dacă este stângaci sau nu. Iar dacă este stângaci, nu încercați să îl forțați să folosească mâna dreaptă. Lăsați-l în pace. Acest lucru i-ar putea aduce mai târziu o serie de beneficii. În principal în practicarea unor sporturi precum tenisul sau boxul. Deși un stângaci își poate lua adversarii prin surprindere și atunci când joacă baschet sau handbal.
Pentru a fi corecți, vom spune că stângacii au și câteva dezavantaje, însă minore. De exemplu, unele instrumente (foarfeci, fierăstraie etc) sunt concepute pentru a fi folosite cu mâna dreaptă, ceea ce pune oarecum în dificultate stângacii.