Sfaturi pentru prima dată la tuns

Niciodată nu știi la ce să te aștepți când mergi cu cel mic, pentru prima dată, la tuns. Dar, oricum, la nimic bun. Pentru că celor mici le este frică de foarfeca frizerului la fel de tare pe cât le este de seringa doctorului.


Pentru ca această experiență să nu fie pentru copil una traumatizantă, ar fi bine să pregătești „evenimentul” cum se cuvine. Începând cu munca de documentare în găsirea unui salon specializat (de preferință) sau măcar a unui frizer care să știe cum să se poarte și cum să îi „păcălească” pe micii clienți. Este adevărat că o tunsoare într-un salon specializat pentru copii este mai scumpă, dar măcar ai garanția că cel care îl va tunde a mai făcut asta de zeci, poate sute de ori, și cunoaște o mulțime de trucuri care să îl facă pe cel mic să fie cooperant. Mai mult, saloanele de acest tip sunt dotate cu scaune speciale, a căror înălțime este reglabilă. Și, cel mai adesea, nu sunt simple scaune, ci adevărate atracții ca cele ale unui parc de distracții. Mașinuțe, avioane, motociclete sau chiar persoanaje de desene animate.


Înainte de ziua Z


După ce ai găsit exact locul în care vrei să mergi la tuns cu copilul, aranjează întâlnirea. Cel mai bine este să programezi tunsul la o oră la care copilul este într-o formă bună. Adică nu în orele de somn sau de masă, pentru a nu fi agitat. Dacă este posibil, mergi cu el în vizită la salon, cu o zi sau două înainte, astfel încât să poată vedea ce se întâmplă acolo. Vorbește-i acasă despre faptul că e important să fie tuns (va fi mai frumos, nu îi va mai intra părul în ochi, nu îi va mai fi cald la ceafă) dar nu folosi niciodată verbul „a tăia”. Pentru copil poate fi înfricoșător!


În ziua cu pricina


Lasă-l să își ia la el jucăria preferată sau suzeta, dacă încă o mai folosește. Util este și un telefon sau o tabletă pe care să ruleze un film de desene animate sau clipuri cu cântece vesele. În cazul în care, prin absurd, niciuna dintre metode nu funcționează așa cum îți dorești, iar micuțul este agitat, așează-te tu pe scaun și ține-l în brațe. Nu-i deloc o idee rea să ai la tine o gustare și apă pentru el. De la atâta plâns și zbatere s-ar putea să i se facă foame ori sete. Chiar dacă acadelele pe băț nu sunt cele mai indicate copiilor mici, de nevoie vei putea apela la acest truc.


Nu țipa la copil dacă este necooperant și nu îl ține cu forța la tuns. Roagă stilistul să facă pauze dese, chiar dacă asta va face ca întreaga procedură să dureze mai mult. E mai important să nu fie copilul traumatizat și să dezvolte o aversiune pentru tuns. Altfel, vei avea probleme de fiecare dată când vei merge să-i scurteze părul.


Nu uita să iei la tine un tricou sau o bluză de schimb. Părul căzut pe gât și umeri îi va produce disconfort și îl va asocia fiecărei ulterioare vizite la salon.


Dacă știi sigur că nu va fi ușor să îl stăpânești și nici stilistului nu-i va fi ușor să-și facă treaba, vino cu ajutoare. Tati, bunica sau un frate mai mare ar putea face minuni, distrăgându-i atenția.


După tuns


Ați trecut amândoi cu bine de această „grea” încercare? Felicitări! Meritați o recompensă. De fapt, mai mult copilul. Laudă-l și spune-i cât este de frumos și ce bine îi stă noua tunsoare. Amintește de un personaj preferat, spunându-i că seamănă cu acesta. După plecarea de la salon nu e musai să mergeți direct acasă. Oferă-i drept premiu o plimbare în parc sau o jucărie nouă. Pentru a-l amuza și a-i dovedi că schimbarea lui este una magică, fotografiază-l înainte și după tuns și arată-i pozele. Puteți merge împreună pentru a cumpăra un șampon pentru copii, lăsându-l pe el să și-l aleagă. Va fi încântat.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului