BORCANE DECORATIVE, DAR ȘI UTILE

Mamele practice și istețe știu că piureurile și bio meniurile de la Lupilu sunt hrănitoare și sănătoase pentru copii. Și, tocmai pentru ca sunt practice, știu și să dea lucrurilor noi întrebuințări. A recicla/reutiliza nu este doar cool, dar este și dovada responsabilității față de mediu. Și, dacă ne uităm în jurul nostru, vom putea constata că aproape fiecare obiect poate folosi într-un alt scop decât cel pentru care a fost creat inițial. Satisfacția pe care „meșterul” o are în fața rezultatului muncii sale este, pe bună dreptate, de neprețuit.


Ce legătură există între piureurile și bio meniurile de la Lupilu și reciclare? Borcănașul! Cu fantezie și îndemânare, borcănașele se pot transforma în obiecte decorative minunate sau chiar de utilitate. Mai mult de-atât, în procesul de... producție poate fi implicat și copilul. Singura condiție, dar foarte importantă, este ca cel mic sa fie supravegheat în permanență, pentru a evita posibile accidente, dacă se folosesc instrumente precum foarfeca sau pistolul de lipit (care funcționează cu silicon fierbinte).


Un câștig pentru cel mic!


Dincolo de faptul că își antrenează îndemânarea, mai există și avantajul că, prin joacă, copilul va învăța lucruri noi sau își va consolida noțiunile recent însușite. În plus, este foarte posibil ca cel mic să prindă gustul unor astfel de activități și, mai târziu, să-și pună în practică propriile proiecte do it yourself. Dar să ne întoarcem la...borcanele noastre.


Ce materiale sunt necesare


Pentru a realiza „îmbrăcarea” borcanelor, puteți folosi o mulțime de materiale la care poate nu v-ați fi gândit, deși le aveți prin casă: pagini de ziare, pânză de iută sau material textil cu diverse imprimeuri, dantelă, panglici de diferite culori, sfoară, pagini cu portativ (dintr-un caiet de muzică), paie de băut, batoane de scorțișoară. Apoi, pentru decorarea învelișului, se pot folosi nasturi, mărgele, boabe de cafea, anason stelat, scoici, glitter, spray colorat sau vopsele acrilice. O altă variantă este realizarea, în interiorul borcănașului, a unui aranjament stil „sporul casei”. În acest caz, sunt necesare boabe de grâu, orez, porumb, fasole, mac, piper (negru, alb, roșu). Instrumente necesare: adeziv lichid (sau pistol de lipit cu batoane de silicon) și foarfecă.


Pregătirea borcanului


Înainte de a începe lucrul propriu-zis, este foarte important ca borcanul să fie spălat bine cu detergent, pentru a fi degresat. De asemenea, se vor îndepărta eticheta și adezivul care rămâne adesea pe locul în care aceasta a fost lipită. Dacă adezivul nu este complet îndepărtat, va crea probleme și va îngreuna munca în cazul în care veți încerca, de exemplu, să îmbrăcați borcanul cu fir de lână, circular. Borcanul trebuie să fie bine uscat în momentul în care se începe lucrul.


Cum se face?


  • Posibilitățile sunt multiple, în funcție de materialele alese și, mai ales, de imaginația fiecăruia. Iată câteva sugestii:

  • Folosind un spray în culoarea dorită, se acoperă toată suprafața exterioară a borcanului (inclusiv capacul). După uscare, copilul poate participa pictând pe el, cu vopsea acrilică, mici buline colorate.
  • Se taie o fâșie de pânză de iută de o lățime egală cu înălțimea borcanului. Folosindu-se adezivul, se lipește materialul pe borcan, ca și cum ar fi o etichetă circulară. Cât timp mama taie și lipește, copilul poate sorta nasturii/mărgelele pe culori, modele sau dimensiuni. Cu ajutorul pistolului de lipit, nasturii/mărgelele se vor aplica pe material. La fel se poate proceda și dacă se folosește material textil, foaie de ziar sau cu portativ. Dacă se folosește material textil imprimat, se poate decora legând la mijlocul borcanului o panglică, apoi se face fundă. Fundița ar putea intra în sarcina celui mic, care, astfel, exersează pentru a învăța să-și lege șireturile la încălțăminte! Pentru foaia de ziar, se poate folosi o legătură din sfoară, pentru un aspect rustic, iar pentru cea de portativ, este suficient daca se desenează cu marker negru cheia sol, apoi se leagă cu panglică roșie.
  • Cu ajutorul unei pensule, se acoperă cu adeziv întreaga suprafață a borcanului. Cel mic este poftit să facă această treabă! Apoi, adultul va lipi dantela, rând peste rând. Pot fi aplicate mărgele, un model potrivit fiind alb-sidefat, care imită perlele. De asemenea, din loc în loc, pe dantelă, se poate aplica adeziv peste care cel mic va presăra glitter argintiu.
  • Se acoperă suprafața borcanului cu adeziv și se lipesc, vertical, paie de băut tăiate, în prealabil, la înălțimea borcanului. Sarcina micuțului este să vă dea paiele de culorile pe care i le cereți. Astfel, copilul învață culorile. Prin aceeași tehnică, puteți decora folosind batoane de scorțișoara sau boabe de cafea.



Cum pot fi utilizate apoi borcanele decorate


- Pentru depozitarea pieselor de joc de mici dimensiuni;

- Pentru a păsta scoicile adunate de pe plajă, în vacanță;

- Ca bomboniere sau mini-glastre pentru flori;

- Pentru a transporta bucățele mici de fructe pentru gustarea pe care o va servi copilul în parc;

- Pot fi oferite cadou, fără a uita să precizați că, la realizarea lor, a participat și cel mic - contează pentru stima de sine!

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului