Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

De ce e bine să mai și plângă copilul?

Îți amintești momentul în care copilul tău a venit pe lume? Cum toată lumea, și mai ales tu, așteptați cu sufletul la gură primul lui plâns? Pentru că era esențial să plângă, pentru supraviețuirea lui. În acest fel demonstra că își poate folosi plămânii. Crescând și plângând mult (unii chiar teribil de mult) ai încercat mereu să îl faci să se oprească. Ai sărit ”ca arsă” să-l iei în brațe la primul scâncet, să îl mângâi, să îi cânți, să îl legeni. Orice, numai să nu mai plângă... Ei bine, noi îți spunem ceva la care nu te așteptai: e bine să îl lași să mai și plângă. E bine pentru el. Nu ne crezi?


Ajută la comunicare


Cât este bebeluș, copilul plânge pentru a-și exprima nevoile de bază. Plânge când îi este foame sau somn, când îl doare ceva, când trebuie schimbat de scutec sau când își dorește afecțiune. E normal să lași totul la o parte și să i le satisfaci. Dar trebuie să te și bucuri că plânge. Este un indicator al stării sale generale, iar prin plâns te avertizează. Plânsul este forma lui de comunicare, deocamdată, și în lipsa lui nu vei putea ști că are o nevoie. Plânsul poate fi și semn de disconfort, dar el este cel care te va face să cauți cauza.


Ajută la bunăstarea psihologică


Atunci când, aproape dintr-un singur salt, ca o leoaică, ești lângă copilul tău când începe să plângă, îi transmiți de fapt un mesaj. Că nu este singur, că tu ești acolo pentru el, să îl ajuți și protejezi, să îi oferi lucrurile de care are nevoie. Este valabil atât pentru bebeluși cât și pentru copilul.... de orice vârstă. Copilul se va simți în siguranță, iar un copil care crește oferindu-i-se dragoste și îngrijire se dezvoltă armonios din punct de vedere psihologic, emoțional.


Ajută la întinderea mușchilor


Dacă te vei uita cu atenție la copilul tău când plânge, vei observa cum mâinile, picioarele sau chiar întregul corp se întinde, se strânge, se răsucește. Acesta este, în sine, un exercițiu! Lasă-l să facă acest soi de... gimnastică, dar nu exagera. Nu te îndemnăm, în niciun caz, să fii indiferentă la plânsul lui.


Ajută la eliminarea emoțiilor


Doar nu credeai că cei mici nu au emoții... Chiar și cei foarte mici au! Iar când ele se adună, ”dau pe-afară”. Prin plâns, cu lacrimi. Dacă vei fi atentă de fiecare dată, cu timpul vei învăța să deosebești plânsul sincer, care are o motivație reală, de plânsul acela prin care micul tău stăpân vrea să i te supui și să-i faci pe plac. Când vei recunoaște acest din urmă tip de plâns, dacă alegi să nu-i cedezi, urechile tale vor auzi țipete ascuțite. Nu intra în panică. Inclusiv țipetele acelea îi fac bine, pentru că îl eliberează de emoțiile acumulate. Se eliberează. Ascultă-l și când își exprimă verbal nemulțumirile, apoi vorbește-i, distrage-i atenția. În curând îți vei regăsi copilul echilibrat, după ce „bagajul” emoțional va fi descărcat prin plâns. Spune drept, nu la fel este și în cazul tău, ca adult?


Știai că...


... lacrimile, fiind sărate, hidratează și protejează ochii, elimină iritațiile acestora, reduc nivelul hormonilor stresului și conțin anticorpi care combat microbii patogeni?

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului