MARTIE CU MĂRȚIȘOR
Chiar de-i mic, neînsemnat,
Și de șnur stă agățat,
El vestește-n toată țara
Că sosește primăvara!
Originile sărbătoririi mărțișorului nu sunt cunoscute cu precizie, dar cele mai multe ipoteze merg către perioada Imperiului Roman. La început, ar fi fost vorba de mici pietricele de râu vopsite în alb și roșu și înșirate apoi pe ață. O altă legendă spune că primele mărțișoare ar fi fost monede de aur sau argint. Adună câteva astfel de legende și organizează un moment special în familie, în care îi veți povesti celui mic care este istoria sărbătorii și de ce este atât de iubită, într-o manieră captivantă pentru el. Micul obiect prins cu șnur alb-roșu va fi îmbrăcat într-o mantie de basm, pe placul micului explorator.
Mărțișorul este simbolul renașterii naturii și al speranței, este un mic obiect-bijuterie pe care îl dăruim celor dragi pentru a le purta noroc și a le aduce belșug. Vorbindu-le copiilor despre această frumoasă tradiție, ne asigurăm ea se păstrează și că va ajunge, mai departe, la alte și alte generații. Dincolo de ideea că mărțișorul este un obiect care poartă noroc, el este, de fapt, un purtător al dragostei, iar oferirea sau chiar confecționarea lui este un gest de afecțiune pentru cei dragi. Organizarea unui atelier ad-hoc de confecționare, alături de cel mic, poate fi o activitate foarte distractivă și educativă, cu momente prețioase petrecute împreună. Gata de bricolat mărțișoare drăgălașe? Iată câteva idei:
Floare de primăvară
Ai nevoie de: fetru alb și roșu, adeziv, șnur pentru mărțișor.
Cum procedezi
Cu ajutorul unei monede de 50 de bani, trasează cercuri pe fetrul roșu, apoi decupează-le. Veți avea nevoie de două astfel de cercuri pentru fiecare floare.
Desenează apoi petale alungite sau rotunde pe fetrul alb, mai mici decât cercurile roșii. Decupează-le și pe acestea.
Roagă-l pe cel mic să pună adeziv pe unul din cercurile roșii, iar tu lipește petalele de jur împrejurul acestuia. Apoi lipește peste ele și al doilea cerc roșu, încercând să îl suprapui peste primul (ca și când ai face un sandviș, petalele fiind umplutura).
Capsează șnurul de una dintre petale, iar mărțișorul este gata!
Bănuți colorați
Ai nevoie de: lut crud (se găsește în librării sau la raioanele de bricolaj), culori acrilice, lac incolor.
Cum procedezi
Formează din lut bănuți și, cât lutul este încă umed, fă câte o gaură pe marginea fiecăruia, cu ajutorul unei scobitori (pe acolo va intra șnurul).
Lasă-i să se usuce (în general durează 24 de ore) și, dacă este nevoie, finisează-i folosind o bucată de șmirghel.
Micul Picasso va avea apoi la îndemână o paletă de culori acrilice pastelate (roz, bleu, vernil, galben, lila) și își va pune amprenta pe modelul final al mărțișorului. Amprenta la propriu, căci sarcina lui va fi să pună
„ștampile” pe bănuți, folosindu-se de deget. Folosiți toate culorile, pentru un mărțișor cât mai vesel și deosebit.
Lăcuiește fața pictată a „bănuților” și lasă la uscat. Trece șnurul prin gaură și fă o mică fundiță. Puteți adăuga un anou, iar mărțișorul devine instant un pandantiv pentru un colier cu multă dragoste!
Fundiță-mărțișor
Ai nevoie de: lână albă, lână roșie.
Cum procedezi
Ajută-l pe cel mic să poziționeze paralel degețelele arătătoare, la o distanță de 6-7 cm. Înfășoară apoi în jurul lor, un mic mănunchi de fire de lână albe și roșii - de circa 10-15 ori. Leagă la mijloc, scoate de pe degetele celui mic și taie capetele. „Ciufulește” și egalează apoi capetele cu foarfeca. Atașează un mic ac de siguranță și mărțișorul e gata de pus în piept.
O altă variantă de purtare a fundiței este aplicarea unei agrafe simple, care face instant din mărțișor o clămită tematică, perfectă pentru 1 martie!