Apără-l de frig pe cel mic!

Iarna are bucuriile sale: sărbători, zăpadă, săniuș. Însă - cum nimic nu este perfect – anotimpul are și părți mai puțin plăcute. În acest caz, frigul este cel care poate crea probleme. Mai ales dacă cel mic nu este îmbrăcat adecvat temperaturilor atunci când iese la plimbare sau la joacă. În cazuri extreme, se poate ajunge la hipotermie și degerături. De aceea, este nevoie de măsuri de precauție.


Experții în creșterea și îngrijirea copiilor spun că, atunci când temperaturile sunt mult scăzute sub pragul celor zero grade, copilul trebuie să poarte haine călduroase și, pe cât posibil, din fibre naturale. O bluză și un pulover foarte gros, peste care vine haina, nu este rețeta cea mai indicată. Mult mai eficient este ca cel mic să fie îmbrăcat în mai multe straturi de haine, nu neapărat dintre cele mai groase. De exemplu, un maiou peste care se pune o bluză cu mânecă lungă, un pulover și apoi o vestă. Nu exagera, totuși, cu straturile, pentru că nici supraîncălzirea nu este bună!


Dacă cel mic iese să se joace în zăpadă, hainele de la exterior trebuie să fie impermeabile, inclusiv pantalonii. Astfel, cele de dedesubt se păstrează uscate, iar umezeala nu ajunge la piele. Căciula este obligatorie și va trebui să mențină urechile acoperite, pentru că acestea pot degera foarte ușor. Și gâtul trebuie protejat. Fularul și eșarfa sunt potrivite pentru plimbare. Pentru joacă, însă, este ideal ca cel mic să fie îmbrăcat cu un pulover cu guler pe gât, care sa nu îl incomodeze. Și mănușile cu un deget sunt obligatorii. Frigul usucă pielea așa că, înainte de a începe echiparea de ieșit afară, dă-l pe copil cu o cremă. Poți încerca crema pentru bebeluși, care previne și tratează iritațiile, de la Cien Baby, care poate fi aplicată atât pe față, cât și pe corp.


În ceea ce privește încălțămintea, aceasta nu trebuie să fie fixă pe piciorul copilului, ci cu 1-2 numere mai mare, pentru a lăsa loc de o pereche de șosete groase și a-i permite celui mic să-și miște nestingherit degețelele în interior. Foarte important: oricât de potrivit ar fi îmbrăcat copilul, perioada de expunere la frig trebuie limitată dacă temperaturile sunt foarte scăzute și, mai ales, dacă bate și vântul! Când vă întoarceți în casă, oferă-i copilului o băutură caldă (ceai, lapte).


Dacă, totuși, din neatenție, micuțul a stat afară până i-au înghețat picioarele, devenind roșii și dureroase, va trebui să începi să i le încălzești treptat. Este greșit ca reîncălzirea să se producă brusc, în apă fierbinte. Schimbă-i șosetele, apoi învelește-i picioarele într-o pătură. Aceleași reguli se aplică și pentru mâini și restul corpului. Reîncălzirea se poate face și cu apă, dar călduță, niciodată fierbinte.


Adevărat și fals despre frig


Noi, părinții, avem întotdeauna cele mai bune intenții când vine vorba despre copiii noștri. Dar se întâmplă adesea să greșim pentru că „aplecăm urechea” la cei despre care credem că sunt mai experimentați, că știu mai multe lucruri decât noi. Și, din păcate, nu întotdeauna facem diferența între mit și realitate. Luând de bune lucrurile care ni se spun, există pericolul să facem mai mult rău decât bine copilului nostru. Chiar și pe această temă – frigul – există o serie de lucruri care, de fapt, sunt greșite. Iată trei dintre ele:


1. Dacă este iarnă trebuie să încălzim camera copilului foarte bine (FALS)


În camera sugarului și a copilului cu vârsta până la trei ani, în sezonul rece, temperatura ideală este între 22 și 23 de grade Celsius - nu mai mult! Este suficient ca cel mic să fie îmbrăcat cu un body și o salopetă din bumbac, iar în picioare să aibă botoșei. Fără căciuliță pe cap! Camera trebuie să fie aerisită de trei ori pe zi, câte zece minute. Bineînțeles, pe timpul aerisirii, copilul este dus în altă cameră, urmând să fie readus după zece minute de la încheierea aerisirii.


2. Iarna, copilul trebuie să mănânce mai mult și mai consistent (FALS)


Unde trăiește copilul?! Afară sau în casă? Ei bine, dacă în casă, unde temperatura este una normală, care face ca organismul lui să funcționeze în parametri și nu trebuie să facă niciun efort suplimentar pentru a-și menține temperatura, de ce ar trebui să mănânce caloric?! Alimentația lui trebuie să rămână echilibrată, și, odată cu diversificarea, bogată în legume și fructe, fără a-i lipsi nici proteinele din carne, lactate și ouă.


3. Copilul trebuie să bea ceai/lapte fierbinte atunci când are roșu în gât (FALS)


O băutură fierbine este un chin pentru cel care trebuie să o înghită, procesul fiind, de fapt, unul dureros. Mai mult, un lichid/aliment fierbinte îi va leza copilului atât mucoasa bucală, cât și esofagul. Când cel mic are gâtul roșu și inflamat, este recomandat să primească supă de legume călduță, compot, lapte la temperatura camerei sau iaurt. Îți recomandăm iaurtul bio cu mere, banane și afine, de la Lupilu. Având și adaos de vitamina C, este numai bun. Și ceaiul cu lămâie este bun, cu condiția să nu fie fierbinte - neîndulcit, dacă e vorba despre un copil cu vârsta sub 1 an, și îndulcit cu miere, numai dacă are peste 1 an.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului