Somnul e o artă care se învață!
Dacă un bebeluș care are un somn dificil, atunci mama, dar și ceilalți membri ai familiei au parte de nopți grele, cu insomnii. Însă vestea bună e că și dormitul se învață!
În primele 2-3 săptămâni de viață, perioada de somn este destul de îndelungată pentru bebe (chiar și 22 de ore din cele 24 ale unei zile), însă fragmentată de mese, din trei în trei ore. Abia pe la două luni, cel mic ar putea începe să prefere noaptea pentru somn, urmând ca, pe la vârsta de nouă luni, să aibă și câte șapte ore de somn fără întrerupere. Magic, nu-i așa? Bun, dar ce e de făcut până atunci? Înainte de toate, trebuie să trecem în revistă nevoile noului născut. Dacă le cunoști de la început, vei prinde rapid care este ritmul firesc și te vei putea adapta mai ușor la el.
Creează un ritual de somn
Baia de seară, alăptarea, ținutul la pieptul mamei și legănatul sunt lucrurile care îi oferă puiului de om liniștea și siguranța de care are nevoie într-un univers care, deocamdată, îi pare ostil, plin de stimuli care îl sperie. Oferă-i toate aceste lucruri. Dacă ritualul va începe în fiecare seară în jurul aceleiași ore, cu atât mai bine.
Oferă-i mediul după care tânjește
Timp de nouă luni, bebe a trăit într-un loc cald și liniștit. La fel va trebui să fie și după venirea pe lume. În cameră va trebui să fie cel mult lumina difuză, o temperatură cuprinsă între 18 și 20 de grade Celsius și, desigur, liniște. Învelește-l lejer cu o păturică, pentru a-i aminti de atmosfera protectoare din uter, în care se simțea cel mai confortabil. Cea mai bună poziție de somn este așezat pe o parte, cu spatele sprijinit de un prosop rulat.
Ritualul de adormire trebuie să fie mai lung
Să nu te bucuri prea repede de faptul că ți-a adormit în brațe imediat. Cel mai adesea, de cum îl pui în pătuț, se trezește și protestează. Prelungește acest ritual de adormire până când respiră regulat, nu se mai mișcă și nu mai face grimase. Abia atunci doarme profund și poți efectua... transferul.
Rezistă plânsului
Pe la 4 - 5 luni, pișicherul va descoperi că, atunci când scâncește un pic, mai sau tati apar imediat. Bineînțeles că nu trebuie să îl lăsați să plângă până se îneacă, dar nici să fugiți la el, la primul scâncet. Ai puțină răbdare să vezi cum evoluează situația. Nu este exclus să adoarmă la loc fără să fie necesară intervenția voastră.
Activează-i ceasul intern
Noi știm diferența dintre noapte și zi, dar nu și bebelușii. Dimineața, ridică jaluzelele să intre lumina, cântă-i și vorbește-i, iar seara fă aceste lucruri în șoaptă.
Băița de seară, somniferul suprem
Mijloc de relaxare, igienă și prevenire a afecțiunilor pielii, băița face parte din ritualul de somn (practic, îl și inițiază) și trebuie făcută întotdeauna înainte de alăptare. Atenție, baia noului născut nu va dura mai mult de cinci minute! Sunt recomandate produse de igienă special concepute pentru bebeluși, care îngrijesc și protejează pielea lor sensibilă. Foarte potrivite sunt cele din gama Cien Baby - Spumă de baie, Șampon și Ulei de corp, toate pe bază de mușețel – pentru efectul lor calmant. Nu uita și de curățarea urechilor cu Bețisoarele pentru urechi cu opritor de la Lupilu, confecționate din vată ecologică, având capătul din bumbac 100% albit fără clor, care oferă protecție optimă pentru o curățare sigură și delicată.
Și..nani, nani, puiul mamii! Și al lui tati!