Cum să ai un copil inteligent
Bineînțeles că este inteligent, doar este al tău! Dar niciun părinte nu ar refuza să afle prin ce metode inteligența copilului său poate fi antrenată, aaș încât ea să devină sclipitoare.
Comunicare, comunicare!
De fapt și de drept acest antrenament trebuie să înceapă devreme. Foarte devreme. Încă de când copilul stă cuminte în burta mamei sale. Încă de atunci ar trebui să începi să-i citești. Poate că te vor lua în râs unii dintre membrii familiei. Dar ce-ți pasă ție?! Ține minte că vocea ta este un stimul auditiv pentru bebelușul nenăscut.
De acest aspect vei continua să te ocupi și după ce micuțul vine pe lume, pentru că de-acum e vorba și de un stimul afectiv, nu doar auditiv. Specialiștii susțin că un copil înțelege multe cuvinte înainte de a putea vorbi, așa că nu te lăsa! Citește-nainte! Sunt lecții de comunicare ce îi vor folosi, crede-ne. Tot niște lecții te încurajăm să faci cu micuțul și când ieșiți la plimbare, deși are doar 7-8 luni. Arată-i copacii, frunzele, florile, animalele, păsările și denumește-le, vorbindu-i clar. Redă-i sunetele pe care acestea le emit, acolo unde este cazul. Sunt exerciții prin care pe de o parte învață să imite sunete, iar pe de altă parte învață să recunoască „lucruri” și să le asocieze cu sunetele.
Antrenamentul simțurilor
Te-ai întrebat vreodată de ce copiii mici duc orice lucru la gură? Pentru că pe buze și pe limbă se află cei mai mulți corpusculi tactili. Ca de altfel și pe buricele degetelor. Oferă-i posibilitatea, încă de mic, să pipăie diverse lucruri, de diferite texturi. Lasă-l să mănânce cu mâna, chiar dacă asta înseamnă multă mizerie pe masă și pe hainele lui. Urmărește-l și vei vedea câtă plăcere îi produce contactul cu unele dintre ele, fie că sunt alimente sau obiecte. Sunt semne că informația a ajuns la creier.
Micuțul Vede-tot
De la vârsta de două săptămâni copilul începe să vadă, iar la o lună deja fixează obiectele colorate din imediata lui apropiere. Ochiul se maturizează treptat, la fel și creierul, așa că stimularea educativă a funcției vizuale are o importanță covârșitoare. Agață-i la pătuț jucării colorate, plimbă-i-le prin fața ochilor ca să le poată urmări cu privirea, arată-i pe stradă și în parc obiecte în mișcare și denumește-le. Poți chiar să i le numeri.
Joacă-te inteligent
Jocul nu e doar distracție, este deopotrivă și o nevoie la fel de mare precum somnul și hrana. Este o metodă care contribuie la dezvoltarea fizică, motorie și intelectuală, la formarea personalității și la acumularea de cunoștințe. Contează pe ajutorul jocurilor și jucăriilor educative potrivite vârstei. Pe măsură ce crește, acestea vor fi tot mai „inteligente” și vor fi de ajutor în îmbunătățirea îndemânării, a puterii de concentrare și la dezvoltarea imaginației. Nu îl certa niciodată pe cel mic atunci când strică o jucărie, ci ia partea bună a lucrurilor: și-a manifestat curiozitatea de a vedea ce conține și cum funcționează. Iar acesta este un semn bun!