Activități în aer liber, care să-i consume energia

Cât vremea încă mai permite joaca în aer liber, profitați de ea alături de cei mici. Copiii sunt entuziasmați să petreacă timp în natură, iar tu, ca părinte, vei fi mulțumit că, în acest fel, puștiul va beneficia și de toate avantajele asociate activităților în aer liber. Pe de o parte își va consuma energia în exerciții fizice care ajută la dezvoltarea musculaturii și coordonării, iar pe de altă parte va avea ocazia să interacționeze cu alți copii. Dacă în jocuri vă implicați și voi, părinții, cu atât mai bine! Se cheamă că petreceți timp de calitate cu ei și că vă distrați strașnic în familie. Chiar dacă nu întotdeauna o spun, cei mici tânjesc după astfel de momente. A fi părinte nu înseamnă doar a-i asigura copilului cele necesare precum hrana, îmbrăcămintea sau accesul la educație. Mai înseamnă să îi satisfaci și nevoile de ordin emoțional. Iar a te juca alături de el, a... copilări cu el, este una dintre aceste mari nevoi. Iată câteva jocuri de care vă puteți bucura împreună.


Cursa în sac


Este un joc clasic, inventat prin anii 1800, dar care este în continuare foarte popular. Aveți nevoie doar de niște saci din pânză de cânepă sau rafie și un fluier. Numărul de participanți este de minim doi. Se stabilește și trasează linia de plecare și cea de sosire, iar la semnalul dat de fluier toată lumea, cu ambele picioare în sac și ținând cu mâinile de marginile acestuia, se deplasează prin sărituri succesive. Fie ca cel mai rapid să câștige! Dacă jocul adună mai mulți paricipanți, se pot constitui grupe pe vârste sau se poate face un campionat.


Volei cu balonul


Este doar o adaptare a voleiului tradițional, cu mingea. Nu trebuie decât să vă constituiți în două echipe, egale numeric. Nu este nicio problemă dacă nu dispuneți de fileu pentru a marca jumătatea terenului, e suficient dacă întindeți pe jos o sfoară, o panglică sau un cordon. Ideea jocului este ca balonul să fie pasat de la o echipă la alta și să nu fie lăsat să atingă pământul. În cazul în care una dintre echipe nu a reușit să îl lovească și acesta cade pe pământ, punctul îl primește echipa adversă.


Scrabble gigant


Deja acesta nu mai este doar un joc oarecare ci unul de-a dreptul educativ. E drept că pentru a confecționa „piesele” vă va lua ceva timp, dar lucrul acesta îl faceți o singură dată, după care vă puteți distra pe cinste o bună bucată de vreme. Aveți nevoie doar de niște cartoane cu lungimea de 21 cm și lățimea de 14 cm și de markere sau carioci. Etalați-vă pe iarbă sau asfalt și jucați repectând exact aceleași reguli ca în jocul la scară mică.


Semaforul


Acesta este un joc simplu, dar care necesită multă atenție, viteză de reacție și... nervi tari. Se trasează o linie de plecare și una de sosire, la circa 30 de metri distanță. Jucătorii se plasează în spatele liniei de plecare, iar la cea de sosire se va afla un singur jucător, care stă cu spatele la ei. Acesta este responsabil de strigarea a numai două comenzi: „Roșu” și „Verde”. La comanda „Verde”, jucătorii se deplasează până aud comanda „Roșu”, când trebuie să se oprească brusc. Copilul care este de fapt „Semaforul” se va întoarce cu fața, iar pe cel pe care îl va surprinde în mișcare îl va trimite înapoi la linia de plecare. Primul care ajunge la linia de sosire va fi următorul „Semafor”.


”Spune!”


Și acesta este tot un joc care are un substrat profund. Pe lângă bună dispoziție, jocul promovează modul în care copiii procesează informațiile primite înainte de a acționa. Un copil – sau un adult, de ce nu?! - va lansa cereri către jucători. De exemplu „Ține-te de urechea stângă” sau „Atinge culoarea albastră”. Toate cererile vor fi începute cu formula „Victor (numele celui care lansează cererile) spune”. Cei care nu „răspund” corespunzător cererii, sunt eliminați. De asemenea, dacă cel care emite cererile uită să rostească și formula obligatorie „Victor spune” este schimbat cu un alt jucător.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului