Care sunt situațiile în care ai cu adevărat nevoie de Salvare

Rostul serviciului pentru urgențe 112 este să intervină chiar în urgențe. Adică atunci când viața unei persoane este în pericol. Din păcate, multe persoane încă nu au reușit să înțeleagă nici până în ziua de azi acest lucru și solicită echipajele de salvare, punându-le adesea pe drumuri, pentru motive de-a dreptul jenante. Sau chiar și fără niciun motiv.


Îngrijorarea unui părinte la primele semne de boală ale unui copil – cu atât mai mult dacă este mic – să recunoaștem, este firească. Dar inclusiv într-o astfel de situație este necesară o minimă educație. Fără a exagera cu nimic, au existat cazuri de părinți care au solicitat serviciul 112 pentru că cel mic nu a dormit bine și a plâns (fără a reclama niciun alt simptom!) sau pentru că îi curge nasul. Acestea să zicem că pot fi semne ale unei suferințe. Dar nu care să justifice un apel la 112. Firesc este ca orice părinte să poată avea posibilitatea de a contacta medicul pediatru pentru a cere sfaturi sau chiar de a se deplasa la cabinetul acestuia atunci când problema nu este amenințătoare de viață. Iată care sunt, în cazul copiilor, motivele întemeiate de a chema Salvarea.


Febră și/sau convulsii febrile


În principal la nou născuți și la copiii mici, creșterea bruscă a temperaturii poate determina apariția convulsiilor. Dar cele mai multe trec de la sine sau după administrarea de antitermice. După un astfel de episod este totuși bine ca, pentru siguranță, micuțul să fie consultat de pediatru. Serviciul 112 trebuie alertat în caz că cel mic respiră din ce în ce mai greu și fața capătă o tentă albăstruie sau dacă durata convulsiilor este mai mare de cinci minute.


Vomă și/sau diaree


Constați că micuțul vomită imediat după ce mănâncă și are diaree severă. Are ochii adânciți în orbite, mucoasele uscate și urinează în cantități nefiresc de mici. Toate acestea sunt semne ale deshidratării și te îndreptățesc să soliciți sosirea ambulanței dacă nu răspunde la tratamentul aplicat acasă pentru cele două simptome. De asemenea, cheamă Salvarea atunci când are dureri de burtică severe și constante, pentru că poate fi vorba despre apendicită.


Probleme respiratorii


Respirația îngreunată (trage adânc aer în piept, cu suprasolicitarea mușchilor pieptului și ai gâtului) însoțită de tuse, amețeli, voce răgușită și colorarea feței în albăstrui indică faptul că nu există o oxigenare corespunzătoare. Cheamă ambulanța pentru că cel mic are nevoie de oxigen și de transport la spital.


Intoxicație


Mai cu seamă din neglijența adulților, se mai întâmplă ca cei mici să se intoxice prin ingestia a diverse substanțe sau medicamente aflate laîndemâna lor. Dacă și-a pierdut cunoștința sau este confuz și nu poți avea cu el o comunicare, pune imediat mâna pe telefon și cheamă serviciul de urgență fără a încerca să-i administrezi „leacuri băbești” gen apă cu sare sau lapte!


Hemoragie


O tăietură, în funcție de ceea ce a afectat – vas, capilar, venă – poate reprezenta o amenințare majoră. Aplică presiune la locul tăieturii pentru a încerca să oprești sângerarea. Dacă este o rană adâncă și nu reușești să faci față hemoragiei, alertează serviciul 112. Până la sosirea acestuia menține compresia sursei de hemoragie. Nu aplica garou dacă nu știi exact cum se face acest lucru în mod corect, pentru că există și riscuri.


Fractură de membre


Acest tip de accidente nu pun în pericol viața copilului, însă este nevoie de intervenție de urgență dacă fractura este gravă (osul a ieșit prin piele) sau durerea nu poate fi ținută sub control.


Căzătură cu lovitură la cap/coloană


Copiii cad destul de des, mai ales dacă sunt mici. Cele mai periculoase sunt căzăturile care afectează capul sau coloana vertebrală. Dacă s-a lovit la cap și vomită de mai multe ori, nu vorbește coerent, acuză amorțeli sau furnicături ori își pierde starea de conștiență, cheamă imediat Salvarea. În situația că suspectezi o fractură la gât sau coloană, nu încercă să muți copilul din locul în care a căzut pentru că poți înrăutăți lucrurile ireversibil. Solicită ambulanța, specialiștii fiind singurii care știu cum să fie imobilizat și transportat în siguranță la cel mai apropiat spital.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului