Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cum îl ajuți să... depășească răul de mașină

Călătoriile în familie, cu mașina, avându-l alături și pe cel mic, sunt o plăcere. Iar majoritatea copiilor sunt mari amatori de plimbări cu mașina. Totul se poate schimba, însă, dacă suferă de rău de mașină.


În cazul bebelușilor, de cele mai multe ori, răul de mașină nu se manifestă. Problema aceasta apare, însă, la unii copii, în jurul vârstei de doi ani. Motivul: sistemul de echilibru al copilului, localizat la nivelul urechii, începe să se maturizeze și să reacționeze atunci când apar factori care îl pot perturba. Este, așadar, vorba despre un conflict între ureche și ochi: urechea internă simte mișcarea mașinii și transmite creierului informația „mă mișc”, iar ochii (mai ales dacă sunt concentrați pe un joc sau o jucărie) transmit informația „staționez”. Iar creierul primește astfel semnale confuze și este derutat. În acel moment se declanșează starea de rău, care include simptome precum ameţeală, greaţă şi, în ultimă instanţă, vărsături. Pe lângă acestea, cel mic mai poate deveni palid la faţă, acuzând dureri de cap şi stare de oboseală. De asemenea, extremităţile – mâinile şi picioarele – se pot răci.


Anxietatea copilului poate declanșa răul de mașină, senzație care se poate resimți, astfel, mai intens. Dacă i s-a întâmplat o dată să îi fie rău în mașină, dar s-a speriat foarte tare, sunt șanse mari să îi fie rău și la următoarele călătorii. De aceea, este important să nu îi fie întreținută starea de panică, prin întrebări frecvente de tipul: „Mami, te simți bine?”, „Nu ți-e rău?” sau „Nu îți vine să vomiți?”. Și, în niciun caz, nu trebuie să îi fie oferită punga de hârtie de cum se urcă în mașină, pentru eventualitatea în care va vomita.


Și dacă totuși se întâmplă...


În primul rând, trebuie întreruptă călătoria, iar copilul trebuie scos la aer, la o scurtă plimbare. Timp de 30 de minute sau chiar o oră după episodul de rău, nu i se va da nimic să mănânce, dar se va începe un program de rehidratare, deoarece, prin vărsături, organismul se deshidratează. La un interval de cinci-şase minute, pe parcursul a patru sau chiar şase ore, i se va oferi câte o linguriţă de apă sau ceai de mentă neîndulcit. Nu mai mult, chiar dacă spune că îi este sete. În niciun caz nu i se vor administra medicamente antivomitive, dacă acestea nu au fost recomandate de un pediatru.


Cum se previne răul de mașină


  • Este greșit să credem că, dacă cel mic va pleca la drum cu stomacul gol, nu va avea ce să vomite. Dar nici o masă copioasă, cu alimente greu digerabile, nu este recomandată. Cel mai bine ar fi ca, înainte de plecare, copilul să mănânce un preparat ușor. Un piure Lupilu Bio din fructe și cereale integrale sau un meniu Bio cu legume, orez și carne de vită sunt două sugestii potrivite.
  • Pe parcursul călătoriei, este bine ca cel mic să stea în aşa fel încât să privească în sensul de mers.
  • Aerul din mașină trebuie să fie mereu curat - fără fum de ţigară și miros de mâncare sau de odorizant de maşină. Orice miros îi poate declanșa starea de rău.
  • Copilul nu va fi lăsat să aibă activități care să îl țină cu privirea într-un punct fix din interiorul mașinii (cum ar fi cartea de colorat, telefonul mobil sau tableta). Este de preferat să i se distragă atenția prin cântece, jocuri sau chiar povești, tehnici menite să îi distragă atenția de la faptul că i-ar putea fi rău.
  • Este excelent dacă programarea călătoriei se poate face în funcție de orarul copilului, astfel încât acesta să doarmă pe parcursul drumului. În timpul somnului, simptomele răului de maşină nu se manifestă.
  • Dacă, totuși, varianta somnului nu este posibilă, copilul va fi încurajat să privească un peisaj îndepărtat sau un punct la orizont.
  • Pe drum i se pot oferi gustări ușoare, dar nu și băuturi carbogazoase, pentru că pot favoriza probleme de digestie.
  • Bomboanele mentolate și prăjiturelele cu ghimbir pot fi miraculoase în prevenirea răului de mașină, așa că este bine ca acestea să facă parte din bagajul pentru drum (potrivite pentru copiii mai mari, însă).
  • Câteva exerciții profunde de inspirație și expirație pot fi de ajutor.
  • Contra stării de greață se poate pune pe ceafa copilului o sticlă cu apa înghețată învelită în prealabil în prosop.


Și, nu în ultimul rând, șoferul trebuie să evite, pe cât posibil, virajele și frânele bruște pentru ca cel mic să aibă o experiență cât mai plăcută la drum. Și, alături de el, întreaga familie!

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului