Pediculoza, un inamic atât de mic...

Chiar dacă suntem în sezonul rece și cea mai frecvent întâlnită afecțiune în colectivități este răceala, în afară de ea mai există încă una: pediculoza. Micile insecte, păduchii, se răspândesc cu o rapiditate uimitoare și – foarte important de subliniat – acestea nu sunt ”eticheta” pentru o persoană cu igienă deficitară, așa cum în mod greșit se crede și creează un stigmat emoțional.


Tipul Pediculus humanus capitis (păduchi de cap) afectează mai ales copiii (preșcolarii și școlarii mici), incidența maximă situându-se între 5 și 11 ani. Transmiterea se efectuează prin contact direct, iar în cazul copiilor din colectivități – grădinițe și școli – acest lucru se realizează foarte ușor din cauza faptului că cei mici se joacă și dorm împreună sau folosesc în comun șepci, căciulițe sau bentițe.


Dotați cu un aparat bucal adaptat pentru înțepăturile hematofage pe care le produc, păduchii creează un puternic disconfort și în mod frecvent deschid porți spre suprainfecții.


Păduchii de cap au un ciclu de viață de 30 de zile, timp în care depun câte zece ouă în 24 de ore. Ouăle, numite și lindini, sunt depuse la circa 4 mm înălțime de baza firului de păr, acolo unde este temperatura ideală pentru incubație, zonele preferate fiind după urechi, în părțile laterale ale capului și gâtului și în regiunea occipitală.


Principalele semne ale pediculozei sunt mâncărimile intense (în special noaptea) și rănile produse de scărpinat. Paraziții sunt vizibili pe firele de păr, la fel și ouăle.


Cum se intervine


Dacă cel mic s-a contaminat cu păduchi, este indicat să anunți la grădiniță/școală, pentru că răspândirea lor este rapidă. În farmacii există produse speciale și kituri pentru tratamentul pediculozei, care rezolvă foarte repede această problemă, așa că nu e nevoie să tunzi copilul. Reține că numai aceste produse sunt eficiente pentru că sunt special concepute. Gazul, maioneza și alte metode ”din bătrâni” trebuie evitate deoarece dincolo de faptul că nu funcționează, mai pot fi și periculoase. Atenție! Saliva paraziților poate provoca reacții alergice. Adresează-te medicului pentru a prescrie antihistaminice. După aplicarea tratamentului, peste o săptămână, verifică din nou scalpul copilului, iar după două săptămâni repetă tratamentul. Este mai sigur să faci rapel la acesta. La fel de importantă este igiena riguroasă, respectiv spălarea lenjeriei patului în care doarme copilul la o temperatură de cel puțin 70 de grade și folosirea fierului de călcat timp de minim 15 minute.


Măsuri de prevenție a apariției pediculozei


Reține că șampoanele împotriva pediculozei nu trebuie folosite preventiv pentru că pot dezvolta rezistență, devenind ineficiente în caz de nevoie.


  • Explică-i celui mic că nu are voie să folosească pieptănul, peria, clamele pentru păr, pălăria, șapca, bentița sau căciula altui copil.
  • Controlează-i scalpul periodic, pentru că există și excepții, în care nu este prezent niciun simptom al existenței păduchilor.
  • Dacă în colectivitatea în care se află copilul tău sunt cazuri de pediculoză, piaptănă-l zilnic de două ori cu un pieptăn cu dinți lungi și deși, din oțel inoxidabil, care curăță foarte bine părul atât de păduchi cât și de ouăle lor și previne înmulțirea lor.



Știai că...


... pediculoza este adesea confundată cu dermatita seboreică sau mătreața?

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului