Cum scoatem cele mai frecvente pete

În fiecare zi ai grijă să-ți sclipească toată casa de curățenie. Și tot în fiecare zi – sau în aproape fiecare zi – piciul face el vreo boroboață și mai pătează ceva. Începând cu hainele lui și terminând cu tapiseria, pereții, covoarele sau parchetul. Asta-i viața când ai copii, n-ai ce face! Adică ai, că tocmai ți-a dat de făcut ceva: să cureți în urma lui. Există o mulțime de soluții de curățare, nu asta e problema. Ideea este cum să repari pocinogul când nu ai unele la îndemână. Și cum fiecare tip de pată are nevoie de un tratament diferit. Iată variante care să te scoată din încurcătură:


Petele de ciocolată – freacă locul pătat cu o soluţie preparată din patru linguri cu sare dizolvate într-un pahar cu apă.


Petele de creion de ochi si creion de buze – îndepărtează excesul cu un bețișor uscat, apoi aplică un praf de bicarbonat de sodiu și tamponează bine pe pată, fără a întinde.


Petele de grăsime – pune pe pată un strat de pastă de dinţi, las-o să se usuce şi apoi freacă locul cu o perie.


Petele de sânge – pune un cub de gheaţă pe pată şi plimbă-l pe ea din când în când, până se topeşte, după care freacă locul cu un burete uscat.


Petele de iarbă – freacă pata cu spirt de 90 de grade, apoi spală cu apă şi clăbuc de săpun; freacă zona pătată cu o soluție din suc de lămâie și apă sau cu tărâțe, după care spală articolul de îmbrăcăminte.


Petele de mâncare de pe hainele bebeluşilor – stoarce zeama unei lămâi direct peste pată şi lasă să acţioneze 20 de minute. Apoi stoarce încă o lămâie într-un litru de apă, introdu hăinuţa şi las-o să stea 15 minute, după care o clăteşti bine.


Petele de ulei – presară imediat făină pe pată, las-o să absoarbă timp de 15 minute, apoi freacă locul cu detergent lichid de vase.


Petele de cireșe, căpșuni, zmeură - toarnă peste pată un pahar cu oţet și lasă până a doua zi să acţioneze, apoi spală la mașină, ca de obicei; dizolvă două linguriţe cu sare de lămâie într-o ceşcuţă cu apă şi freacă locul pătat, apoi clăteşte cu apă rece.


Petele de ruj de buze – îmbibă un tampon de vată într-un amestec dintr-o linguriță de apă oxigenată și trei picături de amoniac. Freacă temeinic locul pătat.


Petele de cerneală sau pix – curăţă cu o dischetă înmuiată în lapte, dar numai dacă eşti pe fază şi intervii imediat ce s-a întâmplat „accidentul“; folosește un fixativ pentru păr, aplicând direct pe pată, apoi spală normal.


Pete de lipici – acoperă pata cu vaselină și freacă până când se pot desprinde fâșii din lipiciul uscat. După înlăturarea lipiciului aplică un produs din comerț pentru îndepărtarea petelor și freacă până când nu mai rămâne nicio urmă de vaselină. La final clătește și apoi spală haina ca de obicei.


Petele de fond de ten - freacă pata cu miez de pâine.


Petele de cacao - înmoaie articolul în apă rece, apoi freacă cu glicerină până se curăță. Clătește cu apă și spală apoi locul cu săpun, clătind din nou la final.


Guma de mestecat – se solidifică pata, trecând pe deasupra o punguliță de plastic cu cuburi de gheață. Se rade cu un cuțit. Dacă rămân urme de grasime, se scot cu un solvent.


Petele de iod – presară pe pata proaspătă făină sau amidon, lasă 1-2 ore și se spală apoi cu detergent și apă.


Pete de polen de crin - scutură cu putere haina pentru a elimina cât mai mult din polenul rămas. Apoi folosește scotch sau alt tip de bandă adeziva pentru a elimina firișoarele de polen încă prezente pe haină. Repetă până când benzile nu mai colectează polen. La final clătește pata cu apă rece – nu înainte de a întoarce haina pe dos – și lasă la înmuiat în apă rece timp de o oră. La final, pune haina la spălat la temperatură scăzută.


Petele de cafea – aplică puţină glicerină direct pe pată și lasă să acţioneze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă caldă. Dacă bluza este dintr-un alt material (sintetic, elastan, mătase), folosește o soluţie preparată dintr-un gălbenuș de ou și două linguri de apă caldă. Spală bluza la mașină.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului